Форум «Science. Education. Business - 2024» відкриває нові можливості та поглиблює плідну співпрацю між наукою, освітою та бізнесом

14 жовтня 2024 року
У рамках запланованої, найбільш значущої події 2024 року представниками профільних міністерств України, асоціаціями провідних галузей народного господарства України, ректоратом НУБіП України, представниками освітянської спільноти університету, роботодавцями, стейкхолдерами, партнерами освітніх програм усіх рівнів здобуття вищої освіти, науковою спільнотою провідних галузевих академій наук України, керівниками бізнесу було проведено міжнародний Форум SEB-2024.

Захід умовно розподілено та скореговано за трьома етапами.
Перший етап: проведення ради роботодавців на факультетах НУБіП України. На факультеті конструювання та дизайну о 9 год. у дружній атмосфері під керівництвом завідувача сектору нагляду і реєстрації сільськогосподарської техніки державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту населення, д.т.н. Олега Васильовича Адамчука та декана ФКД, к.т.н., доц. Зіновія Володимировича Ружила відбулося засідання ради роботодавців. За філіжанкою кави у теплій атмосфері обговорювалися нагальні питання підвищення якості освітянського процесу за освітніми програмами усіх рівнів вищої освіти спеціальностей 192 – «Будівництво та цивільна інженерія» і 133 – «Галузеве машинобудування» за участю усіх завідувачів кафедр факультету.

Роботодавці зазначили, що існує ряд нагальних проблем, які потребують комплексного вирішення та тісної взаємодії між усіма ланками та учасниками процесу підготовки майбутнього інженера. Серед них слід відзначити: поглиблення зв’язків та тісної співпраці; реальний кадровий голод, зумовлений наслідками воєнного стану; необхідність залучення студентів до проходження практик на виробничих підприємствах відповідних галузей; потреба у покращенні довузівської підготовки майбутніх студентів; наявність та потреба у сучасному обладнанні навчальних лабораторій тощо.

Налагодження та впровадження результатів навчання, фахових і виробничих зв’язків передбачає розширення співпраці між бізнесом, наукою та освітою. Складні, неординарні та цікаві задачі у будівництві та машинобудуванні потребують застосування комплексних наукових принципів та підходів. Саме тому кафедрою будівництва були запрошені наступні керівники підприємств:

→ Жемелінський Ілля Васильович – комерційний директор в групі «Варіант Агро Буд» (Variant Irrigation)», член ради Асоціації УкрАгроМаш, https://variant-ab.com.ua/;

→ Скуратівський Юрій Володимирович – керівник і засновник SKURATOVSKYI project studio, https://www.skuratovskyi.com/;

→ Фрідліб Євген Володимирович – головний інженер ТОВ Ізофон, https://isophon.com.ua/ua/

За результатами засідання ради роботодавців ФКД прийняті відповідні рішення щодо покращення змістовних складових освітніх програм трьох рівнів здобуття вищої освіти спеціальностей 133 – «Галузеве машинобудування» і 192 – «Будівництво та цивільна інженерія», кількісного складу ради та пошуку можливостей задля розширення матеріально-технічної бази факультету.

Другий етап форуму відкрив свої двері в урочистому залі головного корпусу НУБіП, де відбулися пленарні засідання за затвердженою програмою.

До заходу доєдналася запрошена від кафедри будівництва кандидатка технічних наук, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Самойліченко Ольга Вікторівнаhttps://potatoclub.com.ua/.

  

Обідня перерва та підготовка до третього етапу форуму – секційних засідань дозволила учасникам підбити перші підсумки роботи, спонукала до фахових дискусій та окреслила напрями подальшої співпраці.

  

Після 13:30 відкрила роботу Секція 1 «Формування освітньої та наукової складової підготовки інженерів за участю стейкхолдерів».

Серед будівельної галузі науки, провідний роботодавець та надійний стейкхолдер кафедри будівництва ТОВ «ЛІРА САПР», який забезпечує навчальний та науковий процес, багаторічний якісний, належний та безвідмовний супровід ліцензійного програмного комплексу «ЛІРА САПР» на усіх трьох рівнях здобуття вищої освіти за освітніми програмами 192 спеціальності, привернув увагу та викликав жваву дискусію під час представлення доповіді «ЛІРА-САПР – сучасний інструментарій для моделювання та чисельного аналізу конструкцій»https://www.liraland.ua/.

Досвідчена спікерка, докторка технічних наук, професорка, директорка ТОВ «ЛІРА САПР» Марія Сергіївна Барабаш наголосила на сучасних викликах будівельної галузі: проблемі підготовки сучасних фахівців; стрімкого розвитку BIM моделювання у провідних країнах світу; необхідності безперервої комп’ютерної підготовки та оволодіння навичками сучасного моделювання будівель та інженерних споруд; нагальній потребі у кваліфікованих спеціалістах будівельної галузі, які вміють працювати з BIM моделями; адаптації нормативної документації галузі тощо.

Сучасні можливості ПК «ЛІРА САПР» дозволяють моделювати у 3D просторі, чисельно досліджувати і аналізувати напружено-деформований стан будівельних конструкцій, будівель та інженерних споруд промислового, агропромислового, цивільного, енергетичного та транспортного будівництва із урахуванням фізичної, геометричної та конструктивної нелінійностей.
Провідна інженерка супроводу ТОВ «ЛІРА САПР» Дарія Сергіївна Баранецька ззосередила увагу на необхідності співпраці з ВНЗ України, підготовку і використання якісних та доступних навчально-методичних матеріалів, залучення провідних науково-педагогічних працівників до проходження трьохрівневих курсів підвищення кваліфікації, особливостях надання учбової ліцензії на програмні продукти компанії.
 

Член ради Асоціації УкрАгроМаш, комерційний директор Variant Irrigation Ілля Васильович Жемелінський за матеріалами доповіді «Застосування лінійки модульних будівельних конструкцій швидкого монтажу в умовах воєнного стану» представив новий актуальний напрямок зведення модульних будівель та споруд у складних умовах воєнного стану. 

Після цікавих та актуальних доповідей секції 1 форуму SEB 2024 відбулися дискусії між провідними фахівцями різних галузей, які безумовно заклали перші паростки та надійний фундамент подальшої плідної співпраці між представниками бізнесу, науки та освіти.
Колектив факультету конструювання та дизайну та кафедри будівництва висловлює щиру вдячність організаторам форуму SEB, запрошеним стейкхолдерам, роботодавцям, представникам бізнесу, майбутнім учасникам освітніх програм, науково-педагогічним працівникам за можливість участі у заході та бажає усім майбутнього продуктивного співробітництва, залучення та впровадження розробок у відповідні галузі науки, виробництва та навчальний процес. 

Додаткова цікава інформація, тебе чекає ↓  

Загальна інформація щодо результатів роботи Форуму SEB, переходь сюди → https://nubip.edu.ua/node/153632 

Звернення учасників Форуму SEB, переходь сюди → https://nubip.edu.ua/node/153635

Хочеш подивитися коротке відео стосовно Форуму SEB, переходь сюди → https://nubip.edu.ua/node/153693

 

Ігор ЯКОВЕНКО,
завідувач кафедри будівництва, професор

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook