Незабутні враження від святкування Міжнародного дня яйця на факультеті тваринництва та водних біоресурсів

3 листопада 2024, 21:57
Цьогоріч святкування Міжнародного дня яйця, яке традиційно відзначають кожної другої п'ятниці жовтня, стало справжнім вибухом креативності серед студентів кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві.
Свято перетворилося на справжнє шоу, де головним героєм, звісно, було яйце — один з найуніверсальніших продуктів харчування.
Спочатку студенти прослухали цікаву доповідь про витоки цього свята, яке з 1996 року відзначають у всьому світі, про особливості його відзначення у різних країнах, подивувались цікавим фактам про яйця та їх незвичному використанню, спробували поглянути на цей продукт через призму різних напрямів мистецтва, і, нарешті, позмагались у відповідях на хитромудрі питання.
Надалі всі студенти зібралися на подвір’ї навчально-науково-виробничої лабораторії технологій виробництва продукції птахівництва, де кожен міг взяти участь у майстер-класі. У центрі святкувань була незвична акція — малювання смайликів на курячих яйцях, яка супроводжувалася розповіддю викладачів про біологічну цінність яєць птиці різних видів та їх використання у різних сферах виробництва. Яскраві фарби, маркери і нескінченна кількість усміхнених облич на білих шкаралупах яєць заполонили двір лабораторії. Смішні, милі, а часом і кумедні смайлики відображали гарний настрій учасників і створювали атмосферу позитиву.
Окрім малювання, відбувся конкурс на найоригінальніший смайлик, і переможці отримали символічні подарунки. Серед робіт були як класичні жовті усмішки, так і унікальні художні витвори з незвичними емоціями.
Ця акція стала не тільки джерелом гарного настрою, але й нагадала про важливість спільноти та єднання в студентському житті. Майстер-клас закінчився тематичною фотосесією, де всі охочі могли сфотографуватися зі своїми розписаними яйцями та поділитися цими веселими моментами в соціальних мережах.
 
Після майстер-класу з малювання смайликів студенти об’єдналися в команди, щоб взяти участь у конкурсі на найкращу композицію. Для цього вони використовували курячі яйця, різні природні матеріали, долучили живих птахів та бурхливу власну фантазію. В результаті з'явилися цікаві композиції, які були прикрашені квітами та декоративними елементами. Одна з команд створила фантастичну композицію, де яйця перетворилися на планети, інші — виклали чудернацькі гніздечка. Але це тільки на перший погляд – кожна композиція була наповнена глибинним змістом, що й студенти й пояснювали іншим командам.
По завершенню конкурсів і майстер-класів найбільш сміливі учасники зібралися на подвір'ї лабораторії, щоб перевірити міцність страусового яйця, спробувавши стати на нього ногами. Попередньо викладачі пояснили студентам, що через унікальну форму і структуру шкаралупи страусове яйце здатне витримувати значну вагу. Цей експеримент привернув багато уваги, і чимало студентів захотіли випробувати міцність шкаралупи яйця та власний баланс. Здивуванню не було меж, коли яйце витримувало масу однієї людини, не тріскаючись! Усі, хто зміг втриматися на яйці, отримали аплодисменти від глядачів.
Міжнародний день яйця став не лише святом творчості та веселощів, а й нагодою для студентів поглибити свої знання з дисципліни «Технологія виробництва продукції птахівництва». У лабораторії кафедри студенти мали практичне завдання власноруч дослідити яйця, отримані від перепелів, курей і страусів. Кожна група отримала завдання виміряти розміри та масу різних яєць, порівняти ці дані, і надалі зробити висновки про взаємозв’язок між цими ознаками, а також масою птиці, від якої яйця були отримані. Найбільшу цікавість визвало страусове яйце – його маса виявилася найбільш вражаючою, досягаючи 1,5 кг, у той час як перепелині яйця виглядали, звичайно на їх фоні, мініатюрними.
Завершальним етапом Міжнародного дня яйця, який студенти відзначали з величезним розмахом, стала яскрава та незвичайна дегустація курячих, перепелиних і страусиних яєць. Це був не просто кулінарний експеримент, а справжнє відкриття смаку. Після дегустації студенти обмінювалися враженнями та ділилися своїми думками. Хтось захоплювався витонченістю перепелиних яєць, інші ж були вражені "супер-яйцем" страуса.
Міжнародний день яйця серед студентів став не лише приводом для веселощів, але й сприяв гуртуванню і командній роботі, був важливим кроком у поширенні знань про харчове яйце, його значення для людини та забезпечення продовольчої безпеки людства. 
Щиро дякуємо нашим героям ЗСУ за можливість навчатися та влаштовувати маленькі свята !!!
 
Світлана Базиволяк,
 доцент
 
Наталія Прокопенко,
 професор кафедри технологій у птахівництві,

свинарстві та вівчарстві 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook