Останній захист кандидатської дисертації 2024 року на факультеті харчових технологій та управління якості продукції АПК - як подарунок на Різдво
Нещодавно, у важкі дні військової агресії росії, у перерві між прильотами ворожих ракет, все-таки відбувся захист дисертаційної роботи Зозуляк Оксани Володимирівни, здобувачки кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК. Дисертація була виконана під керівництвом професора кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Паламарчука Ігоря Павловича. До цієї події Оксана Володимирівна йшла 8 років, через труднощі періоду пандемії "ковіда", війни в Україні, та дійсно вистраждала всі колізії даного часового проміжку. За період навчання здобувачка виконала всі вимоги до навчання в аспірантурі за освітньо-науковою програмою «Харчові технології» зі спеціальності 181 «Харчові технології», успішно пройшла педагогічну (асистентську) практику, склала всі іспити та заліки.

Рецензентами роботи були також видатні фахівці процесів та апаратів харчових виробництв, що стосуються тепломасообмінних процесів та зокрема, процесів і обладнання для зневоложення сільськогосподарської продукції та харчової сировини: д.т.н., професор Бандура Валентина Миколаївна та к.т.н., доцент Жеплінська Марія Михайлівна.
Організація сучасних процесів харчових і переробних виробництв вимагає підвищення інтенсивності технологічної дії, степені механізації та автоматизації, зменшення витрат енергії та матеріалів при їх здійсненні. Серед одних із найбільш поширених таких процесів можна відзначити процеси тепломасообміну, а саме зневоложення та сушіння сільськогосподарської сировини. Реалізація такої дії знайшла вихід у створенні класу вібраційних технологічних і транспортно-технологічних машин, що користуються все зростаючим попитом. Тому і темою дисертаційної роботи Зозуляк Оксани Володимирівни стала «Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів вібраційного, відцентрового та електроосмотичного зневоложення високовологої сировини переробних і харчових виробництв», актуальність якої полягає в необхідності зменшення енерго- та матеріаловитрат під час зневоложення сировини переробних і харчових виробництв, що вирішується шляхом використання інноваційних технологічних рішень під час розробки систем зневоложення пектиномісткої та каротинної сировин харчових і переробних виробництв.
За оцінкою опонентів представлена наукова робота є далеко непересічною дисертацію, що містить достатньо грунтовні та складні системи моделювання, аналізу та оцінки характеристик досліджуваних типів харчової сировини.
Серед системи моделювання можна відзначити складання математичної моделі процесу зневоложення та її теоретичний аналіз з метою обґрунтування режимних параметрів коливальної системи зневоложувача було складено рівняння руху виконавчих органів вібромашини з дебалансним приводом при застосуванні методів Лагранжа та їх розрахунку у математичному середовищі MathCAD; фізико-математичний аналіз основних факторів впливу на досліджувані процеси обробки при використанні теорії подібності та методу розмірностей; статистичне моделювання при реалізації активного планування та реалізації експерименту.
Офіційний опонент Петрова Ж.О.
Офіційний опонент Дубковецький І.В.
Оцінку розроблених процесів і обладнання було здійснено на основі техніко-економічного, функціонально-вартісного та хімічного методів аналізу, параметрів конкурентоспроможності машин в порівнянні з існуючими фізико-механічними зневоложувачами та сушарками, що виявило високий рейтинг розробленої машини.
За оцінкою рецензентів, дослідження у дисертації перспективних процесів зневоложення сипких та зв’язно-сипких мас дозволило реалізувати технологічне та конструктивне забезпечення операцій відцентрового, вібраційного, електроосмотичного, конвективного видалення вільної та зв’язаної вологи; обґрунтувати способи їх інтенсифікації та можливості ефективного поєднання представлених механічних, теплофізичних та фізико-механічних технологічних дій. Імпонує представлена у роботі розробка нових машин на рівні дослідних конструкцій, адаптивну схему керування параметрами робочих режимів, що дозволяє інтенсифікувати процеси зневоложення досліджуваної харчової сировини та продукції, підвищити їх якісні характеристики.
Рецензент Бандура В. М.
Рецензент Жеплінська М.М.
Науковий керівник дисертації професор Паламарчук Ігор Павлович відзначив, що перебуваючи на навчанні в аспірантурі, Оксана Володимирівна здобула необхідні теоретичні знання, уміння, навички та інші компетентності, достатні для продукування нових ідей, розв’язання комплексних проблем у галузі професійної та дослідницько-інноваційної діяльності.
Науковий керівник дисертації професор Паламарчук І.П.
Здобувачка оволоділа методологією наукової діяльності, а також провела власне наукове дослідження, результати якого мають новизну, теоретичне та практичне значення. У процесі підготовки дисертації та виконання індивідуального плану наукової роботи О.В. Зозуляк проявила себе як самостійна, наполеглива, відповідальна, високоерудована науковиця, яка уміє поставити і вирішити складні наукові завдання, володіє методами наукових досліджень, комунікаційними та іншими компетентностями, що дозволяють їй цілісно, у логічній послідовності представляти результати власних досліджень, публікувати їх у вітчизняних та зарубіжних наукових виданнях, обговорювати у науковій спільності, обґрунтовувати та відстоювати власні наукові досягнення та висновки.
За матеріалами дисертації опубліковано 29 наукових праць, з них 11 статей у наукових фахових виданнях України, стаття у науковому виданні, включеному до міжнародної наукометричної бази даних Scopus, одна стаття у науковому виданні іншої держави, 2 статті в інших наукових виданнях України, 3 патенти на корисну модель, 11 тез наукових доповідей. Публікації виконано автором самостійно та в співавторстві, де особистий внесок здобувачки полягає у проведенні досліджень, теоретичному узагальненні результатів, систематизації та підготовці наукових праць до друку.
Результати виконаного наукового дослідження здобувачки вирішують важливе наукове завдання видалення вільної вологи з каротинної та пектиномісткої сировини за максимального збереження їх якісних характеристик. Перспективи таких досліджень вже найближчому майбутньому планується використати у державній науковій тематиці щодо розробки технологій та конструктивного оснащення процесів приготування висококалорійних енергоносіїв з відходів цукрового та олієжирових підприємств.
Отже, підсумовуючи можна сказати, що на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбувся заключний у цьому році захист кандидатської дисертації. Ця подія засвідчила високий науковий рівень як самої дисертаційної роботи, так і загального підходу до наукових досліджень на факультеті. Такий успіх демонструє значні наукові здобутки, які є гордістю факультету і університету вцілому. Факультет і надалі продовжуватиме розвивати науковий потенціал для розвитку харчової галузі та зміцненню економіки України.
І також не втомлюємося дякувати нашим воїнам ЗСУ, що стоять на передовій і боронять нашу землю. Бо без них не було б і цього захисту. Тож низький уклін, велика подяка нашим захисникам і захисницям!
Максим ГУДЗЕНКО
доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК