Практичний досвід – невід’ємна складова підготовки сучасних агробіологів

26 лютого 2025 року
Відвідування науково-дослідних лабораторій є важливим елементом навчального процесу з агроекології, оскільки він надає можливість студентам ознайомитися з сучасним обладнанням, методами аналізу та практичним застосуванням екологічних знань у сільському господарстві.

Тому, 25 лютого для студентів 9 та 10 групи 1 курсу агробіологічного факультету лекційне та лабораторне заняття з англомовної дисципліни “Agroecology” під керівництвом доцентів кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води Ольги КРАВЧЕНКО та Надії ПРОКОПЧУК відбулося на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК (УЛЯБП АПК) НУБіП України.

 

Під час відвідування Науково-дослідного відділу моніторингу безпеки продукції АПК студенти дізналися про сучасне обладнання та методики визначення ключових показників безпечності агропромислової продукції. Вони ознайомилися з методами визначення елементного складу та залишкових кількостей пестицидів та важких металів у об’єктах довкілля. Завідувач науково-дослідного відділу моніторингу безпеки продукції АПК, к.вет.н., старший дослідник, доцент Світлана МІДИК продемонструвала можливості визначення вмісту одного хімічного елемента методом атомної абсорбції, а також комплексного дослідження 17, 20 або 33 елементів методом атомної емісії з індуктивно зв’язаною плазмою. Світлана Вікторівна приділила особливу увагу аналізу ідентифікації токсичних елементів, зокрема свинцю, кадмію, арсену, ртуті, міді та цинку, вміст яких суворо регламентується нормативними документами.

Студенти також ознайомилися з методами визначення діючих речовин у пестицидах та засобах захисту рослин, зокрема високоефективною рідинною та газовою хроматографією. Також були розглянуті методи аналізу залишків пестицидів у різних об'єктах довкілля, таких як ґрунт, вода та рослини, а також у нежирових рослинних продуктах, використовуючи методи рідинної та газової хроматомас-спектрометрії.

Особливу увагу майбутніх агрономів привернули якісні та кількісні дослідження мікотоксинів у зерні, які можуть утворюватися при порушенні умов заготівлі та зберігання кормів. Студенти дізналися про методи аналізу поліароматичних вуглеводнів у ґрунтах, воді та оліях за допомогою рідинної хроматографії. Було наголошено, що ці небезпечні речовини утворюються під час термічної обробки продуктів, наприклад, при смаженні, і їхній вміст чітко регламентується у харчових продуктах та сировині.

Не менш цікавими виявилися методи виявлення вибухових речовин та поліхлорованих біфенілів, які можуть потрапляти у довкілля та негативно впливати на екосистеми. Особливу цікавість у студентів викликали сучасні методи виявлення фальсифікацій харчових продуктів (зокрема оливкової олії), інноваційні методи визначення азотистих речовин у ґрунті, а також методи аналізу жиру та вологості у кормах і насінні. Також першокурсники розглянули сучасні технології оцінки якості зерна та кормів.

Сучасна агроекологічна наука вимагає високоточного аналізу стану довкілля та безпеки продукції, що споживається людиною. У цьому контексті важливу роль відіграють екотоксикологічні дослідження, що проводяться за міжнародними стандартами OECD та ДСТУ ISO. Вони охоплюють широкий спектр об'єктів та забруднюючих речовин, що мають значення для здоров'я людини та стану навколишнього середовища.

Тому, наступним етапом було відвідування відділу еколого-токсикологічних досліджень, де першокурсники дізналися про фізіологічні, морфологічні, біохімічні та цитогенетичні характеристики, які використовують при токсикологічній оцінці продуктів харчування та сировини; харчових та біологічно активних добавок; питних та стічних вод; кормів та кормових добавок для сільськогосподарських і домашніх тварин; пестицидів та агрохімікатів; важких металів.

Завідувач науково-дослідного відділу еколого-токсикологічних досліджень, д.б.н., професор Світлана ХИЖНЯК ознайомила майбутніх агрономів із сучасними методами біотестування, що передбачають залучення тест-об’єктів різних трофічних рівнів. Студенти відвідали лабораторії, де культивуються наступні біотести:

●дафнії (Daphnia magna Straus.), церіодафнії (Ceriodaphnia affinis Lilljeborg), риби (гупії), водорості (Desmodesmus subspicatus);

● ґрунтові черви (Eisenia foetida), мікроорганізми;

● медоносні бджоли (Apis mellifera).

Також Світлана Володимирівна ознайомила з методами фітотестування для аналізу рослин та насіння на наявність забруднювачів.

Загалом, відвідування лабораторії стало для студентів не лише цікавим досвідом, а й важливим кроком у розширенні їхніх знань про екологічні аспекти агропромислового виробництва. Такі практичні заняття допомагають майбутнім фахівцям краще зрозуміти реалії роботи у сфері агроекології та її значення для забезпечення безпечного виробництва харчових продуктів.

Особливу подяку за сприяння у проведенні заняття хотіли б висловити завідувачу науково-дослідного відділу еколого-токсикологічних досліджень, д.б.н., професору Світлані ХИЖНЯК, завідувачу науково-дослідного відділу моніторингу безпеки продукції АПК, к.вет.н., старшому досліднику, доценту Світлані МІДИК, старшому науковому співробітнику науково-дослідного відділу моніторингу якості Наталії ДУДЧЕНКО.


 Ольга КРАВЧЕНКО, Надія ПРОКОПЧУК,
доценти кафедри аналітичної і
біонеорганічної хімії та якості води

Анна ЖУРОМСЬКА, Михайло РОМАНЧУК,
Іван КОВАЛЕНКО,
студенти

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook