Викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК успішно викладають в міжнародному університеті м.Ліньї
Китай впевнено стає одним із найважливіших геополітичних і економічних гравців світу. Про зв'язки Китаю з Україною говорять переважно на рівні торговельного партнера, наукові й освітні взаємовигідні контакти залишаються в тіні, а даремно.
Вища освіта в Україні в провідних вишах є досить ефективною і конкурентоспроможною. Китаю для сучасних технопарків та технологій потрібні не тільки вузькоспеціалізовані фахівці, які здатні вирішувати конкретні завдання, а і фундаментально підготовлені люди, які добре знають такі базові науки, як фізика, хімія, біотехнології, вища математика, і можуть легко переорієнтуватися у світі, що швидко змінюється. Таких фахівців наші університети готувати вміють і можуть.
Другий рік поспіль з НУБіП України відряджають до КНР кращих викладачів для читання лекцій та проведення практичних занять. Від факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК для викладання дисциплін «Харчова біохімія» та «Харчова хімія» було делеговано доктора філософії, доцента Миколу Станіславовича НІКОЛАЄНКА. Це відрядження стало черговим кроком у зміцненні міжнародного академічного співробітництва між НУБіП України та освітніми установами КНР, а також сприяє популяризації української наукової школи за кордоном.
Микола Станіславович поділився своїми враженнями від відрядження до Китайської Народної Республіки: — «Візит до Китайської Народної Республіки — захоплюючий і водночас трохи хвилюючий етап. Одразу відчувається контраст у культурі та стилі життя, який додає відчуття новизни й відкриттів.
Місто інновацій Ліньї з населенням близько 11 млн чоловік — найбільше за кількістю населення та за площею місто провінції Шаньдун, має мальовничі природні пейзажі, що поєднують гори, річки й лісисті зони. В єдиному Університеті Ліньї навчається 46 тисяч студентів.
Це чудовий шанс розширити свої горизонти, здобути новий досвід в іншій країні, покращити знання іноземної мови та ознайомитися з іншими освітніми системами».
Будучи викладачем факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, не можливо не згадати про цікавий аспект — харчування.
У Китаї дуже популярна їжа. Мабуть, перше, з чим асоціюється у нас китайська кухня, це рис. Із рису вони варять дань, це суха розсипчаста каша, і дамічжоу, рідку кашу, яку китайці їдять на сніданок. Багато страв Китаю включають соєву олію, соєве молоко, соєвий сир. Є сотні рецептів зі свіжого, маринованого, сушеного соєвого сиру. Вони люблять темно-коричневий рідкий соус і негусту солону пасту з соєвих бобів. Зернові культури є основним джерелом білку в їжі китайців. Боби замінюють м'ясо, споживання якого дуже обмежене. З м'яса широко використовується свинина, а ось яловичина та баранина використовуються рідше.
Головне в китайській кухні — соуси, екзотичні комбінації смаків та ароматів. У Китаї їх безліч і саме вони роблять страви витонченими та унікальними. Тут не так і багато незвичайних та нетрадиційних страв, і їх роблять здебільшого для того, щоб здивувати туристів.
Поєднання наявних наукових потенціалів, можливостей академічної і вишівської науки двох країн та спільна підготовка майбутніх фахівців є важливим вектором сталого розвитку та культурного надбання.
Завдяки спільним зусиллям Китаю і України студенти та викладачі двох країн отримали можливість бути в авангарді сучасної світової освітньої реальності. Це об’єднує та зміцнює науково-педагогічне співтовариство двох країн на основі цінностей солідарності, співдружності, кооперації і співтворчості.
У відомій китайській мудрості сказано: вчорашній день минув, завтрашній ще не настав, є тільки сьогодні, давайте діяти. Майбутнє починається сьогодні, просто зараз. Давайте разом творити своє майбутнє, а НУБіП України черговий раз робить хорошу роботу, дає якісну освіту.
Валентина ІСРАЕЛЯН,
відповідальна за міжнародну діяльність