Відкрита лекція доцента І.П. Чумаченка з дисципліни «Директиви ЄС та стандарти у тваринництві»
15.04.2025 року відбулась відкрита лекція з дисципліни «Директиви ЄС та стандарти у тваринництві», для студентів 4 курсу ОС "Бакалавр" спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Відкриту лекцію проводив Чумаченко Іван Петрович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса.
Лекція була проведена за темою "НАССР у виробництві сільськогосподарської продукції" в якій Іван Петрович звернув увагу студентів на те, що концепція НАССР розроблена в 60-х роках минулого століття спільними зусиллями компанії «Пілсбурі», лабораторії збройних сил США і Національного управління з аеронавтики і космонавтики (NASA) під час роботи над Американською Космічною Програмою. При цьому стояло завдання розробити систему, що виключає можливість утворення токсинів у харчовій продукції з метою запобігання харчовим отруєнням. Для вирішення цієї проблеми була ініційована розробка концепції НАССР, представлена у 1971 році на Першій американській національній конференції з питань безпечності харчових продуктів.
Після цього Управління США з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами стало вимагати застосування системи НАССР під час виробництва рибних продуктів, а Департамент сільського господарства США – при переробці м'яса та птиці. Національна академія наук США в 1985 р., після проведення оцінки ефективності регулювання харчової промисловості США, рекомендувала всім установам прийняти підхід НАССР, і обов'язкове застосування системи для виробників харчових продуктів.
З цього часу система НАССР поширилася практично на всі країни світу, включаючи і Україну, як засіб надійного захисту споживача. Обов'язкове запровадження НАССР вимагає законодавство більшості країн світу. Під системою НАССР розуміють науково обґрунтовану систему аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції.
Впровадження системи ХАССР на підприємстві здійснюється, за словами Івана Петровича, орієнтовно 12 кроками, показавши на прикладі молочно-товарної ферми контрольні критичні точки починаючи від контролю стану здоров’я корів та обслуговуючого персоналу і закінчуючи реалізацією молока на переробне підприємство, як кінцевий етап визначення ефективності Системи забезпечення якості молока та його безпеки на технологічному відрізку “від стійла – до переробного підприємства”.
Наприкінці лекції Іван Петрович відповів на ряд запитань студентів. Було проведене анонімне анкетування якості проведеної лекції. В цілому студенти були задоволені проведеною на високому рівні лекцією.
Доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса
Тетяна АНТОНЮК