Як в Україні вирощують найсмачніші горіхи

21 вересня 2024 року
Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

19 вересня 2024 р. викладачі кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка відвідали господарство з промислового вирощування фундука.


   Семінар для виробничників і науковців було організовано українською горіховою асоціацією на базі ТОВ «Еліта», що знаходиться поблизу Тетіїва на Київщині.

   Україна в останнє десятиліття переживає своєрідний горіховий бум. Господарства охоче висаджують волоський горіх і фундук на десятках і навіть сотнях гектарів, часто не уявляючи про підводні камені на шляху вирощування цих культур. Одне з базових питань – майбутні ринки збуту. Дійсно, світовий попит на горіхи величезний і задовільнити його в найближчий час навряд чи вдасться. Однак кондитерська галузь, яка є головним споживачем горіхів, готова купувати лише великі партії і пропонує високу ціну за дійсно якісний продукт. Як сказав один з організаторів семінару, якість завжди себе продасть.

   Сад фундука на території господарства ТОВ «Еліта» має площу 400 га з можливістю розширення до 1 тис. га. Створення цього насадження відбувалось під кураторством фахівців італійської транснаціональної корпопорації Ферреро з урахуванням їхніх вимог до якості майбутньої продукції. Мінімальна гуртова ціна, яку вони готові зараз платити – 4 євро за 1 кг нелущеного фундука. Сад закладено італійськими сортами – Тонда ді Джифоні, Т. Джентіле, Т. Романа, Мортарелла та ін. Головна перевага цих сортів – ядра легко бланшуються (очищаються від коричневої плівки) сухим способом.

   Про усі технологічні особливості культури від передсадивної підготовки грунту до товарної обробки горіхів нам розповів головний агроном Євгеній Лайтер. Спираючись на власний досвід, пояснював, як не допускати помилок при виборі системи зрошення, схем садіння рослин, в процесі догляду за садом. Нас приємно вразила відкритість і компетентність цього молодого фахівця!


   Мали можливість побачити різновікові насадження. Найстарші з них 2019 року садіння. Торік сад дав сигнальний врожай, в цьому році очікується 300-500 кг/га. Далі врожайність має щороку подвоюватись, доки не вийде на «плато» 3-3,5 т/га. Оптимальна схема садіння фундука – 4х3 м, рослини можуть вирощуватись як в штамбовій так і кущовій формі. Євген поділився власною точкою зору на переваги й недоліки обох конструкцій фундукового саду.


«Родзинкою» семінару стало спостереження за механізованим збором горіхів. Для нас це був перший подібний досвід. Бачили, як працюють машини з видування горіхів з-під кущів, формування валка посеред міжряддя і, нарешті, підбирання і первинного очищення.

   Далі, вже в умовах цеху, відбувається післязбиральна доробка: промивання, доочищення, сушіння у спеціальних машинах.


   Італійські експерти після відбору проб і детального аналізу продукції заявили, що фундук, вирощений в Україні, а саме в ТОВ «Еліта», виявився найсмачнішим в Європі. До речі, нам також дали можливість взяти проби горіхів різних сортів для аналізу і дегустації. Також маємо попередню домовленість про спільні наукові дослідження і майбутню співпрацю.

 

Дякуємо Юрію Стрільцю, Руслану Ловничому, Євгенію Лайтеру за можливість взяти участь в горіховому семінарі.

 
Наталка Шевчук,
Олександр Гаврилюк,
доценти кафедри садівництва

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook