Навчальна практика ветеринарів у лабораторії Володимирського ринку
06 травня 2025 року студенти зі спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» 4 курсу 9 групи згідно плану навчальної практики з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» пройшли практичне навчання в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Володимирський».
Заняття зі студентами провела завідувач лабораторії Галина Андріївна КЛИМЧУК. Під час заняття студенти дізналися про основні функції та завдання лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку. Галина Андріївна ознайомила студентів з основними законодавчими та нормативними документами, що регламентують роботу лабораторії: студенти мали можливість побачити супровідні документи, які виписують на продукцію тваринного походження.
На практичній частині заняття Галина Андріївна показала як оцінюють м’ясну продукцію, зокрема почергово продемонструвала правила та порядок оцінювання якості та безпечності свинини. Студенти мали можливість освоїти ці методи експертизи за станом заглоткових лімфатичних вузлів, станом мигдаликів та жувальних м’язів на розрізі.
Галина Андріївна під час заняття акцентувала увагу на змінах, що можна спостерігати у разі підозри чи виявлення ураження збудником сибірки, класичної та африканської чуми свиней, туберкульозу. Досить детально розказали про дослідження м’яса на трихінельоз, про переваги та недоліки методів компресорної трихінелоскопії та виявлення личинок трихінел методом перетравлення проб м'язів у штучному шлунковому соку.
Студенти мали можливість ознайомитися з мовами, правилами та методами ветеринарно-санітарної експертизи молока та молочної продукції. Коротко дізналися про проведення на ринку ветеринарно-санітарної експертизи риби та рослинної продукції. Також дізналися, що на офіційних ринках заборонено продаж грибів.
Студенти активно обговорювали питання обов’язків та відповідальності фахівців лабораторії; про порядок поводження та повернення власнику продукції, що е відповідає вимогам якості та безпечності. Обговорили права та можливі дії споживача на ринку у випадку, якщо продавець відмовляється пред’являти документи про якість продукції та заходи, яких мають вжити фахівці ринку у випадках виявлення на прилавках продукції, що не має висновку лабораторії про якість і безпечність. На усі запитання студенти отримали вичерпні відповіді.
Велика подяка за можливість проходження практики в умовах лабораторії директору Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві Катерині Миколаївні НОЗДРІНІЙ та завідувачу лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Володимирський» Галині Андріївні КЛИМЧУК.
Олександр НАПНЕНКО, Світлана МІДИК,
доценти кафедри гігієни тварин і
харчових продуктів ім. проф. А.К. Скороходька,
керівники практики