Вчена рада: штучний інтелект в освіті та науці, енергетична незалежність громад і кращі практики співпраці з бізнесом факультету конструювання і дизайну

22 жовтня 2024 року
22 жовтня 2024 року відбулося засідання вченої ради університету. Відкриваючи його, голова вченої ради Станіслав Ніколаєнко представив порядок денний. За традицією перед його розглядом ректор Вадим Ткачук вручив нагороди та відзнаки: професорам Олегу Мельнику присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», Вірі Качур – почесну грамоту Міністерства освіти і науки України. Також нашим колегам урочисто вручені атестати доцентів і професорів, а членів вченої ради Віктора Каленського та Наталію Слободянюк привітали з уродинами.

 

Ректор Вадим Ткачук коротко прозвітував про діяльність ректорату протягом жовтня. Розпочалися роботи з подальшого облаштування меморіалу пам’яті загиблим в ході російсько-української війни – встановлення каплички. Університет провів Форум SEB-2024, який зібрав понад 150 представників бізнесу та роботодавців. Відзначено 95-річчя механіко-технологічного факультету. Пройшло засідання Правління Всеукраїнської асоціації громад, з якою започатковано практичну співпрацю. Також закуплене та встановлене програмне забезпечення з автоматизації управлінських процесів в університеті. Проведено низку акредитаційних процедур, ярмарки вакансій для студентів. Тривала виховна, спортивна, патріотична діяльність. Наш університет в свіжих редакціях міжнародних рейтингів, зокрема Times Higher Education, посів чільні місця серед вишів України. У партнерстві з Університетом Рідінг на базі Мукачівського фахового коледжу відбувся спільний семінар. Навчально-дослідні господарства завершили осінні польові роботи, готові до зимового періоду. Продовжує продуктивну роботу Боярська лісова дослідна станція. Тривають ремонтні роботи в навчальних корпусах та гуртожитках, зокрема розширення укриття в корпусі №10, облаштування інклюзивного середовища тощо. На наступний місяць, як зазначив ректор Вадим Ткачук, маємо спільні завдання. Серед них – забезпечення якісного освітнього процесу, врахування результатів проміжної атестації та підготовка до екзаменаційної сесії, профорієнтаційна робота і проведення Дня відкритих дверей 7 листопада, запровадження курсів мікрокваліфікацій, створення індустріального парку на базі навчально-дослідного господарства «Ворзель». Найголовніше – безпека і здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

Вчена рада таємним голосуванням присвоїла вчені звання професорів та доцентам колегам.

Наукову доповідь за темою «Оптимальні сценарії забезпечення живучості енергетичних островів територіальних громад з полігенерацією» представив директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун. Дослідження стосувалися пошуку оптимального набору джерел генерації електроенергії, виходячи, зокрема, з фінансового аспекту та динамічного тарифу. Крім того, запропоновано систему керування цим комплексом в умовах некерованого дефіциту енергопотужностей. В межах теми вивчено та запропоновано сценарії енергозабезпечення територіальних громад, врахування децентралізації генерації, змодельовано на конкретному прикладі перспективи утворення енергетичного підприємства, яке забезпечуватиме енергетичну незалежність для громади. Наукову дискусію продовжили професори Олександр Лабенко, Вячеслав Братішко, Андрій Мартин.

Про співпрацю з бізнесом, поліпшення практичного навчання, працевлаштування студентів факультету конструювання та дизайну доповів декан Зиновій Ружило. Він закцентував на лабораторіях, які задіяні в освітньому процесі, їхньому матеріально-технічному оснащенні. Обладнання дороговартісне, замінити його або ж укомплектувати лабораторію одразу сучасними засобами навчання складно, разом з там за допомогою ректорату, роботодавців, випускників факультет поступово це здійснює. Друга проблема, яку озвучив декан, – це кадри, оскільки для проведення якісних практичних та лабораторних робіт потрібне не тільки обладнання, а й підготовлені лаборанти, завідувачі лабораторій. Увага приділяється базам практичного навчання, здійснюється підбір місцям проходженню навчальних, виробничих, технологічних практик студентами. На факультеті працюють Студентське конструкторське бюро, Центр технічної творчості, які потребують уваги і реклами своїх послуг. В освітній процес інтегровані виїзні заняття безпосередньо на виробництво, гостьові лекції фахівців провідних компаній. Рада роботодавців, яка активно співпрацює з факультетом, щороку допомагає облаштовувати мінімум одну лабораторію, а випускники – 100% працевлаштовані.

 

У співдоповіді виступила проректор з науково-педагогічної роботи та цифрової трансформації Олена Глазунова. Вона закцентувала на результатах опитування студентів, їхній оцінці матеріально-технічного забезпечення, рівня задоволеності від навчання тощо. Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков відзначив роль практичної складової в підготовці фахівців, яку здійснює факультет. Сильною стороною діяльності колективу факультету є обмін інформацією між роботодавцями, деканатом та студентами і випускниками. Такий досвід запропоновано поширити на всі факультети та ННІ. Водночас не всі кафедри працюють рівнонапружено, частина не йде в ногу з часом. Ректор Вадим Ткачук зазначив, що факультету варто розглянути перспективу відкриття спеціальності «Архітектура». Детальний розгляд означеного питання, рішення вченої ради, дискусію та розробку плану подальшої активізації діяльності буде здійснено на засідання вченої ради факультету.

 

 

Про запровадження штучного інтелекту в освіту і науку в освітній і науковий процеси проінформував заступник декана факультету інформаційних технологій Володимир Кравченко. Він представив приклади використання ШІ та машинного навчання в провадженні досліджень та освітньому процесі. Доповідач акцентував увагу на затвердженому Положенні про політику використання штучного інтелекту в НУБіП України та закликав використовувати його можливості та дотримуватися обмежень. Професор Олег Мельник запросив до співпраці колег в межах прогнозування захворюваності тварин.

 

Рекомендації навчально-методичної та наукової координаційної рад представили проректори з науково-педагогічної роботи та цифрової трансформації Олена Глазунова і наукової роботи та інноваційної діяльності Оксана Тонха. Схвалено для участі в конкурсі на державне фінансування 56 наукових проєктів. Також рекомендовано до друку навчально-методичну та наукову літературу, періодику. Вчена рада надала дозвіл на вступ до денної докторантури наших колег та утворила разові спеціалізованих ради для захисту дисертацій. Вчена рада затвердила Положення про відділ аспірантури, докторантури та атестації наукових кадрів НУБіП України.

 

Пресслужба
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook