Враження студентів факультету від навчання та практики за кордоном

22 вересня 2015, 9:33

    "По закінченню 3 курсу у студентів є можливість пройти практику на батьківщині або ж закордоном, більш активні студенти зазвичай вибирають 2. Перевага практики на іноземних підприємствах дає більш сучасне уявлення про тренди в сільському господарстві, а також про його подальший розвиток на найближчу перспективу. А відбувається це на фоні того, що старий світ диктує цінову політику на СГ продукцію, а також саме там найістотніші відкриття у цьому напрямку", - розповідає студент 4 курсу 3 групи Бальжик Герман.

"Тому мій вибір припав на країну тюльпанів і сирів - Голландію.Свою 3 місячну практику я проходив у місті Dronten, провінція Flevoland. Це підприємство було під юрисдикцією університету біо-землеробства "Warmonderhof". Цей університет є єдиною у світі установою такого формату, весь навчальний процес заснований на вченні відомого австрійського науковця Рудольфа Штейнера. Я був вражений від того як побудовані взаємовідносини між студентами і викладачем, вони базуються на дружній основі, і суху теорію викладач завжди підкріплював життєвим шматком добре продуманої практики. При університеті можна побачити теплиці та експериментальні поля, де студенти проводять досліди, і перевіряють на практиці теорії", - зазначив Герман. "Підприємство на якому я проходив виробничу практику спеціалізувалося безпосередньо на вирощуванні яблук і груш. Це була ферма з 25 га яблучних насаджень різних сортів, а також 5 га груш одного сорту".

Студент зазначив: "Перед тим, як прибути на місце проходження практики я склав план, детально розписав чого б я хотів навчиться в кожному з 3 місяців. Потім у мене була співбесіда в онлайн режимі з представником приймаючої сторони - організації "SUSP" який переконався в моєму базовому знанні англійської мови та побачив мою жагу до знань і розвитку.Весь період практики тривав 3 місяці, з квітня по липень.

У перший місяць нас вчили робити обрізку, окуліровку, а також ми вивчали методи підгодівлі насаджень після зимової сплячки. За мною була закріплена ділянка площею 0,25га, це був просто порожній шматок чорнозему і за 3 місяці я повинен був створити підтримуючу конструкцію (шпалеру), посадити молоді саджанці, провести крапельне зрошення, зробити уламку квітів, часткову обрізку і врешті провести захист від шкідників за допомогою біологічних методів захисту. В кінці кожного місяця ми сідали за круглий стіл і мої тренери виставляли мені оцінки, таким чином я міг побачити що мені треба підтягнути, а в чому я досяг успіху".

"Крім цього підприємства, нас возили на багато інших ферм", - говорить Герман. "Так я багато нового дізнався для себе після відвідування заводу з виробництва біогазу та ферм які повністю задовольняють свої потреби в електроенергії за допомогою вітрогенераторів.Особливо варто відзначити що в цій фермі категорично не використовують пестициди, гербіциди, фунгіциди та штучно створені добрива. Всі методи захисту екологічно чисті. Так проти гусениці-листовійки і яблучної плодожерки використовувався бактеріальний преватар фірми Bayer "Xentari", дія якого було засновано на порушенні травних процесів у гусениці, а простими словами кажучи діареї".

"Так як в Голандії дуже часто йдуть дощі серед яблук дуже поширене таке грибкове захворювання як парша. З цією недугою ми боролися профілактично, після кожних опадів ми обприскували сад розчином калоїдной сірки".

По закінченні практики я був надзвичайно задоволений, адже коли я приїхав це був просто порожній, неживий шматок грунту, але наприкінці мого практичного навчання на цій ділянці красувалися 1700 прекрасних дерев груш, які з вдячністю проводжали мене білосніжними квітами і своїм неймовірним солодким ароматом", гордо промовив Герман.

 

Своїми враженнями від практики у Німетчині поділилась студентка 4 курсу, Дроздович Вікторія: "Поїздка в казку, чи можливо це в реальному житті?! Не в Дісней Ленд,а дійсно в казку!Якщо ви любите квіти так само як я – тоді це можливо. В одне із таких квіткових царств в Німеччині, а саме в Баварії мені випала нагода потрапити цього року. Практика в господарстві, що має площу 34000м2 зайнятих теплицями та понад 90000м2 під відкритим небом – м і все в квітах. Хіба ж це не квітковий рай?! Це ціле море краси, запахів та приємної атмосфери, яку створювали й мої колеги по роботі – німці. Ми садили, доглядали, готували до продажу різноманітні види бегоній, лаванд, флоксів, чорнобривців, гвоздик, айстр, соняшників, гераній та інших. В такій кількості різноманітних відтінків – що просто очі розбігаються. Ознайомлення з сучасними технологіями поливу та засобів біологічного захисту та мовний досвід – все це, дає змогу відчути себе європейцем хоча й на 6 місяців, та це ще одна яскрава сторінка з мого життя. Ну і як же без заробітку, завдяки якому подорожі являються невід'ємною частиною твоєї поїздки. Це все сприяє розвитку особистості, розвиває вміння спілкуватися іноземною мовою, та спонукає до становлення нових цілей в своєму подальшому житті. Після цього досвіду хочеться жити зовсім інакше ,будувати свою державу , розвивати хороші сторони своєї країни. І це все осмислення приходить уже в студенські роки.

Я дійсно задоволена тим що навчаюся в нашому аграрному університеті, адже він дає можливість через практики комусь просто заробити, а комусь і здійснити свої мрії".

 

 

к. б.н., доцент Стефановська Тетяна Робертівна

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook