Європейський рівень (навчання, виробництво, наука). Участь науковців факультету тваринництва та водних біоресурсів у проєкті SULAWE

9 вересня 2024 року
Науково-педагогічні працівники факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України, спільно з колегами Полтавського державного аграрного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького, Асоціації виробників молока, Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, а також інших установ, прийняли участь в реалізації заключного етапу проєкту «Стале продуктивне тваринництво та добробут тварин» (SULAWE від англ. ,,Sustainable Livestock Production and Animal Welfare"), що відбувся на базі біотехнічного факультету університету м. Любляна (University of Ljubljana) в Словенії.
Координатор від Люблянського університету ‒ професор Марія Клопчич (Marija Klopčič) ознайомила з особливостями аграрного сектору Словенії та навчально- науковою роботою в тваринництві.
 
В університеті на 23 факультетах навчається більше 40000 студентів і аспірантів, працює 5600 викладачів. Безпосередньо на біотехнічному факультеті (Biotechnical Faculty) вчиться до 3000 студентів, а навчальний процес забезпечує 600 викладачів.
 
Біотехнічний факультет складається із 9 департаментів: 1) агрономії; 2) біології; 3) лісництва; 4) ландшафтної архітектури; 5) лісу та деревообробки; 6) наук про тварин; 7) харчових наук і технологій; 8) мікробіології; 9) біотехнології.
 
До департаменту наук про тварин входять 5 кафедр: 1) наук про тварин; 2) генетики, біотехнології та імунології тварин; 3) харчування; 4) молочної справи (+інститут молочної справи та пробіотиків); 5) аграрної економіки, політики та законодавства. Подальше знайомство з роботою факультету відбулося на його виробничо-експериментальній базі.
Викладачі відвідали фермерське господарство з вирощування автохтонної породи свиней Кршкополіє (Krškopolje).
Порода пристосована до місцевих гірських умов і користується попитом у місцевих фермерів.
 
Викликало інтерес відвідування роботизованої ферми з виробництва молока, де основні виробничі процеси (доїння, роздавання кормів) автоматизовані.
Професор Мойца Сімчіч (Mojca Simčič) продемонструвала всю систему роботи у вівчарстві на прикладі породи Йозерсько-Солчава (Jezersko-Solčava) починаючи від вимірювання господарсько корисних ознак до геномної оцінки.
Крім того українські фахівці ознайомилися з системою роботи по м’ясній породі Лімузин, яка більшу частину року знаходиться на пасовищі.
Вся науково-викладацька робота біотехнічного факультету забезпечується сучасною лабораторною базою, що дає змогу в реалізації наукових проєктів за напрямами: 1) харчування та мікробна екологія кишківника; 2) порівняльна геноміка та геномне біорізноманіття; 3) конкурентоспроможність аграрно-продовольчої галузі; 4) здоров'я тварин, навколишнє середовище та безпечна їжа.

Знайомство з біотехнічним факультетом Люблянського університету буде сприяти подальшій співпраці з факультетом тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України.

 
 
Сергій РУБАН, Михайло МАТВЄЄВ,
учасники проєкту SULAWE

    

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook