Передвеликодній День відкритих дверей: вразити, здивувати, захопити разом з факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК
Передвеликодній День відкритих дверей: вразити, здивувати, захопити разом з факультетом харчових технологій та управління якістю продукції АПК
17 квітня 2025 року
Страсний тиждень, або Страсна седмиця — тиждень перед Великоднем. Це особливий період, коли християни згадують про останні дні земного життя Ісуса Христа. Кожен день Страсного тижня має свій сенс і називається Великим — Великий Понеділок, Великий Вівторок тощо.
У Великий вівторок Страсного тижня віруючі згадують, як Христос навчав у храмі Єрусалимському і народ вважав Його пророком. Тож не випадково, що День відкритих дверей в НУБіП України, саме припав на Великий вівторок передвеликодного тижня — і це було щось неймовірне!




Гості могли отримати якомога більше інформації про спеціальності, освітні програми, стратегію університету, умови та матеріально-технічне забезпечення, можливості для студентів та дозвілля, яке допоможе розвивати світогляд і створювати найміцніші дружні зв’язки, зорієнтуватися у розмаїтті спеціальностей, вибрати найбільш актуальну і потрібну професію, отримати поради та консультації фахових викладачів-практиків, зануритися у справжнє студентське життя навіть в умовах війни.
Основними гостями заходу стали 80 осіб з числа учнів шкіл різних куточків України — Київщина, Вінничина, Полтавщина, Черкащина, Харківщина, науково-педагогічні працівники факультету та представники студентського самоврядування.
Майбутні здобувачі освіти, їх батьки та педагоги закладів освіти регіону провели день у світі інтерактивних локацій, де кожен зміг знайти щось для себе. На заході було потрібно не просто слухати — тут грали, квестили, спілкувалися та відкривали нові можливості!
З вітальним словом і короткою інформацією про університет та факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК до усіх присутніх звернулася декан Лариса БАЛЬ-ПРИЛИПКО. Вона у своєму виступі розповіла про структуру факультету, його досягнення та переваги навчання, ознайомила з історією та здобутками університету та його випускників, а також із спеціальностями, за якими здійснюватиметься набір 2025 року, кадровий потенціал, представила усі кафедри і надала інформацію чим кожна з них опікується і займається.



Доценти Юлія КРИЖОВА, Галина ТОЛОК, Володимир ВАСИЛІВ, Наталія ГОЛЕМБОВСЬКА охоче провели екскурсію факультетом, представили досить потужні лабораторії, де студенти на високому рівні можуть проводити не лише заняття, навчаючись на бакалавра, але й виконувати свої наукові роботи, працювати у наукових гуртках та створювати кулінарні шедеври.



Доценти кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів Любов ТКАЧЕНКО та Оксана ПИЛИПЧУК провели цікаві дослідження з оцінки якості та безпечності харчових продуктів. Абітурієнти з цікавістю проводили дослідження, оцінювали якість продуктів.







Абітурієнти разом з професором кафедри громадського здоров'я та нутриціології Геннадієм ТКАЧЕМ, відвідали унікальний музей анатомії кафедри анатомії гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка. Відвідувачі були вражені майстерністю виготовлення експонатів в оригінальному стилі. Експонати виглядали надзвичайно естетично, ніби живі.





Завідувач кафедри громадського здоровꞌя та нутриціології Олег ШВЕЦЬ для абітурієнтів провів міні-лекцію «Чому Україні потрібно багато кваліфікованих нутріціологів», а доцент Альона АЛЬТАНОВА ознайомила вступників із кафедрою громадського здоровꞌя та нутриціології, яка здійснює підготовку нової генерації висококваліфікованих фахівців з громадського здоров’я, які повинні мати фундаментальні знання з розв’язання складних спеціалізованих завдань та проблем у сфері медицини, нутриціології здорового харчування, ОП «Нутриціологія здорового харчування» спеціальності 229 «Громадське здоровꞌя», презентували сучасні лабораторії з нутриціології та провели Воркшоп з вимірювання зросту, ваги та розрахунку індексу маси тіла та визначення його складу.










Голова студентського сенату факультету, студент 2 курсу Данило розповів присутнім про студентське життя в університеті, про роботу студентської організації, дозвілля, військову кафедру, автошколу про все, що було показано в попередньо представлених презентаціях, запросив абітурієнтів обов’язково вступати лише на наш факультет, приєднатися до них в групу в соцмережах і приймати участь у вебінарах, конференціях та інших активних заходах.
Після цього, абітурієнти поринули у світ цікавинок харчових технологій. Для них були проведені майстер-клас з приготування Сендвічу на грилі.
Доценти Оксана ШТОНДА та Анастасія ІВАНЮТА розповіли історію його створення: «Сьогодні сендвіч є однією з найпоширеніших страв у світі. Його простота, зручність і безліч варіацій роблять його ідеальним вибором для людей будь-якого віку і соціального статусу. Від класичного бутерброда з шинкою до складних багатошарових варіантів з різними інгредієнтами. Ось деякі варіанти: Клубний сандвіч - багатошаровий сендвіч з куркою, беконом, салатом, помідорами та майонезом; Паніні - італійський сендвіч, запечений на грилі; Багет: французький сендвіч з багетом, часто з сиром, шинкою та овочами; Субмарина (саб) - довгий сендвіч з різноманітними начинками, популярний в США.
Сендвіч швидко став популярним у Великобританії, а згодом і в інших країнах Європи. У XIX столітті сендвіч став популярним у США, де його рецепти та варіанти почали розширюватися. В США сендвічі стали невід'ємною частиною кулінарної культури, з'явилися такі види як гамбургери, хот-доги, та інші варіанти.




Таким чином, завдяки своїй легендарній історії, сендвіч не лише задовольняє наші смакові потреби, але й нагадує про винахідливість і прагнення до комфорту в будь-якій ситуації».
Школярі охоче брали участь у приготуванні Сендвічі на грилі, виконували різні технологічні операції.
А студентка 4 курсу Аліна Степова розповіла про проведення благодійної акції «МІСЦЕ ДЛЯ ДОБРОТИ ЗАВЖДИ В НАШОМУ СЕРЦІ» та провела майстер-клас з випікання великодніх пасок. 



І звичайно, кульмінацією всього була смачна дегустація приготовлених власноруч смаколиків та дружня чайна церемонія, разом з доцентом Оленою ОЧКОЛЯС.




Це був не просто День відкритих дверей – це була справжня пригода! Цікаві локації, азарт, сміх, командний дух і море емоцій. Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК не просто відкрив свої двері, а зробив це яскраво, незабутньо, весело та надзвичайно смачно! 







На завершення заходу декан факультету Лариса БАЛЬ-ПРИЛИПКО привітала всіх, хто сьогодні приймає участь у даному заході, і сказала: «Хочеш бути частиною нашої крутої команди? Тоді тобі точно сюди!», побажала вдалого складання національного мультипредметного тесту.
Бажаємо всім миру та перемоги!
Слава ЗСУ!
Наталія СЛОБОДЯНЮК,
заступник декана факультету харчових технологій
заступник декана факультету харчових технологій
та управління якістю продукції АПК