Відбулася перевірка використання в навчальному процесі обладнання лабораторій на гуманітарно-педагогічному факультеті

21 вересня 2024 року

 18 вересня, відповідно до наказу ректора від 11.07.2024 р. №808, навчальним відділом була здійснена перевірка використання в навчальному процесі обладнання лабораторій на гуманітарно-педагогічному факультеті.

Всі кафедри ретельно підготувалися до перевірки не тільки наявного обладнання, а й роботи з його використання під час конкретних тем і занять та дотримання техніки безпеки і проведення інструктажу студентів, які в них перебувають. Для презентації роботи та використання обладнання кафедрами були залучені фахівців, які безпосередньо використовують його в навчальному процесі.
Комісія розпочала перевірку використання в освітньому процесі обладнаних лабораторій на гуманітарно-педагогічному факультеті з навчальної медіалабораторії кафедри журналістики та мовної комунікації. Цю лабораторію відкрито 2021 року, і з того часу вона стала місцем, де майбутні журналісти навчаються основам авдіовізуального виробництва, випробовують себе в ролі ведучих, режисерів. На базі медіалабораторії студенти виконують свої курсові роботи, бакалаврські і магістерські проєкти. Тут можуть проходити і навчальну чи виробничу практики.
Під час авдиту медіалабораторії комісія приділила увагу питанням охорони праці на робочому місці, перевірила дотримання протипожежної безпеки, цікавилася і тим, яке програмне забезпечення використовуємо в освітньому процесі, і, що приємно, яке програмне забезпечення ще потрібно.

     

До структури кафедри іноземної філології і перекладу належить навчально-наукова лабораторія «Лабораторія синхронного перекладу» для синхронного перекладу як способу мовного посередництва між різними природними мовами потрібне спеціальне обладнання. Під час такого виду синхронного перекладу перекладач перебуває у спеціальній звукоізольованій кабіні для перекладу і сприймає мовлення через навушники. Основна увага під час лабораторних і практичних занять у «Лабораторії синхронного перекладу» спрямована на ознайомлення майбутніх перекладачів із технологічними процесами у синхронному перекладі, які можуть бути реалізовані з використанням інформаційних технологій.

     

     

     

На кафедрі міжнародних відносин і суспільних наук діє соціологічна навчально-науково-виробнича лабораторія, на базі якої НПП кафедри проводяться соцдослідження. Результати досліджень лягають в основу наукових робіт соціально-гуманітарного спрямовання. Опора на аналіз отриманих у ході соцдосліджень даних дозволяє сформувати системне бачення загального стану справ в освітньому процесі та виявити особливості атмосфери, притаманної студентському середовищу як в стінах університету так і гуртожитку. Разом з тим на базі лабораторії для студентів 2-го курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» забезпечується проходження навчальної практики з інформаційно-комунікативних технологій. Комісія ознайомилася з забезпеченням охорони праці та дотримання протипожежної безпеки, наявність необхідної документації, а також зафіксувала необхідне програмне забезпечення для покращення роботи лабораторії.

     

Лабораторія інформаційно-комунікаційних технологій кафедри педагогіки являє собою цілісний модуль трьох об’єднаних аудиторій, своєрідну мережеву систему: лекційна аудиторія, комп’ютерний клас (оснащений 15 сучасними комп’ютерами, сенсорною дошкою, поворотною камерою тощо), кабінет віртуальної та доповненої реальності.
Можливості лабораторії вже використовуються для викладання таких освітніх компонентів, як «Розумні цифрові технології в освіті», «Технології програмування», «Педагогічні і психологічні засади міжособистісної взаємодії у віртуальному середовищі», «WEB-програмування», «Інформаційні технології в управлінні освітнім процесом», «Створення е-ресурсів навчального порталу», «Технології STEM-освіти».
Про всі ці та інші переваги лабораторії розповів під час перевірки завідувач кафедри професор Руслан Сопівник.

     

     

Успішну перевірку також пройшли лабораторії Інформаційно-комунікаційних технологій в освіті кафедри психології, яку представила завідувач кафедри доцент Ірина Мартинюк

     

та «Цифрових технологій в соціальній роботі» кафедри соціальної роботи та реабілітації, яку презентувала комісії завідувач кафедри професор Ірина Сопівник.

     

     

Дякуємо високоповажній комісії за професійно проведену перевірку, яка допоможе ще більше покращти роботу всіх лабораторій гуманітарно-педагогічного факультету та бажаємо всім колегам подальших успіхів та плідну працю заради розвитку і процвітання нашого факультету та університету!

 

 

Вікторія Хвіст,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook