Завершення освітнього процесу-успішний захист магістерських кваліфікаційних робіт на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК
В останні грудневі дні відбулися захисти магістерських кваліфікаційних робіт студентами денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» освітніх програм "Технології зберігання, консервування та переробки мꞌяса", "Технології зберігання та переробки водних біоресурсів" та вперше відбувся захист робіт за ОП "Нутриціологія".
Захист магістерських робіт проходив із дотриманням вимог Положення «Про підготовку і захист магістерської роботи у НУБІП України». Усі магістерські роботи пройшли перевірку на плагіат, отримали рецензії фахівців галузі та були представлені на розгляд екзаменаційної комісії.
На початку захистів з вітальним словом до майбутніх фахівців сфери харчових технологій звернулась доктор технічних наук, професор, декан Лариса Баль-Прилипко.
Лариса Баль-Прилипко привітала студентів із захистом, відмітила успіхи кожного за період навчання впродовж півтора року та побажала впевненості.
Для проведення атестації магістрів ОП «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса» була створена екзаменаційна комісія у складі: голова - доктор технічних наук, професор Світлана Даниленко; члени комісії - кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Оксана Штонда; кандидат технічних наук, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Валентина Ісраелян; кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Олександр Савченко. Секретар комісії - завідувач лабораторії кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Ірина Момот.
Під час захистів, голова та члени екзаменаційної комісії заслуховували доповіді магістрів, які супроводжувалися їх яскравими презентаціями.
Тематика магістерських кваліфікаційних робіт охопила удосконалення та розроблення ковбасних виробів, зокрема, сосисок, ферментованих, напівкопчених ковбас, паштетів та м’ясних продуктів для спеціалізованого харчування з використанням нетрадиційної сировини рослинного та тваринного походження.
11 та 12 грудня 2024 року відбувся захист кваліфікаційних магістерських робіт здобувачів освітньої програми «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів». Для захисту була створена екзаменаційна комісія у складі: голова - доктор технічних наук, професор Світлана Даниленко; члени комісії - кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Наталія Голембовська; кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Анастасія Іванюта; кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Олена Очколяс. Секретар комісії - асистент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Ярослав Кислиця.
Під час захисту магістерських кваліфікаційних робіт здобувачі ОС «Магістр» презентували комісії результати своїх власних досліджень за темами робіт, що дало можливість оцінити їх, а також встановити теоретичний та практичний рівень володіння матеріалом здобувачів. Слід відмітити, що теми магістерських робіт мали інноваційний та неординарний характер.
В умовах воєнного стану магістри, під організаційно-методичним керівництвом науково-педагогічних працівників, вправно поєднували виготовлення інноваційних продуктів в умовах сучасних лабораторій кафедри технології мꞌясних, рибних та морепродуктів та проведення експериментальних досліджень, адже магістерська робота – це самостійна індивідуальна кваліфікаційна робота з елементами дослідництва та інновацій, яка є підсумком теоретичної та практичної підготовки магістрів де одним з головних завдань - проведення експериментальних досліджень.
На всі запитання, які члени комісії задавали здобувачам, були отримані чіткі, лаконічні та аргументовані відповіді. Присутні на захистах керівники магістерських робіт у своїх виступах позитивно характеризували як самих здобувачів, так і виконані ними роботи.
Магістерська робота студентів-харчовиків є прикладним науковим дослідженням, що поєднує наукову і науково-дослідну роботу, спрямовану на отримання і використання знань для практичної реалізації формування в Україні індустрії здорового харчування. Бажаним кінцевим результатом магістерської роботи є рекомендації щодо створення інноваційних технологій та інноваційних харчових продуктів.
З 10 по 13 грудня стартували захисти магістерських кваліфікаційних робіт майбутніх нутріціологів.
Головою екзаменаційної комісії була директор Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК, доктор біологічних наук, професор Валентина Корнієнко, та члени комісії – професор Світлана Даниленко, доценти Юлія Крижова та Ігор Устименко.
Слід зазначити, що вступ на ОП «Нутриціологія» і відповідно випуски магістрів за цією програмою вже кілька років поспіль «б’ють рекорди» за кількістю бажаючих.
Тематика підготовлених до захисту магістерських робіт вражала своєю різноманітністю та глибиною. Одним із напрямів наукових пошуків було вивчення та наукове огрунтування впливу нутрієнтів на перебіг певних станів і захворювань у різних когорт населення. Цікавими напрацюваннями з цього напряму поділились:
Ø Юлія Шаркова – «Оцінка адекватності споживання магнію серед людей із порушенням сну та можливості нутритивної корекції» – керівник доцент Олександр Мартинчук;
Ø Ольга Войнікова – «Харчування дітей раннього віку і його вплив на стан кишкових функцій» - керівник Олег Швець;
Ø Оксана Штангей – «Розроблення раціонів для профілактики ожиріння – керівник доцент Ігор Устименко;
Ø Анна Марчук – «Дослідження психобіотичного ефекту цілісних дієтичних підходів та впливу способу життя у осіб з тривожно-депресивними розладами – керівник доцент Альона Альтанова;
Ø Величко Світлана – Оптимізація харчування та корекція дефіциту основних ессенціальних нутрієнтів при автоімунному тиреоїдиті – професор Геннадій Ткач;
Ø Євгенія Мінчук - «Особливості харчування людей похилого віку та їх вплив на здоров’я та якість життя» – керівник професор Олег Швець;
Не менш важливим і цікавим напрямом досліджень майбутніх нутриціологів, стала розробка інноваційних технологічних рішень зі створення новітніх продуктів харчування. Екзаменаційна комісія відмітила найкращі доповіді магістерських кваліфікаційних робіт:
Ø Світлана Чубенко – «Удосконалення технології хлібобулочних виробів, збагачених продуктами переробки батату» – керівник доцент Олена Очколяс;
Ø Вікторія Мисочка – «Удосконалення способу отримання зефіру оздоровчого призначення» – керівник доцент Наталія Голембовська;
Ø Наталя Федів – «Наукове обґрунтування створення та позиціонування продуктів для ентерального харчування» - керівник доцент Наталія Слободянюк;
Ø Юлія Жернова – «Наукове обґрунтування розробки харчових продуктів для людей, хворих на целіакію» - керівник доцент Наталія Слободянюк;
Ø Тетяна Севергіна – «Наукове обґрунтування розробки солодощів для дітей без використання цукру» - керівник доцент Юлія Крижова
Оголошуючи результати захисту, присутні відмітили високий рівень підготовки, актуальність і новизну проведених здобувачами досліджень, їхню теоретичну і, особливо, практичну цінність.
У членів екзаменаційної комісії неабияку зацікавленість викликала доповідь Інни Скирди «Розроблення вегетаріанських раціонів для військовослужбовців» (науковий керівник – доцент Ігор Устименко). Її дослідження стосувалось розроблення добових раціонів на рослинній основі, які характеризуються підвищеною харчовою цінністю та за амінокислотним складом можуть бути альтернативою класичним раціонам з вмістом білків тваринного походження. Такі практичні рішення дозволять забезпечити військовослужбовців вегетаріанців ЗСУ повноцінним харчуванням.
Екзаменаційна комісія відмітила, що представлені магістерські роботи були виконані на актуальні та перспективні теми,
«Хочу відмітити одну з найкращих робіт захисту – магістерську студентки Юлії Шаркової. Робота цікава проведеними дослідженнями, зробленим аналізом, обґрунтованими поясненнями, відповідями на запитання екзаменаційної комісії. І це не дивно, адже Юлія була однією з найкращих студентів заочної форми навчання на ОП «Нутриціологія», проте через рішення вступити на денну форму бакалаврату зі спеціальності «Громадське здоров’я» ця студентка тепер показала свій високий рівень знань на заочній формі навчання за магістерською програмою. В результаті комісія сьогодні побачила високий рівень володіння харчовими технологіями та глибоку ґрунтовну наукову роботу. Іншим моїм позитивним враженням є доповідь Світлани Чубенко, яка настільки захопилась своїм дослідженням, що спеціально вирощувала різні сорти батату, які додавала при випічці нових сортів хліба. Та ще й до того привезла ці зразки для оцінки екзаменаційною комісією. Цікаво працювати з такими студентами і обмінюватися з ними знаннями та досвідом. А ще більша гордість, що такі «перлини» приходять навчатися на наш факультет!».
Голова екзаменаційної комісії професор Валентина Корнієнко подякувала здобувачам за сумлінну працю, що відображається в кожній магістерській роботі, які є унікальними та спрямовані на покращення здоров'я нації.
Магістрів також привітала заступник декана факультету Наталія Слободянюк. «Слід зазначити, що не дивлячись на те, що сьогодні захищались магістри заочної форми навчання, Наталія Михайлівна знає в обличчя абсолютно всіх 70 випускників. Наскільки багато заходів, конференцій і гостьових лекцій проводиться на факультеті для них. А ще деканат факультету завжди щиро та по-людськи переймається усіма проблемами своїх студентів – нехай навіть і дорослих магістрів заочної форми. Хто з якого міста виїхав, де відбуваються обстріли, які нагальні проблеми стоять перед студентами, чим допомогти для проведення наукового дослідження… В деканаті завжди зустрінуть, вислухають, допоможуть. Тому таким теплом і вдячністю були сьогодні сповнені очі майбутніх нутриціологів, тому їм так сьогодні хотілось максимально повно презентувати результати своєї наукової роботи»- говорить староста Жанна Гребенюк.
Декан факультету Лариса Баль-Прилипко відмітила високий рівень підготовки магістрів, цікаві доповіді, змістовні відповіді на запитання та запросила всіх на випуск, який відбудеться 20 грудня 2024 року о 12:00 год.
Члени Екзаменаційної комісії залишилися задоволеними ґрунтовними доповідями наших студентів та побажали майбутнім випускникам успіхів та професійних звершень!
Магістри також були надзвичайно задоволені та поділились своїми враженнями: «Сьогоднішній захист магістерської роботи – це свято для мене, адже із задоволенням займалась науковим дослідженням та досягла його мети», – ділиться враженнями Світлана Чубенко.
«Щиро дякую голові та членам екзаменаційної комісії за поради та рекомендації, які допоможуть мені в професійній діяльності нутриціолога» – каже Оксана Фещенко.
«Сьогодні мала змогу представити результати наукових досліджень із розроблення спеціальних раціонів та вкотре обмінятися професійним досвідом із однодумцями» – каже Оксана Штангей.
Дякуємо факультету і викладачам, які стали для нас родиною. Дякуємо за те, що отримали від навчання більше, ніж сподівались. І звичайно, зичимо процвітання факультету і спеціальності – кажуть магістри.
Вітаємо наших магістрів та щиро зичимо їм неймовірної життєвої наснаги та бажання досягати нових значних висот!
Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського здоров’я