Профорієнтаційна зустріч факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК з випускниками Українського медичного ліцею: Розпочни свій шлях разом з НУБіП України
06 травня відбулась профорієнтаційна зустріч науково-педагогічних працівників кафедри громадського здоров’я та нутриціології з учнями Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.
Старший викладач кафедри Костянтин Балашов розповів про цифрові компетенції, які необхідні для ефективної діяльності у сфері охорони здоров'я, акцентувавши увагу аудиторії на вмінні працювати з електронними документами та інформаційними системами охорони здоров'я; знанні основ кібербезпеки; вмінні комунікувати через соціальні мережі, аналізувати та інтерпретувати статистичну інформацію.
Ліцеїсти ознайомилися з роботою інтерактивного інформаційного ресурсу Інституту оцінки показників здоров'я (https://www.healthdata.org/). Цей інструмент є незамінним помічником як для студентів, так і для дослідників, яким потрібно оперативно ознайомитися з ключовими тенденціями захворюваності у фактично будь-якому куточку земної кулі.
Комунікацію з ліцеїстами продовжив аспірант та завідувач навчально-наукової лабораторії нутриціології здорового харчування кафедри Дмитро Савчук, який презентував актуальну тему: «Соціальний маркетинг як інструмент популяризації здорового способу життя».
Презентація викликала інтерес учнів, стала поштовхом до змістовного діалогу. Дмитро Сергійович поділився прикладами успішних соціальних проєктів, які впливають на формування здорових звичок серед молоді, зокрема у сфері фізичної активності.
Ліцеїсти активно долучилися до обговорення – вони розповіли про власний досвід і поділилися думками щодо впливу блогерів та соціального маркетингу на їх вибір способу життя. Прозвучали думки про те, що саме мотивує підлітків до здорових звичок, який соціальний контент є цікавим для них. Таке спілкування допомагає усвідомити особливості формування інформаційного середовища та можливості його впливу на поведінкові моделі й цінності молоді.
Завідувач кафедри професор Олег Швець акцентував увагу на зв’язку між харчуванням і здоров’ям, причинами та наслідками того вибору у харчуванні, який щоденно впродовж життя робить кожний із нас.
Почавши зі спільного з ліцеїстами пошуку формули здоров’я людини, Олег Віталійович розповів про те, що таке нутриціологія, з якими науками вона інтегрується, навів загрозливі статистичні показники здоров’я українців, які потребують негайних втручань.
Він підкреслив переваги, які отримує людина від здорового харчування.
Разом із учнями були обговорені антиподи здорового харчування і те, яких продуктів і харчових звичок слід уникати – оброблена їжа, калорійні напої, снекінг, орторексія. Були наведені ресурси для самостійного поліпшення знань про харчування.
Кафедра громадського здоров’я та нутриціології відкрита до будь-яких форматів спілкування з молоддю – разових зустрічей чи в межах коротких освітньо-мотиваційних циклів. Ми готові відповісти на запити різних освітніх установ, аби ознайомити якмога ширше коло учнів із можливостями підтримки здорового способу життя. Нам не байдуже майбутнє нашої нації, її здоров’я, звички і цінності. І, звісно, нам не байдуже, хто прийде до нас навчатись, аби бути серед тих перших фахівців, хто створює сенси та інструменти впливу в новій перспективній спеціальності бакалаврського рівня «Громадське здоров’я».
Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського здоров’я
та нутриціології