Гостьові лекції Олега Швеця для студентів медичних коледжів, як метод профорієнтації факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
На початку лютого 2025 року команда кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України відвідала з гостьовою лекцією і профорієнтаційним візитом заклад фахової передвищої освіти Київський міський медичний фаховий коледж.
Цей заклад, де здійснюється підготовка спеціалістів для лікувальних, санаторно-профілактичних закладів України та зарубіжних країн за двома спеціальностями — Медсестринство та Стоматологія — є нашим партнером.
Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України в минулому році уклав з цим коледжем договір про співпрацю.
Не так давно, у листопаді 2024 року, майбутні випускники медичного коледжу стали на цілий день «студентами» НУБіП за бакалаврською освітньою програмою «Нутриціологія здорового харчування».
Провівши день в атмосфері нашого гостинного факультету, вони познайомились з деканом — Ларисою БАЛЬ-ПРИЛИПКО, завідувачем кафедри Олегом ШВЕЦЕМ та іншими викладачами.
Наші потенційні абітурієнти з зацікавленістю послухали лекцію завідувача кафедри, подискутували, пограли, оглянули лабораторії кафедри громадського здоров’я та нутриціології, випили оздоровчого чаю, із знанням справи визначили деякі свої медичні та антропометричні параметри. Все це їм настільки сподобалось, що вони запросили Олега Віталійовича з командою до себе в коледж на гостьову лекцію.
І ось ми тут. Нас зустріли заступники директора коледжу Світлана ХОДАКОВСЬКА та Наталія КОВАЛЕНКО.
Біля 250 студентів коледжу зібрались в актовій залі. Контингент закладу в цілому складає близько 1000 студентів, проте на зустріч були запрошені саме студенти випускних курсів.
Ми спілкувались, роздавали профорієнтаційні матеріали, заповнювали анкети, вивчали запити аудиторії…
Професор Олег ШВЕЦЬ наголосив, що, зважаючи на те, скільки українців сьогодні помирає від захворювань, яким можна було б запобігти, спеціальність «Громадське здоров’я» набуває такої ж стратегічної значущості для держави, яку можна співставити з необхідністю розвитку ядерної енергетики. Адже щороку тільки від серцево-судинних захворювань гине така кількість людей, яка за чисельністю дорівнює населенню Черкас.
Він розповів, чому в Україні потрібні зміни в освіті в галузі нутриціології/дієтології, чому у нас в країні поки що так мало справжніх дипломованих нутриціологів і чому не можна всьому вірити, про що пишуть в соціальних мережах так звані «експерти» від нутриціології.
Олег ШВЕЦЬ наголосив, що саме в НУБіП України вперше відкриті та акредитовані українські освітні програми в галузі дієтології/нутриціології бакалаврського та магістерського рівнів.
Наше завдання — зробити українців здоровішими, знайти однодумців, щоб щодня впливати на вибір населення, ініціювати нові закони, здійснювати інтервенції, які сприятимуть здоров’ю нації.
Вже багато зроблено: до класифікатора професій проєктом внесено кваліфікаційне угруповання 3223 «Фахівці у сфері здорового харчування», до якого буде віднесена кваліфікація «Нутриціолог».
Вже підготовлено перше достойне покоління кадрів… Проте потреба України для того, щоб здійснювати системний вплив на харчування нашої нації складає близько 4 000 нутриціологів.
Неочікуваною приємністю виявилось, що в залі були присутні дві цьогорічні випускниці магістерської програми «Нутриціологія», а тепер вони паралельно здобувають освіту у цьому медичному коледжі. Це наші магістрантки Ксенія Цирук-ШКАРІВСЬКА та Оксана ШТАНГЕЙ. Вони подякували Олегу Віталійовичу за якісні професійні знання і подарували квіти.
Своїм досвідом навчання і мотивацією щодо вступу на спеціальність «Громадське здоров’я» поділилась наша студентка бакалаврської програми Наталія КОЛОМІЄЦЬ.
Через тиждень у студентів медичного коледжу розпочнеться практика, і вже є серед них такі, які б хотіли провести один день цієї практики, відвідавши лекції викладачів кафедри громадського здоров’я та нутриціології.
Наприклад, у одного абітурієнта виник запит на проведення спільних лекцій і заходів щодо здоров’я для дітей і підлітків.
Ми дуже сподіваємось, що після наших зустрічей і спільних заходів випускники Київського міського медичного коледжу оберуть НУБіП України і спеціальність «Громадське здоров’я»!
Маємо навчати і навчатися, аби швидко наблизитися до освітніх та професійних стандартів ЄС!
доцент кафедри громадського здоров’я
та нутриціології