Форум «SEB-2024»: секція «Штучний інтелект в суспільстві та природокористуванні»

14 жовтня 2024 року
10 жовтня 2024 року в рамках ФОРУМУ «SEB-2024» – СПІВПРАЦЯ НАУКИ, ОСВІТИ І БІЗНЕСУ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася панельна дискусія на тему «Штучний інтелект в суспільстві та природокористуванні» (секція 3).

Захід зібрав у стінах факультету інформаційних технологій провідних фахівців зі сфери науки, бізнесу та освіти, які обговорювали питання використання штучного інтелекту (ШІ) для вирішення актуальних завдань сучасного суспільства.

Модераторами заходу виступили декан факультету інформаційних технологій, професор Ігор Болбот та проректорка з науково-педагогічної роботи та цифрової трансформації, професор Олена Глазунова. Вони привітали учасників та задали тон важливим темам, які обговорювалися під час дискусії.

У засіданні прийняли участь науково-педагогічні працівники університету, представники бізнесу й академічної спільноти, зокрема:

  • Ірина Красовська (т.в.о. генерального директора), Юлія Гончар і Андрій Петровський – директорат інновацій та зв’язків науки з реальним сектором економіки Міністра освіти і науки України
  • Володимир Бузмаков – виконавчий директор ВГО “Співтовариство ІТ-директорів України”
  • Петро Сировець – технічний директор Дата-центру “Bemobile”
  • Юрій Бондаренко – керівник проектів та програм Департаменту інфраструктурних сервісів Kyivstar.Tech
  • Роман Руденський – компанія “Intellias”
  • Павло Коваль – генеральний директор ВГО “Українська аграрна конфедерація”
  • Віктор Боровик – директор компанії “Агроонлайн”
  • Дмитро Кондрашов – директор ТОВ “Центр облікових рішень”

Дискусія розпочалася з доповіді професора кафедри економічної кібернетики Володимира Кравченка, який, використовуючи реалізовані наукові та бізнес-кейси, розкрив можливості імплементації штучного інтелекту в наукових дослідженнях (R&D). При цьому особливу увагу було приділено збору та підготовці даних для розробки рішень на основі машинного та глибокого навчання.

Далі, провідний інженер з обробки даних компанії “Intellias” Роман Руденський поділився досвідом реалізації бізнес-проектів з використанням ШІ та машинного навчання, а також продемонстрував можливості поєднання теорії та практичних застосувань. Присутні дізнались про типи клієнтів за відношенням до ШІ, про життєвий цикл розроблення рішення на основі машинного навчання та етапи реалізації проєкту. Крім того, особливу увагу було приділено таким обов’язковим крокам, як “Proof of Concept” і “Minimum Viable Product”.

Юрій Бондаренко з компанії Kyivstar.Tech презентував можливості предиктивного та генеративного штучного інтелекту для розробки або удосконалення технологій автоматичного виявлення аномалій і аналізу корінних причин.

Професор кафедри комп’ютерних систем, мереж та кібербезпеки Валерій Лахно доповнив дискусію доповіддю про використання штучних нейромережевих моделей для оцінки параметрів безпеки інформаційних систем. Популярність цього інструментарію, за словами доповідача, можна пояснити доведеною ефективністю його застосування при оцінюванні правил безпеки та для виявлення кібератак.

Після презентацій учасники перейшли до жвавого обговорення, під час якого більшу увагу зосередили на синергії освіти, науки та бізнесу в контексті розвитку й імплементації штучного інтелекту в цих галузях, а також підготовки ІТ-фахівців і підвищення кваліфікації персоналу з машинного навчання, глибокого навчання, робототехніки, великих даних, науки про дані й інших затребуваних на ринку напрямів. Свої пропозиції щодо спільних ініціатив з позначених питань висловили всі присутні роботодавці та завідувачі кафедр на факультеті інформаційних технологій: Михайло Швиденко, Дмитро Касаткін, Белла Голуб, Володимир Харченко. Більш того, заступник декана з навчальної роботи Наталія Клименко повідомила учасників секційного засідання про запровадження гнучких методів навчання студентів.

Отже, панельна дискусія стала платформою для обміну знаннями та досвідом між освітянами, науковцями та представниками бізнесу. Учасники підкреслили важливість інвестицій в освіту в галузі інформаційних технологій, співпраці між університетами та компаніями, а також розвитку науково-дослідних робіт задля подолання нагальних проблем в економіці, суспільстві та природокористуванні.

Володимир Кравченко,
заступник декана факультету
інформаційних технологій з наукової роботи

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook