Джерело здоров'я, задоволення, заробітку ...
Джерело здоров'я, задоволення, заробітку ...
4 квітня 2025 року
Мед ‒ корисний для здоров'я...
Чудовий і корисний продукт бджільництва мед використовується в харчуванні і в лікувальних цілях.

Бджоли виробляють його з квіткового нектару або паді, додаючи ферменти зі своїх залоз і створюючи необхідні умови для дозрівання. В результаті хімічних і фізичних процесів нектар перетворюється на продукт з багатьма корисними властивостями ‒ на мед.
Мед містить всі макро- і мікроелементи, які містяться в нектарі рослин, а також вітаміни. Їх склад і співвідношення між ними таке ж, як і в крові людини. Вони практично повністю засвоюються організмом. Мед містить пилкові зерна рослин, які відвідували бджоли. Містить необхідні незамінні амінокислоти. Термін «незамінні» означає, що ці амінокислоти не виробляються організмом і повинні надходити ззовні. Під дією ферментів складні цукри, що містяться в нектарі, розщеплюються до простих: глюкози, фруктози, мальтози та ін. Додані бджолами ферменти служать каталізаторами фізичних і хімічних процесів, та позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт людини й організм в цілому.

Скільки їсти меду дорослій людині?
Науково-обґрунтовані рекомендації лікарів: приблизно 2 столові ложки або 50 г в день. Але люди відрізняються за фізичними даними і станом здоров'я.
При дозуванні враховуються такі чинники:
- Вік. Здорові люди старшого віку повинні їсти корисний продукт постійно, але дуже помірно.
- Спортсмени і люди, зайняті фізичною працею, можуть збільшити щоденну дозу.
- Стан підшлункової залози, від якої залежить здатність організму засвоювати цукри. При підозрі на діабет або захворювання ним солодкість можна їсти тільки з дозволу лікаря. Доза розраховується таким чином, щоб загальна кількість солодких продуктів за день не перевищувала норму цукрів, допустимих для конкретної людини.
- Скільки з'їдати солодощів людям з надмірною вагою, а також схильним до повноти? Вони повинні підраховувати загальну калорійність раціону. Калорійність солодкого продукту висока - 315 ккал. При вживанні 50 г слід скоротити денний раціон за рахунок інших інгредієнтів на 210 ккал.
- Фізичні особливості організму: ріст, вага. Чоловіки з великою м'язовою масою можуть без шкоди для здоров'я збільшити денну дозу.
- Людям, у яких спостерігалися будь-які форми прояви алергії, вживання продукту слід починати з маленьких порцій.
Якщо ви вирішили замінити в раціоні цукор медом, дозування можна розрахувати таким чином. Припустимо, ви п'єте чай 3 рази в день: вранці, на роботі і ввечері. По дві чайних ложки з гіркою на склянку чаю за день складуть 60 г цукру. Так скільки з'їдати меду? Цей продукт в півтора рази солодше цукру. Для збереження такого ж ефекту, його потрібно менше - 40 г в день. Порівнюючи калорійність, побачимо, що 60 г цукру відповідає 232 ккал, а 40 г меду - 126 ккал. Таким чином, контрольоване вживання корисного продукту замість цукру буде сприяти зменшенню загальної калорійності денного харчування.
Чи можна вживати мед кожен день?
Звичайно можна. Здоровій людині краще повністю замінити ним цукор в своєму раціоні. Треба відзначити також, що підшлункова залоза за рахунок вмісту фруктози, для засвоєння виробляє менше інсуліну, ніж при вживанні цукру. Таким чином, вона працює в більш «щадному» режимі, що сприяє збереженню її функції.
Як вживати мед з користю для здоров'я?
Дуже корисно поєднувати мед з сиром. Можна їсти на бутербродах. Повним людям слід робити їх без масла.
Всілякі кулінарні вироби з медом корисніші, ніж зроблені з використанням цукру.
Продукт надає комплексну дію на всі системи організму. Позитивний ефект на серцево-судинну і нервову системи стає очевидним при постійному вживанні солодкого продукту.
Застосування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту має свої особливості. При підвищеній кислотності за півтори години до їжі вживають розчин меду в теплій воді. При зниженій кислотності холодний розчин застосовують за кілька хвилин перед їжею.
Мед з теплим молоком вживають при простудних і вірусних захворюваннях.
Світлі сорти, особливо акація, набагато рідше викликають алергію. Темні сорти меду містять більше мінеральних речовин. При захворюваннях крові рекомендують їсти гречаний і каштановий, які характерні підвищеним вмістом заліза і міді.
Крім вживання меду всередину, його широко застосовують і зовнішньо. Мазі, креми, компреси, а також медові масажі, ванни і ін. В цих лікувальних засобах і процедурах використовуються регенеруючі і бактерицидні властивості продукту.
Полюбіть мед. Враховуйте особливості його застосування та по можливості замініть ним цукор в раціоні родини. Вживання меду допоможе збереженню вашого здоров'я, продовжить молодість і активний період життя!
Вероніка Науменко,
студентка 1 гр. 2 курсу СТН, факультет ТВБ