З Днем народження НУБіП! Президент Петро Порошенко привітав університет з 117-річчям

29 травня 2015 року

     29 травня НУБіП України відсвяткував свій 117-й День народження. Святковому дійству не завадила навіть похмура погода. На урочистості з цієї нагоди зібрався багаточисельний колектив вишу, представники державних органів влади, виробничники, знані науковці, серед яких чимало наших випускників.
     Під звуки маршу козаки і козачки на конях внесли Державний прапор України, який передали почесній варті – студентам кафедри військової підготовки.

     Відкриваючи свято, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив: відсьогодні започаткована добра традиція відзначати День університету. Він нагадав важливі віхи з історії нашого славного вишу. 117 років тому Указом імператора Олександра ІІ був створений Київський політехнічний інститут. З чотирьох відділень Київської політехніки двоє практично опікувалися проблемами сільського господарства. Серед засновників нашого вишу з гордістю можемо назвати Миколу Чирвинського, Каміля Шиндлєра, Петра Сльозкіна, Євгена Вотчала, Володимира Колкунова та інших. А першу екзаменаційну комісію на сільськогосподарському відділенні очолював вчений зі світовим іменем Дмитро Мендєлєєв, який відзначив «прекрасну постановку навчального процесу в інституті».
     За час, що минув, в університеті підготовлено більше 150 тисяч фахівців сільського господарства, виховано тисячі відомих вчених і науковців. Серед них добрими словами ми мусимо згадати і подвижників нашого університету: Вікторіана Боброва, Івана Касьяненка, Григорія Мазуркевича, Петра Жихарєва, Прокопа Гірка, Миколу Ведмідя, Тихона Долгополова та інших.
     Першим ректором вже об’єднаної Української сільськогосподарської академії в 1954 році був призначений відомий вчений Павло Дмитрович Пшеничний. Вагомий вклад в розвиток університету внесли Володимир Пересипкін, Володимир Юрчишин, Григорій Богданов, Анатолій Жадан, Дмитро Мельничук.

     Університет завжди прославляли і прославляють його випускники, продовжив ректор. Серед них два голови Верховної Ради України Іван Плющ і Олександр Мороз, народний депутат України, голова Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, віце-прем’єр-міністр і міністр агропромислового комплексу Юрій Мельник, президенти Національної академії аграрних наук Михайло Зубець і Ярослав Гадзало, народний депутат України, міністр екології та природних ресурсів України Іван Заєць, директор Українського науково-дослідного інституту по прогнозуванню та випробуванню техніки, народний депутат України Володимир Кравчук, перший міністр лісового господарства, перший віце-прем’єр-міністр незалежної України Валерій Самоплавський, міністр рибного господарства України Микола Швиденко, директор інституту механізації Валерій Адамчук та інші. Це також і наші успішні виробничники, підприємці, Герої України – голова КСП «Авангард-А» Олександр Боровик, директор агрофірми «Маяк» Микола Васильченко; голова фірми «Єрчики» Володимир Дідківський, голова приватного підприємства «Радівське» Анатолій Пачевський, генеральний директор агрокомбінату «Пуща-Водиця» Олексій Приліпка та інші. Особлива подяка нашим меценатам і спонсорам Віталію Скоцику, Григорію Калетніку, Юрію Мельнику, Івану Усу, Юрію Карасику і багатьом-багатьом іншим.

     Станіслав Ніколаєнко зазначив, що свого часу в університеті було підготовлено кілька тисяч фахівців для Азії, Африки, Латинської Америки, Східної Європи. І ця традиція знайшла своє продовження і сьогодні.
     Нині до послуг студентства 51 магістерська спеціальність, ведеться підготовка бакалаврів за 29 напрямками. В аспірантурі та докторантурі навчається майже 600 осіб! Все більше і більше дисциплін викладаються іноземними мовами.
     Сьогодні в університеті на 13-ти факультетах, у 3-х навчально-наукових інститутах та 8-ми відокремлених підрозділах здобувають знання більше 27 тисяч студентів, працюють понад 3 тисячі висококваліфікованих викладачів, 300 докторів наук, 32 академіки, 1100 кандидатів наук. НУБіП – у десятці передових університетів та очолює перелік кращих аграрних вишів країни.
     За словами ректора, в цьому році студенти Оксана Рогаль, Сергій Гондарук, Роман Кот, Олександр Сизонюк, Михайло Лук’яненко, Тетяна Харченко стали переможцями всеукраїнських олімпіад. Молоді вчені Роман Василишин, Андрій Білоус, Іван Лакида, Олексій Піддубний, Юлія Краснова, Тамара Новак, Марина Дейнега відзначені премією Президента України. Все це стало можливим завдяки потужньому професорсько-викладацькому складу. Станіслав Ніколаєнко назвав також вчених старшого покоління, імена яких відомі не лише в науковому середовищі країни, а й далеко за її межами. Серед них Валерій Кашпаров, Микола Стародуб, Дмитро Добряк, Сергій Зібцев, Артур Ліханов, Володимир Козирський, Микола Цвіліховський, Дмитро Войтюк, Вячеслав Ловейкін, Анатолій Мазуркевич, Семен Танчик, Геннадій Голуб, Анатолій Безпаленко, Володимир Бусол, Іван Ковальчук та багато-багато інших. Маючи перед очима такий плідний творчий тандем «викладач-студент», Станіслав Миколайович пригадав одну з улюблених приказок моїх батьків «що в молодості навчишся, то на старість як знахідка».
      У часи, коли Україна фактично перебуває в стані війни з Росією, серед незламних захисників-патріотів наші випускники – Андрій Моругий, Олександр Марчук, Іван Ступак та інші. А студент з Бережанського агротехнічного інституту – Герой України Устим Голоднюк до списку Небесної сотні Майдану. Низький їм уклін! Царство небесне і вічна слава!
     Від імені всього колективу ректор запевнив: ми, попри все, вистоїмо і в Україні настане мир, бо такого народу, молоді, студентів, як у нас – немає ніде в світі!

     На сьогодні всю вітчизняну економіку тримає аграрний сектор. Наше спільне завдання – зберегти все це, зробити Україну найбагатшою, найпотужнішою державою світу. І ми цього досягнемо якісними навчанням, дослідництвом, розвитком науки, інноваціями, патріотизмом і натхненною працею вчених і студентів!
      Ще Григорій Сковорода, мандруючи світом, писав: «коли твердо йдеш шляхом, який почав, то ти щасливий». У нашого науково-педагогічного колективу є такий шлях, є чітка стратегія розвитку, яка носить назву «Голосіївська ініціатива – 2020». Ми ставимо завдання увійти в п’ятірку кращих університетів України, мати визнання серед європейських країн, вузів США і Канади. Невипадково університет сьогодні має міжнародні зв’язки з більш ніж 140 навчальними закладами, підприємствами і установами закордоном. Зокрема, Університетом штату Айова, Єльським університетом (США), Фукусімським та Токійським аграрним університетом (Японія), Університетом Ля-Саль-Бове (Франція), Норвезьким університетом наук про життя, Університетом БОКУ (Австрія), Академією аграрних наук провінції Чжецзянь (Китай), Європейською асоціацією університетів наук про життя та багатьма іншими. Вже реалізується 59 міжнародних наукових і навчальних проектів. Із 7-ма університетами світу маємо угоди про подвійні дипломи. Міжнародна діяльність зміцнює якість освіти, надає їй динаміки.

     Принагідно Станіслав Ніколаєнко ще раз привітав усіх присутніх, викладачів, студентів, аспірантів, випускників, гостей, наших меценатів, всю Україну з визначною подією – річницею створення НУБіП!
     Наша альма-матер динамічно розвивається, перебуває на марші: розбудовуються структури, підвищується якість освітнього і наукового процесів, зміцнюється матеріальна база. У цьому русі ректор побажав славному колективу досягнення задекларованих цілей, щастя, міцного здоров’я і всіляких гараздів!

     З річницею університет привітав Президент України Петро Порошенко. Він висловив впевненість, що професіоналізм та самовіддана праця колективу університету допоможе й надалі відкривати перед молоддю широкі горизонти та передавати знання і неоціненний практичний досвід наступним поколінням спеціалістів, чия праця буде спрямована на розбудову аграрної та природоохоронної галузей національної економіки. Адже саме освічені люди є основним багатством рідної землі, запорукою її розвитку й процвітання.

    Президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало, до речі теж випускник університету, привітав колектив та зазначив: університет сьогодні є кращим в країні. Тут працюють, без перебільшення, світила аграрної науки. Тож недарма ціла когорта випускників НУБіП займала і займає найвищі державні посади. І цей шлях, наголосив Ярослав Гадзала, відкритий для кожного нинішнього студента.
     Директор департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства Олег Хоменко зачитав привітальну телеграму колективу від Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.
    Ще один випускник університету, народний депутат України, член наглядової ради НУБіП Вадим Івченко розпочав вітання словами гімну університету. Та зазначив, що держава поверне аграрну політику на належний рівень. Сьогодні приймаються не лобістські закони, а такі, що підтримуватимуть індивідуального фермера – реального товаровиробника. В найближчому майбутньому Україна перетвориться з індустріальної на аграрно-індустріальну. Вадим Івченко відмітив велику роль в таких позитивних змінах аграрного комітету, від якого теж зачитав привітання.

     Виконувач обов’язки Вінницького аграрного університету Володимир Курило привітав зібрання зі святом та вручив подарунковий сертифікат на 100 тисяч гривень на відновлення 3-го корпусу.
     Директор Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Валерій Адамчук, вітаючи колектив, зазначив: мені як випускнику приємно бувати на голосіївській землі та відчувати себе знову молодим. Він побажав університету повернути славну назву кузні сільськогосподарських кадрів.
      Ще один почесний гість ТОВ «Агро-холдинг МС» Юрій Карасик привітав університет від імені всіх міністрів сільського господарства незалежної України, Героїв України, лауреатів Державної премії і виробничників АПК. Він зазначив, що за 117 років виш став базовим в державі. Тож честь і слава людям, які тут працюють. Це гордість нашої країни. Юрій Карасик пригадав історію, коли як міністр виступав у Верховній Раді і сказав, що Україна – держава аграрна. Його тоді освистали. Ніхто і уявити не міг, що через 20 років саме аграрний сектор стане тією основою держави, яка дозволить розвиватися і захищати її кордони. Та подякував за започаткування чудової традиції – святкування Дня народження НУБіП України.

 

     Святкування проходило як день відпочинку – спортивні і військово-патріотичні змагання, встановлення рекордів, гала-концерт фестивалю «Голосіївська весна», спеціальна конкурсна програма для дітлахів. Кожен міг знайти для себе цікаве та взяти участь в тому, що до душі.
     Приємно здивували викладачі, які з непідробним запалом, включилися в спортивні старти: присідали, перетягували канат, брали участь в змаганнях координацію. Думається, студенти не очікували побачити своїх наставників в такому амплуа!


 

     Факультети, ННІ та відокремлені підрозділи представляли та рекламували свої здобутки, частували гостей смаколиками та запрошували подивитися свою розважальну програму. Тут вже брали хто чим міг. Хтось привів дуже симпатичну живу вівцю, хтось пригнав ретро-автомобіль, хтось приготував практично ресторанне меню, хтось брав креативом в оздобленні намету. Очі розбігалися. І справжньою окрасою стало те, що практично всі обрали українську символіку: в оздобленні переважали кольори національного прапору, а студенти і викладачі вбралися у вишиванки.

    

    

    

Валентин Обрамбальський,
Ольга Наконечна,
Ірина Білоус

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook