НУБіП – Всеукраїнська асоціація громад: знання, досвід та інновації – на службі у територіальних громад

18 жовтня 2024 року
17 жовтня 2024 року Національний університет біоресурсів і природокористування України приймав Правління Всеукраїнської асоціації громад. Її виконавчий директор Іван Слободяник зазначив, що співпраця з університетом дуже важлива для розвитку територіальних громад, особливо в період воєнного стану, оскільки НУБіП України, як провідний дослідницький агробіологічний виш країни має знання, досвід та інновації, так необхідні на місцях.

Ректор університету Вадим Ткачук у своєму виступі відмітив, що у спільній діяльності, реалізації проектів з громадами є практичне впровадження тих ідей, досвіду, теоретичних напрацювань науково-педагогічних працівників, унікальна база для практичного навчання студентів. Він коротко познайомив присутніх з історією університету, його сьогоденням, місцем у вищій освіті України, позиціями в національних та міжнародних рейтингах, науковими досягненнями, міжнародною діяльністю тощо. Очільник університету представив керівників підрозділів – деканів факультетів та директорів ННІ, окреслив можливі сфери співпраці з кожним з них. Разом з тим, ректор закцентував на головних напрямах можливої взаємовигідної діяльності. Серед них – консалтингові послуги з підготовки та подання заявок на грантове фінансування проєктів, спрямованих на розвиток громад; підготовка, перепідготовка кадрів та підвищення кваліфікації; розробка та впровадження стратегій збереження екосистем та управління водними, лісовими, земельними ресурсами; консультування, проектування енергоефективних, ощадливих об’єктів, використання альтернативних джерел енергії; планування розвитку територій, впровадження смарт-технологій у сільському господарстві, зелений і сільський туризм; допомога у реалізації концепції Єдиного здоров’я – людей, тварин та навколишнього середовища.

 

 

У діалозі з представниками громад, декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька зупинилася на специфічних напрямах можливої співпраці: навчально-методичне забезпечення для фахівців соціальної сфери, супервізія фахівців соціальної сфери, психосоціальна підтримка, консультування та підтримка ветеранів та учасників бойових дій, поліпшення іміджу громади та керівника, розвиток та організація фізичної культури і спорту в територіальних громадах та підприємствах, проведення тренінгів із управління стресовими станами та багато інших.

Членів Правління Всеукраїнської асоціації громад цікавили також напрями сталого розвитку, зелених технологій, екологічного добробуту, розбудови енергетичної диверсифікованої інфраструктури та супутній документальний супровід, свою допомогу в чому запропонували декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Юлія Коломієць, директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Володимир Каплун.

 

 

Результатом зустрічі стала домовленість у координації співпраці, які від університету забезпечуватиме директор ННІ неперервної освіти та туризму Іван Гриценко. Також він доповнив, що інститут готовий у сприянні громадам в підвищенні кваліфікації посадових осіб за короткостроковими програмами «Європейська інтеграція та політика міжнародної співпраці», «Регіональне управління та місцеве самоврядування», «Грантові інструменти розвитку територіальних громад», «Публічні комунікації та зв’язки з громадськістю»; «Молоді лідери територіальних громад», підготовці дорадників та експертів-дорадників з сільського розвитку, розробці програм підтримки місцевих інноваційних хабів, технопарків, бізнес-інкубаторів, інфраструктури для підтримки малого і середнього бізнесу у сільських громадах, які допоможуть розвивати підприємницьку діяльність та створювати нові робочі місця для внутрішньо переміщених осіб та ветеранів.

Правління Всеукраїнської асоціації громад цікавили й питання землевпорядкування та землеустрою, правової підтримки, міжнародна грантова діяльність, направлення на навчання до НУБіП кращих випускників шкіл громад з тим, аби вони поверталися в якості висококваліфікованих фахівців та розвивали їх.

 

 

Виконавчий директор асоціації Іван Слободяник подякував ректору Вадиму Ткачуку, членам ректорату за проведену зустріч, цікаві і практичні пропозиції, шляхи взаємовигідної співпраці та висловив впевненість у реалізації більшості з озвученого.

Пресслужба
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook