ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОЗОНУ ВІДЗНАЧАЮТЬ ЩОРОКУ 16 ВЕРЕСНЯ

17 вересня 2024, 12:11

   Навчально-наукова лабораторія економічної теорії та біоекономіки, кафедра економічної теорії факультету аграрного менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування України продовжують наукову роботу, в рамках зустрічей підготовки до глобального саміту з біоекономіки який відбудеться у Найробі, Кенія 23-24 жовтня 2024 року.

   Всесвітній день озону відзначають щороку 16 вересня. Цей день присвячений важливості збереження захисного озонового шару, який є крихким газовим щитом, що захищає Землю від шкідливого ультрафіолетового (УФ) випромінювання Сонця. Без цього захисного шару УФ-промені завдали б значної шкоди здоров'ю людини, сільському господарству, морським екосистемам та біорізноманіттю. Цей день також відзначає ухвалення Монреальського протоколу, знаменного міжнародного договору, підписаного 1987 року, про поетапну відмову від речовин, що руйнують озоновий шар.
   Тема Всесвітнього дня озону 2024 року – «Монреальський протокол: просування заходів щодо боротьби зі зміною клімату». Ця тема підкреслює нашу колективну відповідальність за захист озонового шару та реалізацію ширших ініціатив щодо боротьби зі зміною клімату в усьому світі. Вона також підкреслює тісний взаємозв'язок між захистом озонового шару та зміною клімату, оскільки багато озоноруйнівних речовин (ОРВ) також є потужними парниковими газами. Зменшуючи викиди парникових газів, ми не лише захищаємо озоновий шар, а й сприяємо пом'якшенню наслідків зміни клімату. Ми вважаємо, що перехід на відновлювані джерела енергії, захист біорізноманіття та просування інновацій у галузі біотехнологій матимуть вирішальне значення для скорочення виснаження озонового шару та забезпечення стійкого майбутнього для нашої планети.
   Ми обговоримо заходи щодо боротьби зі зміною клімату на Глобальному саміті з біоекономіки (GBS) 2024, що відбудеться 23–24 жовтня 2024 року в Найробі, Кенія, під назвою «Одна планета: стійкі біоекономічні рішення для глобальних проблем». Вперше GBS пройде в Африці та об'єднає експертів з біоекономіки та високопоставлених представників політики, науки, громадянського суспільства та ділового сектору з усіх півкуль. GBS 2024 надасть платформу для обговорення глобальних питань біоекономіки та інноваційних рішень у галузі чистої енергії та сталого сільського господарства, які відіграють важливу роль у скороченні озоноруйнівних речовин та переході на безпечні для клімату альтернативи.
   GBS 2024 продемонструє передові біотехнологічні рішення та розгляне, як вони можуть сприяти скороченню глобального вуглецевого сліду. На саміті також обговорюватимуться питання міжсекторального співробітництва з метою прискорення стійких практик та використання партнерств у біоекономіці для стимулювання зміни політики в галузі клімату та захисту озонового шару серед іншого.

Микола Талавиря,
завідувач кафедри економічної теорії

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook