Виїзні практичні заняття – необхідний елемент якісної підготовки здобувачів фахової передвищої освіти: з досвіду роботи Бережанського фахового коледжу

20 вересня 2024 року
Викладацький склад Бережанського фахового коледжу йде в ногу з часом, активно використовуючи сучасні методики викладання дисциплін та реалізації освітньо-професійних програм. Одним із інноваційних методів навчання у фаховому коледжі, який швидко набув популярності та активно впроваджується в освітній процес, стало виїзне практичне заняття. Протягом першого місяця навчання викладачі разом з роботодавцями провели кілька таких занять з різних дисциплін для здобувачів освіти нашого фахового коледжу.

1. Виїзне заняття з дисципліни «Технології».
Щорічно в Україні у першу неділю вересня відзначається День підприємця. Саме з метою здобуття нових та поглиблення існуючих знань 03 вересня було організовано та проведено виїзне заняття із дисципліни «Технології» (викладач Уляна БУРДАШ) для здобувачів освіти групи ЕкП-21 в біодинамічне господарство «ЖИВА ЗЕМЛЯ ПОТУТОРИ» (керівник Іван БОЙКО, член ради роботодавців Бережанського фахового коледжу) та органічне підприємство «ЧАЇ ТА СПЕЦІЇ З ПОТУТОР» (керівник Крістіна ЛІБЕРГЕР). На території господарства нас привітно зустріла представниця підприємства Уляна ГЛАДКА та керівники підприємств, які ознайомили з історією підприємств, основними видами діяльності, з особливостями технологій та стадіями виробництва, шляхами розвитку та досягнення успіху підприємств, їх конкурентними перевагами та місіями, асортиментом продукції, що постійно розширюється.
 
2. ПАП «АГРОІНВЕСТ» – чудова база для проведення виїзних занять.
Викладачі циклової комісії інженерних та аграрних дисциплін організували виїзне заняття для здобувачів освіти спеціальності 208 Агроінженерія при вивченні дисципліни «Експлуатація машин і обладнання в ПАП «Агроінвест» смт Козова. З вітальним словом спочатку виступив перед гостями господар Юрій ПУДЛИК, розповів про свою дорогу до нинішніх здобутків, про важливу роль аграрної освіти, про цінність кваліфікованих кадрів. А далі з нами працював агроном господарства Роман ІВАСЬКІВ. Це справжній фанат своєї справи, який постійно експериментує, аналізує, досліджує різні способи ведення робіт з землею, часто ризикує, але добивається високих врожаїв.
 
3. Виїзне практичне заняття з податкової системи.
Вивчаючи податкову систему у поточному семестрі, здобувачі освіти третього курсу спеціальностей 071 Облік і оподаткування, 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок і 076 Підприємництво та торгівля 04 вересня відвідали Центр обслуговування платників податків Бережанської ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області. Практичне заняття на тему «Податок на додану вартість» було проведено з метою надати чітке розуміння актуальних питань, пов’язаних із податковими зобов’язаннями, роз’яснити останні зміни у законодавстві, що регулює ПДВ. Особливий акцент був зроблений на ті нововведення, які впливають на бізнес-процеси підприємців і підприємств. Висвітлювалося питання про особливості застосування ставки ПДВ для різних типів товарів і послуг.
 
4. Виїзне заняття у Тернопільському благодійному фонді «Карітас»: досвід та нові знання.
У рамках здобуття спеціальності 231 Соціальна робота студенти першого та другого курсів разом із викладачами відвідали Тернопільський благодійний фонд «Карітас». Метою візиту було ознайомлення з роботою організації, яка займається наданням допомоги людям у складних життєвих обставинах, а також поглиблення знань про практичні аспекти соціальної роботи.
5. Виїзне практичне заняття в страховій компанії «Оранта».
17 вересня здобувачі освіти економічних спеціальностей відвідали страхову компанію «Оранта» з нагоди Дня працівника страхового ринку України. Заняття включало не тільки теоретичні аспекти, але й практичні кейси страхових послуг. Здобувачі освіти дізналися про різні типи полісів страхування, їх особливості та переваги для клієнтів. 
6. 17 вересня на базі ФГ «Вікторія–92» у с. Вікторівка Козівської ОТГ відбулося виїзне заняття для студентів 3 курсу спеціальності 206 Садово-паркове господарство та викладачів циклової комісії інженерних та аграрних дисциплін.
 
7. Виїзне заняття з дисципліни «Валеологія і вікова фізіологія».
18 вересня на базі Центральної міської лікарні м. Бережани у реабілітаційному відділенні відбулося виїзне заняття для студентів 2 курсу спеціальності 231 Соціальна робота з дисципліни «Валеологія і вікова фізіологія» на тему «Фізичне здоров'я та сучасні методи покращення його рівня».
Студенти особисто мали можливість протестувати обладнання, яке використовують пацієнти після травм, операцій, інсультів, при ДЦП та інших захворюваннях, які спричинили обмеження рухливості опорно-рухового апарату.
 
 
8. Виїзне заняття на ТОВ Бережанський цегельний завод «Керамік» з дисципліни «Автоматизація технологічних процесів і САК».
Для підтвердження теоретичних знань для здобувачів випускних груп викладач циклової комісії спеціальних електротехнічних дисциплін Богдан БІЛИК організував та провів виїзне заняття на тему «Автоматизовані системи керування технологічними процесами»на ТОВ Бережанський цегельний завод «Керамік».
 
 
Завод представляє собою велику автоматизовану потокову лінію з виробництва керамічних виробів, а саме цегли марок М100, М125, М150 і керамічних блоків – Кератерм 10, 25, 38. Для забезпечення повноцінної роботи у виробництві залучені сучасні технології, автоматизовані системи керування електроприводами і виконавчими механізмами, дистанційне управління технологічними процесами через програмне забезпечення SCADA, яке призначене для моніторингу та автоматичного керування в реальному часі.
 
Ірина ДМИТРІВ,

методистка навчально-методичного кабінету 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook