«Agricultural Attaché: Diplomatic Mission, Functional Necessity, Role in Martial Law» - a roundtable discussion with international expert

21 вересня 2024 року

 18 вересня 2024 року відбулася надзвичайно важлива подія для міжнародної спільноти гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. За особистої підтримки декана факультету Інни Савицької студенти-міжнародники зібрались за круглим столом, що став важливим майданчиком для обговорення викликів і можливостей, з якими стикаються аграрні аташе, а також їхньої ролі у відбудові аграрного сектору України після війни.

Цьому передувала клопітка робота оргкомітету в особі студентів секції «International» англійськомовного гуртка «History of Ukraine. The History of Native Land. Family History» (науковий керівник – к.і.н., доц. кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Наталія Кравченко). І, звісно, науково-дослідницька робота гуртківців з означеної проблеми, результати якої дискутувались на заході.
Гість круглого столу, експерт європейської комісії з аграрних питань, закордонний професор Північно-Східного інституту географії та агроекології Національної академії наук Китаю, віце-президент всесвітньої асоціації Молісолів, член робочої групи WRB, експерт МОН, доктор сільськогосподарських наук Юрій Кравченко, обговорив з учасниками заходу вплив війни на стан сільського господарства та ґрунтів України. А також зазначив важливу роль аташе у просуванні національних аграрних інтересів на міжнародній арені, зокрема в умовах війни, і їх актуальність для України як експортера сільськогосподарської продукції.
Ці питання обговорювались і на міжнародному семінарі, організованому Національними академіями США, департаментами та відомствами, який проходив 1-3 травня 2024 року. В обговоренні впливу військових дій на стан сільського господарства та навколишнє середовище України з української сторони в роботі семінару взяли участь запрошений експерт НУБіП України Юрій Кравченко, посол України США Оксана Маркарова, заступники міністрів України, парламентарі, керівники наукових та міжнародних установ.

Торкаючись проблеми ролі аграрного аташе в світовій практиці, студент групи МВ-24001м Александрук Богдан зазначив, що аграрний аташе — це спеціалізований представник, який відповідає за просування сільськогосподарських інтересів країни за кордоном. Його діяльність полягає у зміцненні міжнародних відносин у сфері аграрного сектору, сприянні експорту сільськогосподарської продукції, залученні інвестицій та впровадженні інноваційних технологій.
Поглиблюючись в історію питання, Шилов Даніїл, група МВ-24001м, розповів, що інститут аграрного аташе виник наприкінці XIX – на початку XX століття, коли в багатьох країнах світу почався інтенсивний розвиток сільського господарства та промисловості. Зростання міжнародної торгівлі сільськогосподарською продукцією вимагало більш тісної співпраці між країнами. Саме тоді виникла потреба в спеціалізованих дипломатичних представниках, які б займалися виключно питаннями сільського господарства.
Цікавим виявилось дослідження Чиркіна Дениса, група МВ-24001м, який розглянув діяльність аграрних аташе у різних країнах світу: США, що мають одну з найрозвиненіших систем аграрних аташе; Нідерландах, де аграрний сектор є одним з провідних галузей економіки, а країна є другим найбільшим експортером сільськогосподарської продукції у світі після США, тому аграрний аташе відіграє тут важливу роль у просуванні голландських товарів за кордоном, сприяє підтримці інновацій в аграрній сфері, займаючись розвитком наукових та технологічних обмінів у галузі сільського господарства; Франції, як одній із найбільших виробників сільськогосподарської продукції в Європейському Союзі, і яка має широку мережу аграрних аташе, що працюють з ключовими країнами-партнерами; Бразилії, де аташе мають важливе значення для забезпечення стабільного експорту та розширення ринків збуту, забезпечуючи укладення довгострокових торговельних угод.
Своїми враженнями щодо заходу з радістю поділився Бабаєв Рустам, який приймав активну участь в обговорені: «Відвідавши сьогодні засідання круглого столу я був неймовірно вражений. Хотів би перш за все подякувати Кравченко Наталії Борисівні за організацію цього чудового заходу, та окремо подякувати Кравченко Юрію Станіславовичу, як нашому гостю, за чудову та змістовну доповідь підкріплену багатьма аргументами та яскравою презентацією. Наш шановний гість відповів на всі поставлені мною запитання та створив неймовірне обговорення нинішньої проблематики, а саме, важливості агрокультурного питання та захисту ґрунтів. Щиро дякую за можливість взяти участь у подібному заході!»
Не менш задоволеною залишилась Основенко Марія, надавши власний коментар за темами, що вразили її найбільше: «Я разом з моїми колегами прослухала досить цікаву та інформативну доповідь від Юрія Кравченка. Тематикою заходу були вплив війни на наші українські чорноземи та взагалі на аграрну сферу України. Доповідач навів багато підтверджених фактів про роботу аграріїв та про механізми догляду за українськими ґрунтами. Також нам було показано невтішну статистику щодо якості наших ґрунтів після повномасштабного вторгнення росіян на нашу землю».
Ділячись враженнями, Куцолабська Анастасія, зазначила, що теми, підняті в доповіді, справді вражали. Те, наскільки страждає зараз українська земля неможливо описати лише словами, саме наведені цифри та статистика жахають найбільше, заспокоює лише те, що програми по відновленню існують, розвиваються та мають в перспективі повернути родючість нашим землям, а ми як дипломатичні представники, а можливо аграрні аташе, зробимо все, щоб реалізувати весь потенціал та досягти нового рівня у всіх доступних сферах.

 

 

Наталія Кравченко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
координатор круглого столу,
Рустам Бабаєв, Основенко Марія, Куцолабська Анастасія,
студенти-магістри першого року навчання

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook