Навчальна практика в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи «Житній ринок»

15 травня 2025 року

13 травня 2025 року студенти зі спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» 4 курсу 1 групи згідно плану навчальної практики з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» пройшли практичне навчання в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи «Житній ринок».

Заняття зі студентами провела завідувач лабораторії Ткачук Михайло Михайлович та лікар ветеринарної медицини Руслан Олексійович.
Для початку завідувач розповів про структуру лабораторії, її функції та задачі. Фахівці лабораторії чітко розказали про порядок отримання продукції до лабораторії та здійснення ветеринарно-санітарної експертизи.

  

Особлива увага була приділена м’ясній продукції: як приймають туші різного виду тварин, на що звертати увагу. В лабораторії на робочих місцях знаходяться чітко описані встановлені норми відбирання проб м’яса.
Руслан Олексійович розказав про особливості ветсанекспертизи за станом лімфатичних вузлів, гортані, язика. Розповів про які захворювання можуть свідчити ураження , виявлені під час огляду: сибірка, ящур, класична чума тощо. Особливу увагу приділили дослідженню м’ясних туш на такі захворювання як трихінельоз, саркоцистоз та фіноз.

  

Окреме лабораторне приміщення виділено під дослідження молока та молочної продукції. Студенти в практичних умовах мали можливість визначити органолептичні та фізико-хімічні показники якості молока, перевірили молоко на предмет фальсифікації; побачили в яких умовах та якими методами здійснюють мікробіологічний контроль молока.

  

Фахівці лабораторії ознайомили студентів з облаштуванням радіобіологічної лабораторії ринку, яка знаходиться у окремій кімнаті. Розказали з якою періодичністю і яку продукцію контролюють за радіаційним забрудненням. За даними лабораторії останні роки не було виявлено продукції, показники якої б перевищували ГДК радіонуклідів.
Особливу увагу було приділено ветеринарно-санітарній експертизі рослинної продукції: овочів, фруктів, зокрема щодо забруднення їх пестицидами та нітратами (нітритами). Фахівці звернули увагу, що останнім часом практично не реєструють перевищень ГДК за хімічними забруднювачами. Статистично раніше лідерами щодо перевищення вмісту нітратів були: кавуни, дині, редиска (особливо перші врожаї).

Студенти активно обговорювали питання щодо дій у випадку виявлення недоброякісної продукції; піднімали питання щодо штрафних санкцій до недобросовісних продавців та особливості ветеринарно-санітарної експертизи продукції за межами ринку, наприклад на виїзних ярмарках.
На усі запитання студенти отримали вичерпні відповіді.

Велика подяка усім фахівцям лабораторії, що забезпечили можливість проходження практичного навчання в умовах лабораторії ринку.

 


Керівники практики:
Доценти кафедри гігієни тварин і харчових продуктів імені професора А.К. Скороходька
Напненко Олександр та Таран Тетяна
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook