Методика експрес-діагностики живлення рослин за допомогою мобільного роботизованого комплексу

27 червня 2015 року

      Діагностика живлення рослин у полі, в режимі реального часу, на сьогодні набула гострої актуальності й стала необхідною в комплексі заходів сталого розвитку рослинництва. Вчасне й об’єктивне її проведення допоможе запобігти втратам врожаю, погіршенню якості отриманої продукції, а, отже, економічним збиткам, які часто сягають колосальних масштабів. Стандартні й навіть ряд сучасних переносних експрес-методів визначення стану рослин побудовані на використанні хімічних реагентів, є дорогими, потребують затрат часу, а тому не передбачають масового прийняття оперативних рішень щодо внесення добрив для кожної ділянки поля. Крім того, обстеження поля з метою виявлення «проблемних» ділянок потребує відбору великої кількості зразків для подальшого дослідження окремо кожного, складання карти і лише потім прийняття рішень. Проведення експрес-діагностики в полі передбачає попередню візуальну оцінку стану посівів, а отже, має ряд суб’єктивних моментів і складностей з вибором місця проведення. 

       Метою спільної роботи кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва і кафедри автоматики та робототехнічних систем стала розробка робототехнічного комплексу для діагностики живлення рослин на базі оптичного каналу. Ця робота стала розвитком попередніх досліджень, результатами яких була розробка методик встановлення забезпечення рослин пшениці азотом у польових умовах, враження рослин грибковими захворюваннями в тепличних комплексах, саме по оптичному каналу. Використання повітряних робототехнічних комплексів для збору інформації відкриває принципово нові перспективи для рослинництва. Не пошкоджуючи посіви, можна оперативно оцінити загальний стан поля, детально проаналізувати окремі ділянки, створити базу даних для подальшої хімічної діагностики, а саме відбору зразків. 
        Дослідженням у цьому напрямку приділяють увагу в найбільш розвинених країнах світу. При цьому використовуються як різноманітні безпілотні літальні апарати, так й інші засоби спостереження, у тому числі супутники. Проте, ведення рослинництва в Україні, з урахуванням кліматичних і ґрунтових умов, потребує розробки власних методик.


       Унікальний польовий стаціонар кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва НУБіП України, який ведеться з 1956 року, став першим місцем проведення таких досліджень. 25 червня 2015 року проводився День поля у ВП «Агрономічна дослідна станція», у програмі наукових розробок було представлено нову методику досліджень, що викликало і схвалення і дискусії. Отримані результати відкривають перспективу для продовження роботи.
 

ННІ Енергетики , автоматики і енергозбереження  проф. Лисенко В.П., доц. Опришко О.О., ст.викл. Комарчук Д.С.

Агробіологічний факультет проф. Бикін А.В., доц.  Пасічник Н.А

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook