Природокористування і якість життя - поради лікаря: жувальна гумка може бути основним джерелом надходження мікропластику в організм
Жувальна гумка містить рослинні або синтетичні пластичні полімери, що робить її потенційним джерелом мікропластику. Разом з тим, кількість мікропластику, яку людина може проковтнути під час жування гумки, раніше не визначалася.
Науковці з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі провели пілотне дослідження, щоб вивчити виділення мікропластику під час жування. Вони розглядали десять видів жувальної гумки: по п'ять марок натуральної та синтетичної. Учасники жували їх протягом визначеного часу — від двох до 20 хвилин.
Дослідники збирали зразки слини під час жування та аналізували їх за допомогою інфрачервоної спектроскопії з перетворенням Фур'є та методу кількісного визначення мікропластику за допомогою смартфону.
Як йдеться в результатах, кожен грам жувальної гумки вивільняє до 637 мікропластикових частинок. Причому 94% вивільняється протягом перших 8 хвилин жування.
Синтетичні та натуральні жувальні гумки на рослинній основі виділяють однакову кількість мікропластику (P > 0,8). У слині виявили чотири основні пластичні полімери, найчастіше траплялися поліолефіни.
Автори дослідження зазначають: ці дані свідчать про те, що жування гумки спричиняє пряме потрапляння мікропластику в організм, що потенційно становить ризик для здоров'я.
Однак вони не ставили собі за мету лякати людей. Науковці не знають, чи є мікропластик небезпечним для людини, оскільки відповідних випробувань не проводилося.
Втім, у повсякденному житті ми постійно стикаємося з пластиком, і дослідники прагнули отримати конкретні цифри щодо мікропластику та жувальної гумки.
Варто також нагадати, що жувальна гумка з цукрозамінником ксилітолом може посилювати симптоми таких розладів як синдром подразненого кишечника та здуття живота.
Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії