Справжній кулінарний театр створили студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

29 жовтня 2024 року

 Новітні технології дають безліч можливостей для створення новинок серед продуктів харчування та способів їх виробництва і пакування. Виграє той, хто вирізняється якістю, підтверджує безпечність своєї продукції й показує дбайливе ставлення до споживача та екології.

Згідно навчального плану, для студентів старших курсів є вивчення технологічних дисциплін, які формують фахові (спеціальні) компетентності майбутніх технологів.

Однією із основних технологічних дисциплін є опанування навчального курсу «Технології оздоровчих харчових продуктів»які передбачені робочою програмою для студентів 3 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Вивчення цієї дисципліни, як і інших дисциплін, в дистанційному режимі включали лекційний курс; лабораторні роботи – передбачені в період очного навчання студентів.

 

Для цього вони удосконалюють технологію виробництва, впроваджують нові рішення, експериментують з новими продуктами.

Проведення таких лабораторних робіт є одним з вирішальних аспектів у підготовці сучасного фахівця. Вони дають можливість поглибити знання здобувачів вищої освіти з дисциплін, прищепити навички науково-дослідної роботи, розвити творче мислення та креативний підхід до вирішення конкретних завдань галузі.

Цього дня лабораторія технології здорового харчування перетворилася на справжній кулінарний театр. Студенти мали можливість проявити свої знання і креативність у приготуванні смачних та корисних страв, які виражали як різноманіття, так і майстерність виконання.

Меню заняття включало справжні кулінарні шедеври: курячі сосиски, фаршировані ніжним сиром; запечене яблуко в листковому тісті з корицею та цукром; вишуканий грибний крем-суп і брускети Цезар - усі страви відрізнялися тонкими смаковими нотками та корисністю для здоров’я. Кожна страва стала яскравим прикладом поєднання традиційних і сучасних підходів до приготування.

 

 

«Харчування є одним із найважливіших зовнішніх факторів, які впливають на організм людини, забезпечують її нормальний розвиток, визначають стан здоров'я та працездатність. Крім того, харчування є джерелом естетичної насолоди людини. Якість страв залежить не тільки від продуктів, які входять до їхнього складу, але й від майстерності кухаря, від того, який спосіб обробки продуктів він обрав, як поєднав продукти у страві за кількістю і смаковими характеристиками, наскільки гарно оформив страву. Тому дуже важливо володіти технологією приготування кулінарних страв, яка вивчає раціональні способи механічної та теплової обробки продуктів із метою приготування страв і кулінарних виробів, спираючись на традиції народної кухні, досвід кухарів-професіоналів і досягнення сучасної техніки» - звернулась до студентів доцент Тетяна Бровенко.

На даному лабораторному занятті студенти мали можливість ознайомитись із класифікацією страв із м'яса за способом теплової обробки; технологію приготування страв із січеного м'яса й котлетної маси; умови добору гарнірів до страв із м'яса; способи оформлення страв із м'яса. Для приготування страв із м’яса були обрані курячі сосиски, фаршировані ніжним сиром.

 

Також, на занятті розглянули технологію приготування перших страв й соусів, їх значення у харчуванні людини; ознайомились з класифікацією супів за характером рідкої основи та температурою подавання. Вивчили бульйони, як основу перших страв, технологію їх приготування.

Для студентів також були представлені способи оформлення супів і соусів. Вимоги до якості супів і соусів, умови й термін їхнього зберігання.

Після теоретичної частини заняття, студенти охоче готували цікавий крем-суп з використанням сучасного робота Термоміксу.

Цей день був особливим завдяки присутності декана факультету харчових технологій Баль-Прилипко Лариси Вацлавівни. Вона відзначила не тільки кулінарні здібності, але й організованість та творчий підхід молоді, надаючи поради щодо подальшого професійного розвитку.

 

У теплій та невимушеній атмосфері студенти з ентузіазмом обговорювали нюанси приготування страв, обмінювалися кулінарними лайфхаками та відкривали нові для себе технології.

Лабораторні заняття такого типу стають важливою частиною освітнього процесу, залишаючи студентам не лише закріпити теоретичні знання, але й розвинути свої професійні навички. Цей досвід надихає на нові кулінарні звершення і можливість молодим фахівцям відчути впевненість у своїй майбутній професії.

Завдяки таким заняттям студенти не тільки вчаться готувати здорові та смачні страви, але й розвивають творчий підхід до кулінарії, що стане вагомою перевагою в їхній кар'єрі.

«Такі лабораторні заняття - чудова можливість для Вас – студенти, здобути нові навички не лише у якості спеціаліста у справі харчових технологій, а й спробувати себе в майбутній професії у ролі технолога, слідкуючи за відповідністю процесів та якістю їх виконання» - підсумувала декан Лариса Баль-Прилипко.

Студенти вдячні адміністрації та Збройним Силам України за надійний захист та можливість проводити такі заняття очно!

 Тетяна Бровенко,
доцент кафедри стандартизації та

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook