Навчальна практика в лабораторіях ДНДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи

12 травня 2025 року

8 травня 2025 року студенти зі спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» 4 курсу 2, 8 та 9 груп згідно плану навчальної практики з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» відвідали Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Завідувач науково-дослідного паразитологічного відділу, кандидат ветеринарних наук, старший науковий співробітник Литвиненко Олег Петрович, привітно зустрів наших студентів та розповів їм про основні функції та задачі інституту, його повноваження; ознайомив з його структурою та рівнями акредитації.

Більш детально Олег Петрович розповів про діяльність підконтрольного йому підрозділу - науково-дослідного паразитологічного відділу.
Студенти відвідали лабораторію відділу, побачили умови праці, оснащення лабораторії. Одним із основних завдань відділу є проведення діагностичних досліджень на нематодозні, трематодозні, цестодозні, протозоозні та арахно-ентомозні захворювання тварин. У роботі використовуються патологоанатомічні, мікроскопічні, копрологічні, культуральні, біохімічні та хімічні методи дослідження.
Студенти мали можливість прослухати дуже цікаву та інформативну лекцію щодо поширення тріхінельозу в Україні та світі; сучасні методи діагностики цього небезпечного зоонозного захворювання. Олег Петрович акцентував увагу на небезпеці ураження цим збудником саме людини, розповів про шляхи інвазування. Звернув увагу студентів на циклі розвитку збудника та пояснив, чому так важливо профілактувати хворобу та вчасно діагностувати у разі підозри на захворювання. Дуже іллюстративно у своїй презентації показав ознаки розвитку трихінельозу в людини.
Павлунько Володимир Григорович молодший науковий співробітник - лікар ветеринарної медицини - патоморфолог лабораторії мікроструктурних досліджень познайомив студентів з роботою науково-дослідного патоморфологічного відділу.

Відділ акредитований відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 за показниками діагностики захворювань інфекційної патології та незаразної етіології тварин, птиці та риби. Діагностику фахівці здійснююь загально прийнятими патоморфологічними методами (патологоанатомічні, гістологічні) та імуногістохімічним, аналітичним, та експрес-методами (імунохроматографічним, Western blot, ферментативної імуноадсорбції та імуноферментниим аналізом), визначення біомаркеру тетрацикліну в зубах диких м’ясоїдних (методом люмінісцентної мікроскопії) за зверненням громадян, в рамках державного моніторингу та за науковими тематиками.
Володимир Григорович показав оснащення секційної кімнати, інструменти, розповів про основи розтину трупів та методи відбирання проб для послідуючих досліджень. Детально розповів про правила та методи знешкодження біологічних матеріалів після завершення досліджень.
Юлія Валеріївна Глухонець – завідувач науково-методичного відділу розповіла студентам про необхідність постійного навчання та самовдосконалення.
Розповіла про функції і задачі очолюваного нею відділу.

Відділ забезпечує планування та організаційні заходи для безперервного професійного розвитку, навчання та вдосконалення професійної компетентності державних службовців і фахівців Держпродспоживслужби у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин, ідентифікації та реєстрації тварин, лабораторній справі, субʼєктів господарської діяльності з урахуванням їхніх потреб і пріоритетних напрямів розвитку та діяльності Держпродспоживслужби.

Юлія Валеріївна розповіла про значення системи підготовки і підвищення кваліфікації, самоосвіти фахівців сфері новітніх освітніх технологій, зокрема використовуючи дистанційні навчальні платформи Всесвітньої організації охорони здоровʼя тварин (OIE Training Portal), Всесвітньої організації охорони здоровʼя (BOO3) (OpenWHO), Академія онлайн навчання Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), та інші. У своїй презентації показала як користуватися і де зручніше і достовірніше знайти актуальні версії нормативних державних та міжнародних документів.
З Юлією Валеріївною студенти обговорили особливості та правила міжнародної торгівлі, нормативне забезпечення та можливості імпорту та експорту живих тварин та продуктів харчування та інших товарів агропродовольчого спрямування.
Студенти активно обговорювали питання обов’язків та відповідальності фахівців. Задавали питання щодо актуальної епізоотичної ситуації в Україні та світі. Обговорювали питання ризиків занесення інфекційних та інвазійних хвороб тварин на територію України. На усі запитання студенти отримали вичерпні відповіді.

Велика подяка за можливість проходження практики в умовах лабораторій інституту директору Піщанському Олександру Вікторовичу та його заступнику, керівнику випробувального центру Куряті Наталії Володимирівні, а також усім фахівцям, що були задіяні у проведенні занять під час навчальної практики.

 

 

Керівники практики:
доценти кафедри гігієни тварин і харчових продуктів імені професора А.К. Скороходька
Напненко Олександр та Мідик Світлана
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook