Успішний початок захистів-2024 магістеських робіт за освітньою програмою «Нутриціологія» на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України

11 грудня 2024 року

10 грудня 2024 року стартували випускні кваліфікаційні іспити для здобувачів другого (магістерського) рівня за спеціальністю 181 «Харчові технології», ОПП «Нутриціологія».

Захист магістерських робіт відбувся у змішаному форматі і розпочався з вітального слова декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК професора Лариси Баль-Прилипко. Лариса Вацлавівна подякувала магістрам-нутриціологам за вибір, який вони зробили півтори роки тому, обравши саме цей факультет і цю освітню програму; зазначила, що когорта випускників сьогодні поповниться новими творчими особистостями, професіоналами і лідерами, якими пишається факультет. Декан представила членів екзаменаційної комісії та побажала успіхів у роботі.

Голова екзаменаційної комісії професор Валентина Корнієнко, та члени комісії – професор Світлана Даниленко, доцент Юлія Крижова та доцент Ігор Устименко приєднались до побажань та доброзичливого настрою декана. Був оголошений порядок та регламент роботи.

Слід зазначити, що прийом на ОП «Нутриціологія» і відповідно випуски магістрів із цією кваліфікацією вже кілька років поспіль б’ють рекорди за кількістю бажаючих. Тому робота екзаменаційної комісії, аби належно оцінити підготовку фахівців та прийняти рішення щодо присвоєння їм ОС «Магістр», триватиме кілька днів.

Тематика підготовлених до захисту магістерських робіт вражала своєю різноманітністю та глибиною. Одним із напрямів наукових пошуків було вивчення та наукове обґрунтування впливу нутрієнтів на здоров’я, певні стани та перебіг захворювань у різних когорт населення. Цікавими напрацюваннями з цього напряму поділились:

  • Юлія Шаркова – «Оцінка адекватності споживання магнію серед людей із порушенням сну та можливості нутритивної корекції» – керівник доцент Олександр Мартинчук;
  • Ольга Войнікова – «Харчування дітей раннього віку і його вплив на стан кишкових функцій» - керівник Олег Швець;
  • Оксана Штангей – «Розроблення раціонів для профілактики ожиріння – керівник доцент Ігор Устименко;
  • Анна Марчук – «Дослідження психобіотичного ефекту цілісних дієтичних підходів та впливу способу життя у осіб з тривожно-депресивними розладами – керівник доцент Альона Альтанова;
  • Величко Світлана – Оптимізація харчування та корекція дефіциту основних ессенціальних нутрієнтів при автоімунному тиреоїдиті – професор Геннадій Ткач;
  • Євгенія Мінчук - «Особливості харчування людей похилого віку та їх вплив на здоров’я та якість життя» – керівник професор Олег Швець;
  • Наталя Федів – «Наукове обґрунтування, створення та позиціонування продуктів для ентерального харчування» – керівник професор Наталія Слободянюк;
  • Оксана Фещенко – «Оптимізація харчування та корекція вітамінно-мінерального дефіциту при переломі кісток» – керівник професор Геннадій Ткач.


Іншим не менш важливим і цікавим напрямом досліджень майбутніх нутриціологів стала розробка інноваційних технологічих рішень зі створення новітніх продуктів харчування. Цей напрям був представлений такими доповідями:

  • Наталія Марковська – «Розробка технології січених напівфабрикатів дієтичного призначення» – керівник доцент Наталія Голембовська;
  • Світлана Чубенко – «Удосконалення технології хлібобулочних виробів, збагачених продуктами переробки батату» – керівник доцент Олена Очколяс;
  • Анна Гапоненко – «Наукове обґрунтування впливу рослинних мікронутрієнтів на підвищення показників якості молочного десерту» – керівник професор Лариса Баль-Прилипко;
  • Вікторія Мисочка – «Удосконалення способу отримання зефіру оздоровчого призначення» – керівник доцент Наталія Голембовська.

У членів екзаменаційної комісії неабияку зацікавленість викликала доповідь Інни Скирди «Розроблення вегетаріанських раціонів для військовослужбовців» (науковий керівник – доцент Ігор Устименко). Її дослідження стосувалось розроблення добових раціонів на рослинній основі, які характеризуються підвищеною харчовою цінністю та за амінокислотним складом можуть бути альтернативою класичним раціонам з вмістом білків тваринного походження. Такі практичні рішення дозволять забезпечити військовослужбовців вегетаріанців ЗСУ повноцінним харчуванням.

Ми запитали досвідченої науковиці і практика, доцента кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів та члена екзаменаційної комісії Юлію Крижову, кого особисто їй хотілось би відзначити. Юлія Петрівна зазначила: «Хочу відмітити одну з найкращих робіт сьогоднішнього захисту – магістерську студентки Юлії Шаркової. Робота цікава проведеними дослідженнями, зробленим аналізом, обґрунтованими поясненнями, відповідями на запитання екзаменаційної комісії. І це не дивно, адже Юлія була однією з найкращих студентів денної форми навчання на ОП «Нутриціологія», проте через рішення вступити на денну форму бакалаврату зі спеціальності «Громадське здоров’я» ця студентка тепер показала свій високий рівень знань на заочній формі навчання за магістерською програмою. В результаті комісія сьогодні побачила високий рівень володіння харчовими технологіями та глибоку ґрунтовну наукову роботу. Іншим моїм позитивним враженням є доповідь Світлани Чубенко, яка настільки захопилась своїм дослідженням, що спеціально вирощувала різні сорти батату, які додавала при випічці нових сортів хліба. Та ще й до того привезла ці зразки для оцінки екзаменаційною комісією. Цікаво працювати з такими студентами і обмінюватися з ними знаннями та досвідом. А ще більша гордість, що такі «перлини» приходять навчатися на наш факультет!»


Голова екзаменаційної комісії доктор біологічних наук, професор Валентина Корнієнко перед оголошенням оцінок подякувала здобувачам за сумлінну працю, що відображається в кожній магістерській роботі, які є унікальними та спрямовані на покращення здоров'я нації.

Магістрів ОП «Нутриціолоія» також привітала заступник декана факультету харчових технологій професор Наталія Слободянюк. Слід зазначити, що не дивлячись на те, що сьогодні захищались магістри заочної форми навчання, Наталія Михайлівна знає в обличчя абсолютно всіх 70 випускників. Наскільки багато заходів, конференцій і гостьових лекцій проводиться на факультеті для них. А ще деканат факультету харчових технологій завжди переймається проблемами своїх студентів – нехай навіть і дорослих магістрів заочної форми. Тому таким теплом і вдячністю були сьогодні сповнені очі майбутніх нутриціологів, тому їм так хотілось максимально повно презентувати результати своєї наукової роботи.

Ось деякі їхні враження наших магістрів:

«Сьогоднішній захист магістерської роботи – це свято для мене, адже із задоволенням займалась науковим дослідженням та досягла його мети», – ділиться Світлана Чубенко.

«Щиро дякую голові та членам екзаменаційної комісії за поради та рекомендації, які допоможуть мені в професійній діяльності нутриціолога» – каже Оксана Фещенко.

«Сьогодні мала змогу представити результати наукових досліджень із розроблення спеціальних раціонів та вкотре обмінятися професійним досвідом із однодумцями» – каже Оксана Штангей.

Дякуємо факультету і викладачам, які стали для нас родиною. Дякуємо за те, що отримали від навчання більше, ніж сподівались. І звичайно, зичимо процвітання факультету і спеціальності – кажуть магістри-заочники.

Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського
здоров’я та нутриціології

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook