«Від навчання до працевлаштування»: ярмарок вакансій на кафедрі міжнародних відносин і суспільних наук

14 жовтня 2024 року
Сучасна система освіти вимагає постійного оновлення, вдосконалення теоретичних знань, а також – більш фахової та практичної підготовки здобувачів вищої освіти. Кафедра міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України систематично організовує зустрічі з фахівцями практиками, стейкхолдерами та роботодавцями. Також однією із форм взаємодії студентів-міжнародників із потенційними роботодавцями є щорічний ярмарок вакансій.

Організація ярмарку вакансій для студентів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» – це чудова можливість для молодих фахівців ознайомитися з різними кар'єрними можливостями та знайти стажування чи роботу в різних галузях.

 

Цьогорічними спікерами виступили фахівці з різних напрямків, в яких можуть себе реалізувати студенти та випускники кафедри міжнародних відносин і суспільних наук.
З вітальним словом до гостей, студентів та колег звернулася завідувачка кафедрою, к.іст.н., доцентка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Вікторія Хвіст, яка подякувала гостям за участь у ярмарку вакансій, закцентувала увагу студентів на важливості та практичності безпосередньої комунікації та побажала всім натхнення і плідної співпраці.

     

Модераторкою заходу виступила к.іст.н., доцентка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Наталія Шевченко, яка закцентувала увагу на практичній меті проведення ярмарку вакансій для студентів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», а саме:
1. Забезпечення студентів інформацією про кар'єрні можливості.
2. Зміцнення зв’язків між роботодавцями та студентами.
3. Підвищення конкурентоспроможності студентів на ринку праці (підготувка студентів до успішного пошуку роботи через рекомендації по написанню резюме, проходження співбесід, розвиток soft skills та надання практичних інструментів для побудови професійної кар'єри.
4. Мотивація до професійного розвитку (стимулювання студентів до саморозвитку та пошуку нових можливостей, а також показати реальні історії успіху фахівців сфери міжнародних відносин).

     

Першою до студентів звернулася Тетяна Пікаловапомічниця керівника підприємства «ПАЕК» (Південна Аграрно-Експортна Компанія). Пані Тетяна ознайомила студентів із діяльність та здобутками «ПАЕК» – вертикально-інтегрований агропромисловий холдинг, який спеціалізується на вирощуванні та реалізації зернових, бобових та олійних культур, виробництві пелет, молочному тваринництві, прісноводному рибництві. Дане підприємство з 2018 року і донині посідає ключове місце у «Топ 100 латифундистів України». Також Тетяна Олександрівна зробила акцент на тому, якими знаннями і вміннями повинні володіти студенти аби мати можливість працювати на цікавій, перспективній роботі і зробила акцент на тому, що всі знання (особливо вивчення мов, ділового етикету і протоколу), які були отримані під час навчання на спеціальності «Міжнародні відносини» щоденно використовує у професійній діяльності. Спікерка надихнула студентів добре навчатися та вивчати матеріал матеріал, адже це обовʼязково буде потрібно в майбутньому!

     

     

Артур Акопов поділився із досвідом роботи на посаді інспектора відділу Підсахарської Африки 5-го територіального департаменту МЗС України. Потім наш гість наголосив на важливості знання іноземних мов, а особливо для міжнародника та особистий приклад, коли знання мов розширює спектр можливостей для працевлаштування та фінансової стабільності. Не менш цікавою була розповідь про пошук посади, етапи підготовки необхідних документів та практичну роботу на посаді інспектора. «Мої уявлення про роботу в МЗС та сам офіс були розвіяні, на першому курсі я думав, що будівля зсередини буде у стилі Ренесансу, при вході мене будуть чекати дивани Челсі та столи з віскі, я не був готовий сидіти усі 8 годин на одному місті та мати постійний потік інформації, у досить таки звичайному кабінеті», – згадує з усмішкою пан Артур. Також, студенти мали змогу поставити різноманітні питання та отримати розлогі й відверті на них відповіді. Цікавою була інформація про те, які відмінності у системі освіти України та Китайської народної республіки, оскільки Артур, знаючи досконало китайську та англійську мову, рік навчався у Китаї. Насамкінець спікер порекомендував студентам подаватися на різноманітні стажування, обміни, постійно підкріплювати теоретичні знання практикую, вивчати мови та ніколи не боятися пробувати щось нове.

     

З важливістю аналітичної роботи та діяльністю «Фонду громадської дипломатії» ознайомив експерт аналітичного центру Олексій Фещенко. «Фонд громадської дипломатії», акцентуючи увагу на успішній дипломатії ХХІ наголошує, що «…це основа для становлення держави на міжнародній арені, механізм пошуку надійних зарубіжних партнерів та незамінний канал комунікації зі світовою спільнотою. Якщо політики ведуть боротьбу за завтрашній день, дипломати виграють війну за вічність». Пан Олексій зосередив увагу на декількох надзвичайно цікавих та важливих аспектах. Зокрема, означив напрямки діяльності Фонду: створення дієвої комунікаційної платформи для взаємодії з представниками зарубіжного експертного середовища та політичного істеблішменту; організація та проведення тематичних конференцій, круглих столів, дискусійних клубів, тренінгів та навчальних семінарів із залученням провідних експертів; реалізація проектів в рамках поглиблення міжнаціонального партнерства і розвитку міждержавного діалогу; лобіювання українських національних інтересів через громадські канали комунікації; підготовка аналітичних досліджень та вироблення ефективної стратегії української зовнішньої політики; формування переговорних майданчиків для встановлення ділових контактів між українськими підприємцями та іноземними бізнес-колами; розробка освітніх заходів для майбутніх дипломатів, експертів-міжнародників та активних представників української громадськості з використанням передового міжнародного досвіду. Зі свого власного досвіду спікер, порекомендував студентам не нехтувати вивченням всіх освітніх компонентів, які передбачені освітньою програмою «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (особливо, «Філософія», «Політологія», «Ораторське мистецтво»/ «Риторика», «Країнознавство», «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» та інші), вміти критично підходити до будь-якого питання та не боятися брати на себе відповідальність і не лінуватися брати участь у різноманітних заходах для розширення мережі контактів (networking).

     

     

По завершенню заходу студенти подякували спікерам за корисну та практичну інформацію, за можливі перспективи працевлаштування. Дана зустріч показала, що спілкування професіоналів-практиків зі здобувачами освіти, обмін власним досвідом, практичні поради щодо подальшого працевлаштування, надзвичайно корисні. Саме тому кафедра міжнародних відносин і суспільних наук дякує за співпрацю нашим потенційним стекхолдерам і роботодавцям і бажає студентам знайти свою нішу в сфері міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій

 

 Юрченко Владислава,
студентка 2 курсу спеціальності «Міжнародні відносини,
суспільні комунікації та регіональні студії»

Сергій Білан,
професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Наталія Шевченко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook