Інновації, знання, дисципліна- основа сучасного виробництва на молочній фермі
Факультет тваринництва та водних біоресурсів НУБІП України, продовжує з успіхом використовувати виїзні заняття в кращих господарствах України. Третього квітня студенти 1 року магістратури, 3 і 4 курсів бакалаврату спільно науково-педагогічними працівниками кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин (Рубан Сергій Юрійович, Литвиненко Тамара Валентинівна) відвідали ПСП «Україна» компанії « Ерідон», яке знаходиться в селі Почуйки Попільнянського району Житомирськой області.
Підприємство успішно функціонує з 17 квітня 2015 року і залишається одним з перших крупних роботизованих молочних підприємств в Україні. В умовах комплексу утримують 900 голів високопродуктивних племінних корів голштинської породи яких ,,обслуговує” 19 роботів. За період 2024 року господарство вийшло на рівень 42 кг добового надою на дійну корову при загальній реалізації за добу у 35-36 тон. Головний менеджер по тваринництву- Григорій Шумило детально пояснив технологічні процеси пов’язані з нормованою годівлею, доїнням, вирощуванням ремонтного молодняку, особливо звернувши увагу на якість корму базового раціону корів.
Традиційно телят молочників утримують в індивідуальних клітках, хоча для досягнення кращих результатів проводиться експеримент по їх утриманню в будиночках. Заплановано досягти кілограмових приростів, для чого проводиться експеримент по використанню гранульованих комбікормів та подрібненого люцернового сіна. Жорстка система протоколів (по черговість та час виконання обслуговуючим персоналом певних робіт, являється основою сучасного високотехнологічного виробництва. При цьому фіксуються всі небажані відхилення від запланованих до протоколу операцій, що потім відображається на заробітній платі працівників ферми які їх повинні виконувати.
Студенти поділилися враженнями після поїздки.
Олег Харченко: «Найбільш захоплений підходом керівництва до благополуччя тварин та санітарно – епідеміологічних вимог. При вході зразу видали бахіли, одноразові халати, провели інструктаж з техніці безпеки. Відчувається високий рівень дисципліни та знання обов’язків робочого персоналу комплексу. Корми регулярно перевіряють на хімічний аналіз, що дає змогу балансувати раціон за великою кількістю важливих показників. Молоко ,,Екстра класу”, яке відповідає високій закупівельній ціні».
Шевчук Анна: « Цікаво було спостерігати , за доїнням будучу ,,всередині” доїльного робота. Робот сам чистить та дезінфікує вим’я. Корова ,,сама вирішує” коли їй доїтися. На екрані монітору робота зразу видно дані про тварину, скільки та якого молока видоюється з кожної дійки, що дозволяє вчасно виявляти мастити. Також робот аналізує склад молока. Якщо в молоко потрапляє кров, то воно автоматично потрапляє в окрему ємкість а з такою твариною оперативно лікують ветеринари. Після доїння молоко автоматично потрапляє в танк де охолоджується до +4 С0. Цікавим був той факт, що корова може доїтися не частіші аніж через 5 годин після попереднього доїння, у протилежному випадку робот таку тварину не видоїть. Усі ці заходи мінімізують ручне втручання».
Вражень було ще багато, і всі вони позитивні. Студенти задоволені поїздкою та висловлюють слова вдячності адміністрації господарства та факультету , за організацію напрочуд пізнавальної поїздки.
Дем’ян СЬОРАК
студент 4 курсу