ЯКІСТЬ&МЕНЕДЖМЕНТ у FoodTech: досвід від МХП у рамках «Днів кар’єри»

27 березня 2025 року
07 березня 2025 року міжнародна компанія МХП організувала для  факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК інтерактивний захід «ЯКІСТЬ&МЕНЕДЖМЕНТ у FoodTech», який проходив у головному офісі, що знаходиться у Києві на вулиці Академіка Заболотного, 158. Від факультету у заході брали участь  як викладачі і аспіранти  та   здобувачі  освітнього ступеня «Магістр» і «Бакалавр».     
Програма заходу була дуже насиченою і включала:
  1. Вітальне слово організаторів. Історія і сучасність компанії МХП.
  2. Інтерактивна лекція Петра Пшеничного «Ситуативне лідерство та стилі управління».
  3. Історія успіху Ірини Шаботин: від студентки до експерта.
  4. Екскурсія по МХП Dream House.
  5. Якість на тарілці. Воркшоп з вивчення ролі якості та безпечності харчових продуктів (частина 1 та частина 2). Ірина Колодяжна.
  6. Відповіді на запитання. Підведення підсумків.
На початку заходу  учасники дізналися від організаторів, що  історія МХП  розпочалася  у 1998 році, з одного підприємства.  А сьогодні МХП — це міжнародна компанія у сфері харчових та агротехнологій, виробник якісних і смачних продуктів харчування. Штаб‑квартира розташована в Києві, при цьому виробництва є в Україні та на Балканах. Дочірні підприємства МХП працюють у Нідерландах, Великій Британії, Саудівській Аравії та інших країнах.
МХП об'єднує понад 32 тисячі працівників. А це 32 000+ працівників в Україні та понад 4000 за кордоном. Компанія МХП експортує більше 50% продукції у понад 70 країн світу.
Земельний банк компанії МХП становить 360 тисяч гектарів, де вирощують кукурудзу, соняшник, пшеницю, сою, ріпак, що дає змогу на 100% забезпечувати зерновими для виробництва власних комбікормів. Аргонапрямок компанії МХП включає: 11 рослинницьких підприємств, 16 елеваторів для зберігання зерна, 3 підприємства з виробництва комбікормів.
Компанія МХП є найбільшим виробником курятини в Україні, виробництво якої організовано на п′яти птахофабриках. Підхід МХП до якості продукції базується на  принципі «від зерна до тарілки». Це означає ретельний контроль на кожному етапі виробництва – від отримання зерна для комбікорму до того, в яких умовах уже готова продукція реалізується в магазинах.
МХП, як кулінарна компанія розвиває та володіє такими успішними впізнаваними брендами ТМ «Наша Ряба», ТМ «Наша Ряба Апетитна», ТМ «Легко!», ТМ «Бащинський», Skott Smeat,Qualiko, Ukrainian Chicken, Sultanah, Assilah, Chick&Go, «Секрети Шефа», «М'ясомаркет», KURATOR, РЯБCHICK, LaStrava, ХО перекусити?, Vegas, INTRO, «Українське курча», «Курка по-домашньому».
Дізналися про новітній напрям підготовки спеціалістів за програмою «м’ясний сомільє».
 
Вертикальна інтеграція виробництва, а також власна логістична інфраструктура, що складається з дев’яти дистрибуційних центрів (хабів) в найбільших містах країни, дозволяють МХП забезпечити жорсткий контроль якості та біобезпеки на всіх етапах — від виробництва до реалізації кінцевому споживачу. Це гарантує найвищу якість продукції холдингу, що відповідає міжнародним стандартам FSSC 22000, ISO 22000 та BRC Food. Компанія МХП має 37 лабораторій, які здійснюють контроль використовуючи сучасне обладнання та  методики. 
 
Під час лекції  «Ситуативне лідерство та стилі управління» студенти брали активну участь у дискусіях та  виконували ситуативні завдання, які пропонував менеджер з розвитку компетенцій персоналу напряму АгроМХП Петро ПШЕНИЧНИЙ.
Дуже  цікавою та пізнавальною для студентів була розповідь Ірини ШАБОТИН, яка вже 8 місяців працює у компанії МХП  експертом у департаменті якості та розвитку продуктів, хоча тільки  у 2024 році отримала диплом магістра  факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Ірина поділилася своїм досвідом, розповіла про досягнення в роботі, відрядження на підприємства та надала студентам слушні поради, яким чином можна розпочати успішну  кар′єру  в компанії МХП.
 
Після екскурсії  по офісу компанії та ознайомленням з організацією роботи та дозвілля працівників, учасникам заходу було запропоновано воркшоп з вивчення ролі якості та безпечності харчових продуктів, який проводила  керівниця відділу  управління системою якістю і сертифікації  Ірина КОЛОДЯЖНА.  
Лекторка ознайомила учасників з завданнями, які потрібно вирішувати МХП як виробника  продуктів харчування, а саме тримати у фокусі якість і безпечність та пропонувати споживачам якомога більше якісної  та смачної їжі. Усі питання цього напряму у компанії координує департамент якості та розвитку продуктів. Фахівці департаменту побудували багаторівневу структуру контролю якості та безпечності  продукції та впроваджують нові продукти, що відповідають стратегії МХП як кулінарної компанії.  У воркшопі «Якість на тарілці» з задоволенням брали участь усі учасники заходу.  Завдяки різнобічним  питанням  та завданням, які виконували студенти під керівництвом спікерки Ірини, усі дізналися багато нового про організацію контролю якості та безпечності продукції у компанії МХП.
Далі організатори ознайомили з програмою для студентів «Розпочни свій кар′єрний шлях разом з МХП» і детально ознайомили з форматами, за якими можна отримати досвід в МХП: практика 1-2 місяця; стажування 1-3 місяця; дуальна освіта  4-8 місяців.
Наприкінці заходу організатори надали конкретні відповіді на усі запитання, які зацікавили учасників та  кожному учаснику було вручено пам’ятний подарунок.
 
Щиро  дякуємо керівництву МХП та організаторам за надану можливість детально ознайомитися з діяльністю компанії МХП, дізнатися про новітні підходи до контролю якості  та безпечності  харчової продукції, що є дуже важливим для професійної підготовки  здобувачів освітнього ступеня «Магістр» і «Бакалавр» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
 
Любов ТКАЧЕНКО,
доцент кафедри технології

м'ясних, рибних та морепродуктів 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook