Стартував національний тренінг у рамках міжнародного проєкту ERASMUS+ «VET partnership For Green and Smart Electricity in Building»

9 вересня 2024 року
Цілі та завдання енергетичної стратегії ЄС і політики країн-учасниць значно вплинули на ринок праці проєктувальників та інсталяторів систем із використанням відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у будівництві. Галузь потребує фахівців з новими компетенціями — не лише технічними знаннями та вміннями у сфері «розумного» будівництва електроустановок і систем з ВДЕ, а й з розвиненими «м'якими» навичками, міжособистісними та управлінськими навичками.

Сьогодні виклик кадрової кризи для України лише загострився. Галузь опинилася в умовах своєрідного «ідеального шторму», де виклики, спричинені війною, посилюються системними проблемами, пов'язаними з глобальною енергетичною трансформацією сектора. У таких умовах без належного, кваліфікованого кадрового забезпечення будь-які плани України щодо стійкого, динамічного відновлення та інтеграції у світову енергетичну спільноту залишаться нереалізованими. Кадри є ключовою ланкою для успішної реалізації як короткострокових, так і довгострокових стратегій розвитку, тому інвестиції в підготовку фахівців мають стати пріоритетом.

Метою національного тренінгу в рамках проєкту ERASMUS+ «VET Partnership for Green and Smart Electricity in Building» (Нові навички для використання екологічної та «розумної» електроенергії у будівлях) є надання національним постачальникам професійно-технічної освіти та всім зацікавленим учасникам сучасних навчальних матеріалів, тематичних досліджень, інструментів та методичних рекомендацій, що дозволять оновити освітню практику й адаптувати навчальні програми до нових викликів ринку праці.

 

Курс спрямований на розвиток навичок, необхідних для впровадження інноваційних рішень у сфері будівництва та відновлюваної енергетики, що відповідають сучасним вимогам екологічної та цифрової трансформації. Це дозволить освітнім установам краще підготувати фахівців, які відповідатимуть потребам швидко змінюваного ринку праці в енергетичному та будівельному секторах.

На сайті проєкту vet4gseb.eu доступний безкоштовний онлайн-курс із повним навчальним контентом. Ключові аспекти модулів охоплюють відновлювані джерела енергії, встановлення сонячних панелей та інсталяційні процеси. Особливу увагу було приділено впровадженню інноваційних методів навчання та використанню цифрових технологій, спрямованих на подолання прогалин у професійній підготовці фахівців професійно-технічної освіти й усіх зацікавлених учасників.

 

 

Усі охочі можуть зареєструватися та проходити підготовку у власному темпі за посиланням: vet4gseb.eu/training-platform/. Успішне завершення курсу передбачає отримання Сертифікату з додатком Europass (за умови прослуховування понад 80% лекцій і здачі фінального тесту з результатом не менше ніж 2/3 правильних відповідей). Навчальне навантаження курсу становить 2 кредити ЄКТС, що відповідає 60 годинам навчання.

 

 

 

Для ознайомлення з роботою платформи та якісного виконання завдань тренінгових модулів учасники зібралися як в очному, так і в онлайн форматі.

Усі охочі були поділені на три цільові групи, для яких консультації проводитимуть сертифіковані тренери: Олена Шеліманова та Світлана Макаревич (ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження), а також Петро Жовнич (Бережанський агротехнічний коледж) Національний університет біоресурсів і природокористування України.Такий підхід забезпечує індивідуалізовану підтримку та ефективне засвоєння матеріалу кожною групою, що сприятиме успішному виконанню навчальних завдань і досягненню поставлених цілей тренінгу.

Бажаємо всім учасникам курсу успіху в освоєнні нових компетенцій і навичок, які стануть корисними не лише у професійній діяльності, але й у відбудові України в післявоєнний час.
Нехай отримані знання допоможуть вам зробити вагомий внесок застосуванні відновлюваних джерел енергії та інноваційних рішень для енергетичної незалежності України.


Олена Шеліманова та Світлана Макаревич,
доцентки кафедри інженерії енергосистем

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook