Студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК стала призеркою Всеукраїнського конкурсу наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології»
Нещодавно у Національному університеті харчових технологій відбулася підсумкова науково-практична конференція ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології» 2024–2025 навчального року.
За результатами рецензування галузевою конкурсною комісією до фінального етапу було відібрано 22 кращі студентські наукові роботи з різних закладів вищої освіти України. Серед фіналістів — студентка 4 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України Надія Сватова. Її наукова робота на тему «Розробка та побудова моделей якості харчових продуктів» була підготовлена на кафедрі процесів і обладнання переробки продукції АПК під керівництвом професора Ігора Павловича Паламарчука.
Успішний вихід у фінал конкурсу став можливим завдяки перемозі Надії на І етапі конкурсу, що проходив у нашому університеті. Також дослідження було презентовано на ХІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства», опубліковано у фаховому науковому виданні України, та апробовано у виробничих умовах.
Представлені моделі якості для м’ясної та рибної сировини Надія побудувала, використовуючи методику моделювання, що розробив її керівник, професор Паламарчук Ігор Павлович. Особливою ефективністю відзначалася модель якісного стану рибного фаршу при використанні променевої моделі, яку Надія особисто сформувала та внесла цікаві розробки, що дозволило покращити наочність геометричної візуалізації моделі. Взагалі всі представлені моделі якісних характеристик продукції були показані у науковій спільноті вперше.
За результатами конкурсу Надія Сватова була нагороджена Дипломом II ступеня. Комісія відзначила унікальність представленої роботи та її значний потенціал для подальшого розвитку у галузі харчових технологій.
Тож коли диплом прибув до університету, з перемогою Надію Сватову та її наукового керівника професора Ігоря Паламарчука привітав завідувач кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, доцент Володимир Василів. Він підкреслив, що на факультеті створено всі умови для розвитку студентської науки, а науково-педагогічні працівники не просто викладають, а й ведуть молодь за собою в науковий світ, допомагаючи кожному реалізувати свій потенціал. «І ось маємо достойні результати, якими можна пишатися!» — зазначив він.
Також окрему подяку висловлюємо Збройним силам України — завдяки їхній мужності українські студенти мають можливість продовжувати навчання і займатись науковими дослідженнями задля розвитку нашої держави!
Михайло Муштрук
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК