Природокористування і якість життя - поради лікаря. Дієта майбутніх батьків: як харчування впливає на ймовірність зачаття

7 квітня 2025 року

 Сьогоднішньою темою щорічного глобального Дня здоров’я є здоров’я матері і дитини під слоганом Healthy beginnings, hopeful futures, або Здоровий початок, повне надій майбутнє.

   Ми добре розуміємо ту небезпеку, яку має теперішня демографічна ситуація для майбутнього України. Планування народження дитини під час цієї кривавої війни є надзвичайно складним вибором. Вбивства росіянами дорослих і дітей разом із не найкращим станом здоров’я багатьох українців є основними чинниками негативного демографічного балансу.

   Для стабілізації ситуації із можливими обнадійливими тенденціями ми маємо краще піклуватися про репродуктивне здоров’я. Спосіб життя та харчування є найбільш реальними та ефективними важелями впливу на фертильність жінок та чоловіків.

   Однією з гарячих тем обговорення на форумах і в чатах охочих стати батьками є те, що потрібно їсти, щоб збільшити шанси на запліднення. Зокрема, багато дієтичних добавок рекламуються як такі, що підвищують фертильність. Крім того, людям, які прагнуть стати батьками, часто рекомендують продукти, які нібито допомагають завагітніти.

   Розберемося, які існують реальні докази щодо вживання певних продуктів для підвищення чоловічої та жіночої фертильності.

ЧОМУ ВАЖЛИВА ФОЛІЄВА КИСЛОТА

   Коли мова йде про підтримку здорової вагітності та плоду, певні поживні речовини дійсно можуть мати значення — наприклад, фолієва кислота. Доведено, що прийом фолієвої кислоти до та під час вагітності допомагає запобігти аненцефалії, вродженому дефекту головного мозку, та розщепленню хребта дитини.

   Оскільки ці надзвичайно важкі дефекти розвиваються дуже рано, часто ще до того, як жінка дізнається про свою вагітність, усім жінкам репродуктивного віку рекомендують приймати 400 мікрограмів (мкг) фолієвої кислоти щодня.

   Споживання продуктів, збагачених фолієвою кислотою, як зернові продукти, також є важливим, оскільки багато вагітностей є незапланованими. За оцінками експертів, у 2019 році програми збагачення продуктів харчування фолієвою кислотою запобігли 22% потенційних випадків розщеплення хребта та аненцефалії у світі.

   Крім того, вважається, що фолієва кислота як дієтична добавка збільшує шанси жінок завагітніти, хоча для підтвердження цього потрібні подальші дослідження.

ПРИЧИНИ БЕЗПЛІДДЯ ТА РОЛЬ ХАРЧУВАННЯ

   Існує багато потенційних причин безпліддя. У жінки яєчники можуть бути нездатними виробляти здорові яйцеклітини, або ж яйцеклітина може не потрапити з яєчників до матки — наприклад, через непрохідність фаллопієвих труб. Навіть якщо яйцеклітина успішно пройде цей шлях, вона може не прикріпитися до слизової оболонки матки або не вижити після прикріплення.

   У чоловіків якість сперматозоїдів має вирішальне значення для фертильності. Це включає їхню здатність ефективно рухатися (рухливість), форму і розмір (морфологію), а також кількість сперматозоїдів у певному об'ємі сперми. Якість сперми може погіршуватися під впливом низки факторів, включаючи екологічні проблеми, зокрема забруднення навколишнього середовища. Навіть після проведення тестів причина не завжди може бути зрозумілою: близько 15% випадків безпліддя залишаються нез'ясованими.

   Хоча жоден окремий продукт або дієтична добавка не зможе швидко вирішити будь-яку з цих потенційних проблем, експерти стверджують, що харчування відіграє важливу роль впродовж усього процесу спроб зачаття і після нього.

   Очевидно, що вирішальне значення має повноцінне харчування. Наслідки недоїдання можуть бути руйнівними для пренатального здоров'я. Найвідоміші результати в цій галузі отримані в результаті дослідження дітей, зачатих під час так званої «голландської голодної зими» 1944 року: восьмимісячного голоду, який стався, коли нацисти перекрили постачання продовольства до Нідерландів наприкінці Другої світової війни. Майбутні матері виживали лише на 400 калоріях на день. Діти, зачаті в той час, мали несприятливі наслідки для здоров'я: були нижчими та худішими, ніж ті, що народилися раніше або пізніше, мали менші голови. У дорослому віці у них були вищі показники ожиріння, діабету та шизофренії. Також чимало з них померли у молодому віці.

ЯК НА ШАНСИ ЗАЧАТТЯ ВПЛИВАЄ МЕНЮ ЧОЛОВІКІВ

   Важливо не лише мати достатню кількість їжі, а й отримувати правильне поєднання поживних речовин. Хоча дискусії навколо корисних продуктів часто зосереджуються на жіночій фертильності, зростає усвідомлення того, що харчування впливає і на чоловічу фертильність.

   Дослідження 2015 року, проведене серед пар, які проходили процедуру штучного запліднення (ЕКЗ), показало, що споживання чоловіками м'яса, і особливо тип м'яса, яке вони їли, впливало на результат, який вимірювався за показниками запліднення.

   Вживання більшої кількості м'яса птиці мало позитивний вплив на частоту запліднення, тоді як вживання переробленого м'яса (наприклад, бекону та ковбас) мало негативний вплив.

   Чоловіки, які їли найменше переробленого м'яса, в середньому менш як 1,5 порції на тиждень, мали 82% шансів на запліднення своєї партнерки, тоді як чоловіки, які їли найбільше переробленого м'яса (в середньому 4,3 порції на тиждень) мали лише 54% шансів.

   Крім того, дослідження, проведене науковцями з Університету Квінсленду в Австралії, засвідчує: те, що їдять батьки, має тривалий вплив на здоров'я їхніх майбутніх дітей. Команда проаналізувала дані про харчування майже 200 пар, які перебували на обліку в найбільшому пологовому будинку Австралії, Mater Mothers' Hospital у Брісбені. За даними дослідження, набір харчових продуктів чоловіків сильно впливав на дієту жінок, а це, своєю чергою, мало вплив на розвиток дитини. Інші дослідження припускають, що вага батька може впливати на вагу дитини.

   Здоров'я та харчування чоловіків часто не беруть до уваги, але це дуже важливо та здатне впливати не лише на здоров'я дітей, а й онуків.

ДІЄТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ МАЙБУТНІХ БАТЬКІВ

   Дослідники підкреслюють необхідність того, щоб зміни відбувалися в харчуванні обох партнерів. Якщо одна людина дотримується дієтичних рекомендацій, то й інша, швидше за все, теж. І навпаки.

   Однією з корисних змін для пари є збільшення кількості корисних жирів, що містяться в горіхах, насінні, лососеві, авокадо та оливковій олії. Водночас транс жирні кислоти, які є, наприклад, у маргарині, пончиках, смаженій їжі та інших перероблених продуктах, пов'язані з підвищеним ризиком безпліддя.

   Акцент на рослинному харчуванні також корисний. Дослідники з Гарвардської школи громадського здоров'я оцінили раціон групи з 18 555 жінок протягом восьми років, коли вони намагалися завагітніти або завагітніли. Виявилось, що споживання білків рослинного походження, таких як бобові, замість білків тваринного походження, як червоне м'ясо, було пов'язане з більш ніж на 50% меншим ризиком овуляторного безпліддя.

   Автори огляду досліджень 2021 року про можливий зв'язок між харчуванням та жіночою фертильністю дійшли висновку, що, хоча їхні рекомендації стосуються жінок, особливості харчування, безсумнівно, мають важливе значення як для чоловічої, так і для жіночої фертильності.

   Вони надали детальний огляд впливу окремих поживних речовин та продуктів, які їх містять. Зокрема, рекомендували такі продукти, як овочі, фрукти, цільнозернові макарони і цільнозерновий хліб (для отримання вуглеводів); джерела корисних жирів (жирна риба) та білка (бобові, яйця і нежирне м'ясо). Науковці також вказали на важливу роль певних поживних речовин, які іноді не беруть до уваги. До них відноситься йод, який допомагає правильному розвитку плоду і функціонуванню щитовидної залози майбутньої матері.

   Щодо алкоголю рекомендації є чіткими та послідовними в усіх дослідженнях. Не існує безпечної кількості алкоголю, яку можна вживати під час вагітності або під час спроб завагітніти. Це стосується всіх видів алкоголю, включаючи вино та пиво. Варто уникати його взагалі.

   Якщо є якісь занепокоєння або запитання щодо харчування і того, як воно впливає на фертильність, найкраще проконсультуватися з лікарем. І хоча певні продукти дійсно мають позитивний вплив на фертильність, важливо не переоцінювати їхню силу.

   Безпліддя є комплексним, як і його причини. Занепокоєння своїм харчуванням може викликати непотрібний стрес, а також почуття провини і сорому. Ті, хто намагається завагітніти, можуть бути впевнені, що проблема навряд чи криється в чомусь одному, що вони з'їли або не з'їли.

   Часто люди, які мають проблеми з фертильністю, шукають якийсь один продукт, що сприяє зачаттю. Але найкраще прагнути до збалансованого здорового харчування. Адже не існує жодного продукту або дієтичної добавки, які б гарантували успішне зачаття.

 

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook