Дні здорового харчування в НУБіП України: студенти-харчовики вивчають застосування сучасних методів технології приготування страв оздоровчого призначення

17 квітня 2025 року
07 квітня весь світ святкує Всесвітній день здоров'я, який було започатковано на честь створення, а точніше – прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у 1948 році.
 
Щороку Всесвітній день здоров’я проходить під знаком однієї, важливої для суспільства теми. Цьогорічна тема Всесвітнього дня здоров’я —«Моє здоров’я, моє право».
Мета святкування — підкреслити важливість здоров'я кожної людини і людства в цілому. У наш час здоров'я — це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища.
 
Згідно з даними вчених, здоров'я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% — соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість.
Геніальний лікар і філософ Давнього світу Гіппократ стверджував, що яка діяльність людини, такою вона і є, такі і її хвороби. Висновок такий — необхідність вести здоровий образ життя була актуальною як в стародавньому світі, так і сьогодні, тому що він (здоровий образ) — є однією з найвагоміших умов та чинників формування, збереження і зміцнення здоров'я навіть у складних екологічних і соціально-економічних умовах, забезпечує високу працездатність, добре самопочуття, ефективну адаптацію до змін довкілля.
 
У зв’язку з цим на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК розпочався цикл лабораторних занять з освітньої компоненти «Технологія оздоровчих продуктів харчування». Головну увагу зосереджено на вивченні та відпрацюванні технологій приготування різних груп оздоровчих страв. Доцент БРОВЕНКО Т.В. акцентувала застосування сучасних оздоровчих методів  технології приготування страв, контролю їх якості та збереження харчової цінності.
Вивчаючи різні тонкощі та особливості, користь і шкоду різних продуктів та складників, на практичних заняттях студенти розробляють та вдосконалюють харчові раціони.
Цього вівторка студенти вивчали приготування брускет з хумусом, який включає технологію підбору та поєднання інгредієнтів для створення збалансованої та поживної закуски, яка сприяє покращенню травлення та загального самопочуття.
Крем-суп з броколі готували з використанням свіжих овочів, що дозволяє зберегти максимум вітамінів і мікроелементів, забезпечуючи організму потужний антиоксидантний ефект.
Котлети з курки вважаються однією з основних дієтичних страв завдяки своїй низькій калорійності та високому вмісту білка, а додавання спеціальних прянощів та трав під час приготування покращує їхні смакові якості без шкоди для здоров'я.
Мафіни на натуральних молочних продуктах та борошном є популярним вибором серед оздоровчих борошняних виробів, оскільки вони зберігають енергію на цілий день без зайвих жирів і цукрів.
Протягом усього процесу приготування страв доцент Тетяна БРОВЕНКО контролювала послідовність дій, відповідала на запитання студентів та розповіла кілька секретів, які допомогли зробити страви з унікальним смаком та оригінальною подачею.
Такі лабораторні заняття — чудова можливість для студентів здобути нові навички не лише у якості спеціаліста у справі харчових технологій, а й спробувати себе в майбутній професії у ролі технолога, слідкуючи за відповідністю процесів та якістю їх виконання.
Запровадження та удосконалення технологій приготування оздоровчих страв не тільки підвищує їхню харчову цінність і смакові якості, але й сприяє ознайомленню студентів з ефективними  виробничими методами  та прийомами, контролем якості страв, виробів, напоїв.
 
Студенти вдячні асистенту Інні СТЕЦЮК за відмінну організацію проведення лабораторної роботи з оздоровчого харчування, що стало важливим кроком у практичному навчанні здобувачів освіти, адміністрації та Збройним Силам України за надійний захист та можливість проводити такі заняття очно! 
 
Аліна СТЕПОВА,
студентка 4 курсу факультету харчових

технологій та управління якістю продукції АПК 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook