Відбувся науковий хаб, присвячений темі харчової алергії у дітей
25 березня 2025 р відбувся науковий хаб у формі науково-практичного онлайн-вебінару з теми «Харчова алергія у дітей». Запрошений спікер – к.мед.н., доцент кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету ім.О.Богомольця Олена Мозирська. Вона представила присутнім глибокий аналіз проблеми харчової алергії у дітей; надала практичні поради щодо профілактики та лікування та відповіла на питання майбутніх нутриціологів.
1,2
Олена Вікторівна – педіатр, лікар-алерголог, дерматолог. Вона успішно практикує і займається викладацькою і науковою діяльністю.
Слід зазначити, що проблема харчової алергії тільки почала розроблятись в українській алергології та нутриціології. Не зважаючи на зростаючу статистику цього захворювання, багатьом аспектам наші лікарі навчаються під час закордонних наукових стажувань.
Займаючись лікарською практикою, пані Олена не тільки перейняла багато професійного досвіду іноземних колег, а й сама створила рекомендації щодо менеджменту хворих з алергією, наприклад, розробила «харчові драбини» – градацію безпечного введення в харчовий раціон дітей з алергією 9-ти груп харчових продуктів, які можуть її викликати.
Олена Вікторівна застерегла від того, щоб помітивши алергію на певний харчовий продукт у себе, або у своїх близьких, людина зовсім відмовилась від його споживання, не звертаючись за професійною допомогою. Це вкрай небезпечна практика! Довгострокові обмеження в харчуванні призводять до дефіциту нутрієнтів, погіршення якості життя, розладів харчування і дисбактеріозу, а найнебезпечніше – до розвитку високого ступеню сенсибілізації до цього продукту, яка може викликати анафілактичний шок і смерть.
На вебінарі були обговорені прояви та причини харчової алергії, різниця між харчовою непереносимістю і харчовою алергією. Олена Вікторівна детально зупинилась на «великій дев’ятці алергенів», яку, на подив багатьох, «очолює» молоко і молочні продукти.
Були з’ясовані поняття «перехресна алергія», «харчова драбина», «прихований алерген»; присутні дізнались, чи стає молоко або яйце менш небезпечним для алергіка при тепловій обробці; яка риба викликає найбільші алергічні реакції; чи варто вірити офіціантам; чому при перельотах алергікам слід запасатись виключно домашніми заготовками і не споживати жодної незнайомої їжі; чи треба годуючій мамі виключати алерген; чому горіхи викликають алергію, а олії з них у тієї самої людини – не завжди та скільки насінин кунжута можуть спричинити смерть.
Крім того, лектор ознайомила з деталізованими списками продуктів харчування, які нутриціологам слід надавати пацієнтам з харчовою алергією, а також розповіла про менеджмент таких хворих, зокрема, яким правилам способу життя їх навчати і як коригувати дефіцити нутрієнтів.
Торкнулась пані Олена і законодавчих аспектів щодо профілактики алергії: був обговорений «Закон про маркування алергенів».
Лекція була фаховою, інформативною і цікавою. Вона викликала жваве обговорення як з боку викладачів, так і студентів. Світлана Вікторівна відповіла на питання і розповіла про найцікавіші кейси зі своєї лікарської практики.
Вебінар не залишив байдужими, поглибив знання викладачів та студентів. Дякуємо нашій колезі за співпрацю і з цікавістю запрошуємо на нові зустрічі.
Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського
здоров’я та нутриціології