«Майбутнє за нішевою журналістикою»: зустріч студентів-журналістів з легендою українського телебачення Костянтином Грубичем
18 лютого 2025 року студенти спеціальності «Журналістика» разом із доцентом кафедри журналістики та мовної комунікації Наталією Кочуковою взяли участь в онлайн-зустрічі з відомим українським журналістом і телеведучим Костянтином Грубичем, що організувала партнерська кафедра журналістики факультету політичних наук ЧНУ ім. Петра Могили, з якою налагоджена активна, успішна співпраця. Костянтин поділився своїм професійним досвідом, відповів на питання студентів, поговорив про виклики професії та дав цінні поради майбутнім фахівцям.
Костянтин Грубич має понад 30 років досвіду роботи в журналістиці. Його кар’єра розпочалася в далекому 1989 році і з того часу він працював автором і ведучим багатьох знакових телепередач, серед яких «Знак якості», «Смачна країна», «Твій день».
Одна з головних тем, яку обговорював пан Костянтин зі студентами, – якості ідеального журналіста. На його думку, ідеальний журналіст це той, хто постійно прагне до нової інформації, любить людей і є експертом хоча б в одній галузі. «Майбутнє, мені здається, за нішевою журналістикою», – наголошував журналіст.
Студенти також поцікавилися, як покращити свій голос для роботи в телевізійній журналістиці. Костянтин порадив більше читати вголос українську літературу й практикуватися говорити українською. «Зараз існує безліч курсів з постановки голосу, чого не було в моїй молодості», – каже Костянтин. Він зізнався, що на початку своєї кар’єри теж соромився власного голосу, але постійні практики допомогли йому вдосконалити і прийняти голос.
Окремо порушувалося питання про вплив штучного інтелекту на журналістику і чи зможе він замінити реальних фахівців. На думку Костянтина Володимировича, він вже це робить, але над штучним інтелектом завжди має бути редактор. «Якщо це буде симбіоз досвіду і того, що ти хочеш сказати, він тобі може допомогти у формулюванні речення, пошуку швидкої інформації. Я сам іноді ним користуюсь для рубрики «Знаю – споживаю» під час виконання технічної роботи», – каже Костянтин. Він наголосив, що, з одного боку, він може полегшувати життя, але з іншого – «це дуже великий конкурент нам, як представникам цієї професії. Тому ми повинні не боротися з ним, а вчитися співпрацювати, тому що ми його вже не позбудемося ніколи».
Також студенти поцікавились процесом створення телепрограм. Ведучий пояснив, що зйомки одного випуску можуть тривати від одного дня до кількох місяців. Усе залежить від складності теми й іноді обставин, які від нього не залежать. Наприклад, його рубрика «Знаю – споживаю» знімається за один день, але останній сюжет готувався кілька місяців через ті чи ті труднощі. Костянтин привідкрив завісу і розказав, на що чекати в наступному випуску, який вийде за два тижні. Журналіст поділився також цікавим досвідом створення авторських телепередач. Одним із найуспішніших його проєктів стала рубрика «Польова кухня» в ТСН. Тиждень. «Ми зібралися в кабінеті директора ТСН – директор, головний режисер, Алла Мазур і ще кілька людей. Взяли лист паперу і почали виписувати мої гарні якості і навички: емпатійність, кулінарія – і все склалося. Виникла ідея польової кухні. У першій половині передачі – рецепт автентичної страви, а в другій – рецепт розв’язання проблеми», – поділився він. Журналіст також згадав свій перший авторський проєкт – юнацьке ток-шоу, яке він хотів назвати «Enfant terrble» (з французької – «неслухняне дитя»), але керівництво вважало, що така назва буде незрозумілою глядачам, тому дали назву «Юнацьке ток-шоу «Вибрики». «Цим проєктом я пишаюся, і завдяки ньому мене запросили на 1+1», – розповів журналіст.
Насамкінець Костянтин Грубич, відповідаючи на запитання студентів, дав декілька практичних порад щодо сценарної майстерності. Він наголосив на важливості структури кожного матеріалу: експозиція, зав’язка, кульмінація та розв'язка – ключові елементи будь-якого якісного сценарію. «Ви маєте розуміти, який ви несете посил, з чого він починається, до чого ви йдете і чим хочете закінчити. Якщо ви ставите собі ці питання – це вже половина успіху. Найголовніше, щоб вам було цікаво, відповідно буде цікаво і глядачу», – коротко підсумував гість.
Зустріч із Костянтином Грубичем стала безцінною можливістю для студентів почути розповідь про реальний досвід роботи журналіста в цій сфері, поставити оригінальні питання, отримати практичні поради і надихнутися на нові звершення.
Анастасія Герасіна,
студентка 3 курсу спеціальності «Журналістика»