Фотограмметричні методи у досліджені земель історико-культурного призначення: гостьова лекція для студентів землевпорядників

8 вересня 2024 року
Проведення відкритих гостьових лекцій вже стало доброю традицією на факультеті землевпорядкування НУБіП України. Відомий експерт галузі, один з провідних фотограмметристів України, віцепрезидент ГС «Українське товариство геодезії і картографії», докторант НУ «Львівська політехніка» Борис Четверіков провів надзвичайно професійну та надихаючу гостьову лекцію для студентів й аспірантів факультету землевпорядкування.

Борис Володимирович підготував надзвичайно цікаву лекцію, що була присвячена фотограмметричним методам у дослідженні земель історико-культурного призначення. Ці методи дозволяють точно та неінвазивно документувати й аналізувати історичні ландшафти та археологічні об’єкти, забезпечуючи їх збереження для майбутніх поколінь, часом проливаючи світло на невідомі сторінки минулого.

При використанні земель історико-культурного призначення ці методи особливо цінні, адже вони допомагають інженерам-землевпорядникам визначати межі й характеристики об’єктів культурної спадщини, приймати обґрунтовані рішення щодо управління земельними ресурсами, зберігаючи при цьому історичні та культурні цінності.

Експерт привів реальні приклади дослідження територій за історичними картами й матеріалами аерофотозйомки, що дозволили виявляти місця поховань, які були прихованими або забутими, і врахувати їх при плануванні та забудові території. Це забезпечує збереження історичної спадщини та повагу до пам’яті жертв. Прикладами послугували ансамбль оборонних споруд «Львівська цитадель», Сирецького концентраційного табору в м. Київ (урочище Бабин Яр), селища Райлівка, Братської могили у селищі Винники під Львовом, в яких Борис Четверіков приймав особисту участь. Зрозуміло, що актуальність таких досліджень тільки зростатиме, адже достеменно невідомо скільки масових поховань на Чернігівщині, Київщині, Харківщині, Сумщині, Херсонщині та ін. регіонах залишили вже нинішні окупанти.

Наприкінці лекції студенти та викладачі активно почали задавати питання. Активними були аспірантка Яніна Степчук, магістр другого року навчання Катерина Михайлик, студенти бакалавратури Поліна Дідюра, Владислав Баштан, Антоніна Горбач та ін. Всі були у захваті від проведеного часу та відзначили, що отримані знання будуть корисними в майбутній професії.

Загалом лекція-дискусія відбулася в творчій та дружній атмосфері, а представлена інформація зацікавила студентів, які відчули ще краще важливість і перспективність обраної професії.


Анна Тараненко,
студентка факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook