Виїзне практичне заняття здобувачів вищої освіти спеціальності «Агрономія» агробіологічного факультету на ТОВ «Київська макаронна фабрика»
01 травня 2025 року здобувачі вищої освіти 1 курсу скороченого терміну денної форми здобуття вищої освіти спеціальності 201 «Агрономія» освітнього ступеня «Бакалавр» агробіологічного факультету під керівництвом доцента кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика Анатолія БОБРА під час виїзного практичного заняття відвідали ТОВ «Київська макаронна фабрика».
З діяльністю підприємства здобувачів вищої освіти ознайомила начальник виробництва Алла ПИЛИПЕНКО. Алла Станіславівна розпочала свою екскурсію з історії розвитку підприємства, яка бере свій початок з 1914 року. З того часу у результаті реконструкцій підприємство розширювалося та удосконалювалось. На сьогодні потужність підприємства становить 45 т макаронних виробів за зміну. З 2001 року макаронна фабрика входила у структуру холдингу «Євросервіс-Україна», а зараз — концерну «Ярослав».
У межах екскурсійної частини практичного заняття здобувачі вищої освіти ознайомилися з усіма технологічними процесами виробництва макаронних виробів, розпочинаючи із приймання борошна та закінчуючи сучасною технологічною лабораторією з оцінки якості борошна та готових макаронних виробів. На підприємстві впроваджено сучасні автоматизовані лінії виробництва всесвітньо відомої швейцарської компанії BUHLER, які забезпечують випуск довгих і коротких макаронних виробів.
Під час виїзного практичного заняття здобувачі активно задавали питання співробітникам підприємства, а ті в свою чергу ділилися своїм практичним досвідом та надавали обґрунтовані відповіді.
Такого плану виїзні заняття є невід'ємною умовою забезпечення якості освітнього процесу, оскільки дають можливість здобувачам застосувати теоретичні знання на практиці та ознайомитися з реальними умовами виробництва.
Співпраця з провідними підприємствами, яким безумовно є ТОВ «Київська макаронна фабрика», відіграє важливу роль у підвищенні якості підготовки майбутніх фахівців, формуванні у них необхідних професійних компетентностей і забезпечує їхню конкурентоспроможність на сучасному ринку праці.
Висловлюємо щиру подяку керівнику ТОВ «Київська макаронна фабрика» Ярославу БАРСУКУ і начальнику з виробництва Аллі ПИЛИПЕНКО та співробітникам, які у складному виробничому процесі знайшли час поділилися професійним досвідом і знаннями з майбутніми фахівцями.
Григорій ПОДПРЯТОВ,
завідувач кафедри технології
зберігання, переробки та стандартизації
продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика