Інноваційні стратегії профорієнтації: залучення майбутніх абітурієнтів агробіологічним факультетом у Полтавській області
Викладачі агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України – Цизь О.М. заступник декана агробіологічного факультету з профорієнтаційної роботи, Кравченко О.О. заступник декана агробіологічного факультету з міжнародної діяльності, Ущапівська Т.І. завідувач кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води провели низку профорієнтаційних заходів у школах Полтавської області (Пирятинський ліцей № 1, Пирятинський ліцей №4 та Чорнухинський ліцей І-ІІІ ступенів імені Г.С. Сковороди), спрямованих на ознайомлення учнів із можливостями здобуття вищої освіти в університеті. Основною метою цих заходів було не лише популяризація переваг навчання в НУБіП України, а й підвищення рівня обізнаності учнів про значущість професії агронома в умовах сучасного цифрового світу та її важливість для розвитку людства.
Одним із центральних елементів профорієнтаційної програми став майстер-клас із визначення тимчасової твердості води. В ході цього заходу учні мали унікальну можливість не лише слухати детальні теоретичні пояснення, але й активно долучатись до практичних досліджень. Викладачі детально пояснили, що тимчасова твердість води є важливим індикатором її якості, що має значення як для сільського господарства, так і для побутових потреб та здоров’я людини. За допомогою титрування учасники майстер-класу дізналися, як визначати твердість води та зрозуміли, чому ці показники важливі для оцінки придатності води до використання в різних сферах.
Інтерактивність таких заходів дозволяє учням краще зрозуміти, які завдання вирішують фахівці агробіологічної галузі, а також формує інтерес до природничих наук. У ході зустрічей викладачі відповіли на численні питання школярів, що стосувалися не тільки навчального процесу в університеті, але й специфіки вступної кампанії 2025 року, перспектив кар'єрного росту після закінчення університету, а також сучасних вимог до фахівців у галузі агрономії.