Природокористування і якість життя - поради лікаря: чи можна схуднути, споживаючи смачну їжу?
Люди з надмірною вагою та ожирінням їдять забагато не тому, що отримують задоволення від нездорової їжі. Насправді все навпаки. Як правило, вони менше насолоджуються їжею, ніж люди зі здоровою вагою.
Постійне вживання їжі з високим вмістом жирів з часом привчає мозок сприймати її як менш ситну. Лабораторні експерименти науковців з Каліфорнійського університету в Берклі демонструють, що відновлення рівня білка нейротензину здатне повернути здорову реакцію центру винагороди мозку.
Дослідження, що опубліковане в журналі Nature, проводилося лише на мишах, але воно відкриває можливості для розробки нових методів лікування ожиріння й для людей.
Результати свідчать про те, що відновлення задоволення від їжі, а не його пригнічення, може допомогти людям харчуватися більш усвідомлено та поліпшити звичну харчову поведінку. Механізм роботи мозку, який відкрили науковці, може прокласти новий шлях до лікування ожиріння, що працюватиме інакше, ніж сучасні препарати, які містять GLP-1 (такі як Ozempic та Wegovy), стримуючі апетит.
За словами дослідників, задоволення відіграє важливу еволюційну роль — воно мотивує їсти. Але коли це задоволення порушується, люди можуть поводитися нездорово, наприклад, їсти за звичкою або від нудьги, замість того, щоб отримувати насолоду. Це часто призводить до переїдання не тому, що людина більше хоче їсти, а тому, що система винагороди мозку не працює належним чином.
В експериментах миші, чий рівень нейротензину був відновлений, були менш схильні до переїдання. Науковці стверджують, що миші та люди мають багато спільного щодо мозкових ланцюгів і хімічних процесів у мозку, що робить їхні висновки багатообіцяючими й для людей. Багато проривів у лікуванні ожиріння, включаючи розробку агоністів рецепторів GLP-1, таких як семаглутид, беруть свій початок у дослідженнях на гризунах.
ЧИ ПРАВИЛЬНО ПРАЦЮЄ ЦЕНТР ВИНАГОРОДИ МОЗКУ
Неможливо знати напевно, але є підказки. Якщо ви помічаєте, що їсте, не відчуваючи смаку чи задоволення від їжі, або якщо ви прагнете перекусити, навіть коли не голодні, це може свідчити про зміни у реакції вашого мозку на винагороду.
Щоб зрозуміти, спробуйте такі способи:
- Запитайте себе в середині їди: «Чи я все ще отримую від цього задоволення?». Усвідомлення свого задоволення (або його відсутності) допоможе взяти паузу і зробити усвідомлений вибір страв чи напоїв. Це також може бути сигналом, що настав час критично проаналізувати свої звички, а можливо й звернутися за допомогою.
- Відстежуйте свої бажання і проаналізуйте, чим вони викликані: задоволенням чи рутиною. Наприклад, чи потрібно вам щось жувати щоразу, коли ви дивитеся в екран монітора?
- Зверніть увагу на те, коли ви відчуваєте задоволення, а не просто ситість.
Це дослідження нагадує, що їжа — це не просто паливо, вона тісно пов'язана з емоціями, мотивацією та задоволенням. І варто замислитися над власними стосунками з їжею.
Якщо ви хочете отримувати задоволення від їжі, обирайте продукти, які є не лише приємними для вас, але й поживними. Експериментуйте зі здоровими інгредієнтами в рецептах, які ви любите. І не поспішайте під час їди, щоб насолодитися смаком і текстурою страв.
Нове дослідження дає надію: якщо ваші стосунки з їжею розбалансовані — ви їсте без задоволення або боретеся з переїданням — можливо, справа не в силі волі. Такі поведінкові моделі часто відображають реальні біологічні зміни в мозку.
Хороша новина полягає в тому, що це можна змінити. Краще розуміючи роль мозку в харчування, науковці шукають нові шляхи подолання проблем ожиріння та зайвої ваги.
Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії