Виїзне заняття студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів на медову ферму
Сучасні освітні підходи дедалі частіше виходять за межі традиційних аудиторій, орієнтуючись на практичні методи навчання. Одним із таких методів є виїзне заняття, що дозволяє студентам не тільки отримати теоретичні знання, а й застосувати їх у реальних умовах.
Виїзні заняття стають все більш популярними на факультеті тваринництва та водних біоресурсів, оскільки сприяють інтерактивному навчальному процесу, розвитку професійних компетенцій і соціальних навичок. Крім того, такі заняття сприяють розвитку міждисциплінарного мислення, адже часто під час виїзду студенти стикаються з різними аспектами, що виходять за межі їхньої спеціалізації.
Саме тому, 19 вересня 2024 року на запрошення власників медової ферми «Пасіка 21» та за підтримки USAID, в рамках вивчення дисципліни «Інноваційні технології бджільництва» магістрами 2 року навчання факультету тваринництва та водних біоресурсів, доцентом кафедри бджільництва Миколою Войналовичем було проведене виїздне лабораторно-практичне заняття на базі найбільшого в Україні промислового кочового бджільницького господарства промислового типу – «Пасіка 21». До виїзного заняття долучилися також члени наукового гуртка «Бджільництво».
Медова екоферма «Пасіка 21» ‒ інноваційне українське пасічне підприємство, яке спеціалізується на виробництві органічного меду. На даному підприємстві, що належить до нового покоління екологічних і розумних пасік, впроваджено високі галузеві стандарти і європейські норми. «Пасіка 21» — це велика й сучасна органічна промислова пасіка, що нараховує понад 4500 бджолосімей. Медова ферма розташована в заповідних місцях Черкащини ‒ у давньому козацькому селі Сушки, що мальовничо розмістилося між славетним Дніпром і річкою Горіхівкою ‒ його притокою.
Студентів радо зустріли господарі та провідні фахівці медової ферми Сергій Шаронін, Ярослав та Юрій Білики і Олександр Синьоок.
Юрій Білик наочно ознайомив з промисловою технологією догляду за бджолами при груповому розміщенні по чотири вулики на спеціальній палеті. Детально продемонстрував як здійснюється відбір медових стільників та видування бджіл з корпусів за допомогою повітрядува.
На пасічному точку студенти мали можливість оцінити силу бджолиних сімей з якою вони підуть в зиму.
Окремо було продемонстровано систему BEEWARE для ведення виробничих записів по огляду за бджолиними сім’ями за допомогою сканування смартфоном QR-кодів на кожному вулику.
В медовому цеху студенти мали можливість ознайомитися з автоматичною технологічною лінією з відкачування меду Konigin.
В цеху зберігання готової продукції, студентам було продемонстровано фасування меду у металеві 200 літрові харчові бочки.
Золотим запасом на кожній пасіці є відбудовані бджолами стільники – суш. Їх зберігання теплу пору року вимагає чимало зусиль, оскільки їх часто може поїдати воскова міль. Студентам було продемонстровано спосіб зберігання стільників у автомобільних рефрижераторах.
Оскільки для одержання меду на даному пасічницькому підприємстві активно кочують, тобто перевозять бджолині сім’ї, тому студентам була продемонстрована техніка яка задіяна в цьому процесі.
Зимівля бджіл у спеціальних приміщеннях – зимівниках, гарантує економію поїдання кормів бджолами взимку та мінімальну загибель бджолиних сімей. Студенти ознайомилися з особливостями організації зимівлі бджолиних сімей в зимівниках з контрольованими параметрами мікроклімату.
По завершенні насиченого заняття на базі медової ферми, власники організували студентам обід у тематичному кафе.
Дякуємо власникам медової ферми «Пасіка 21» та USAID за організацію насиченого та змістовного виїзного заняття, що є частиною сучасного освітнього процесу, дозволяючи студентам поєднувати теорію з практикою. Це ефективний метод навчання, який розширює світогляд, сприяє кращому засвоєнню матеріалу та розвиває важливі професійні й соціальні навички.
Микола Повозніков,
завідувач кафедри бджільництва