Вчена рада показала свою зрілість і дала чіткі відповіді на кадрові питання

27 травня 2015 року

     Традиційно на початку вченої ради вручали нагороди. Грамотою Верховної Ради відзначено Ларису Баль-Прилипко. Звання «Заслужений діяч науки і техніки» удостоєно Дмитра Добряка. Свідоцтво лауреата премії Президента України для молодих вчених вручено Тамарі Новак, Марині Дейнезі, Олексію Піддубному, Роману Василишину, Івану Лакиді, Андрію Білоусу, Юлії Красновій.

     Дипломом І ступеня Всеукраїнської студентської олімпіади за напрямом «Грунтознавство» нагородили Михайла Лукяненка, ІІ ступеня – команду НУБіП України, за кращі теоретичні знання – Тетяну Бикіну. За 3-тє командне місце у другому етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з напряму «Геодезія, картографія та землеустрій» дипломом відзначені Д. Бузмаков, Є. Чечко, Т. Вірьовка. Дипломом І ступеня нагороджена учасниця студентського конкурсу у рамках програми ХVІІІ міжнародної науково-практичної конференції «Україна: історія, культура, пам’ять» Катерина Новіцька, ІІ ступеняЮлія Лисак. За результатами участі у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Фінансовий менеджмент» диплом ІV ступеня отримала Іванна Волинець.

     Ректор університету Станіслав Ніколаєнко поінформував членів вченої ради про підсумки діяльності вишу у травні. Пророблена велика робота. Університет брав активну участь у підготовці І з’їзду вищих навчальних закладів, зокрема у роботі його оргкомітету. НУБіП України має бути гідно представлений, з тим щоб член нашого колективу відстоював інтереси університету і всієї аграрної освіти в Національному агентстві з якості освіти.

     Станіслав Миколайович, беручи участь в парламентських слуханнях щодо розгляду проекту нового закону «Про освіту», вкотре підняв низку важливих питань. Зокрема - податок на землю для університетів. На його переконання це сплановані дії, націлені на те, щоб виші відмовлялися від землі.

     Ще один напрямок нашої діяльності, який вже почав давати позитивні результати – формування рад роботодавців. Першими в цю роботу включились на факультеті тваринництва та водних біоресурсів і вони вже працюють з виробничниками стосовно зміцнення матеріально-технічної бази.

     Стосовно науки в університеті. Цей місяць був особливо активним – пройшов фестиваль студентської науки. На базі університету засідала комісія Міносвіти, яка опікується науковою діяльністю всіх аграрних вишів. Перереєстровано цілу низку спеціалізованих вчених рад.

     107 викладачів і студентів університету побували за кордоном – на різноманітних стажуваннях та навчанні. НУБіП приймав чотири іноземні делегації. Підписано чотири договори про співпрацю. 17 іноземних громадян прибули до вишу на навчання з Туркменістану. Ця робота поки що через складну ситуацію в країні йде важко.

     Університет, не зважаючи на скрутну фінансову ситуацію, господарює. Продовжується відновлення 3-го навчального корпусу. Розпочато ремонт 1-го корпусу, відремонтовано душові в 3-му і 9-му гуртожитках, на часі такі ж роботи в 6-му і 7-му.

     Ведуться роботи в начально-дослідних господарствах. Уперше за останні роки більше двох тисяч гектарів засіяні. В найближчих панах – проведення Дня поля. Отже, як зазначив ректор, пророблена чимала робота, та ще є над чим працювати.

     Професор кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки Микола Стародуб представив увазі членів вченої ради наукову доповідь «Біосенсори: стан і перспективи розвитку інструментальних аналітичних засобів нового покоління». Він розпочав з того, що людство і наука поставили перед собою завдання провести специфічний біологічний аналіз. Зробити це дозволила біосенсорика, яка спромоглася поєднати живе з неживим. Сьогодні біосенсори використовуються в медицині, системі харчування, фармацевтиці тощо. В нашому університеті працює лабораторія біосенорики, вона займається фундаментальними аспектами. Завдання, яке ставить перед собою колектив, досить амбітне: створити біосенсор хоча б одного виду, але український. Мало того, потрібно запровадити їх серійне виробництво. Професор Стародуб серед переваг застосування біосенсорів виокремив їх дешевизну, в порівнянні з традиційними способами діагностики, мобільність і компактність, час отримання результатів – хвилини, а не години чи дні. У перспективі – створення лабораторії на кристалі, де будуть сконцентровані кілька видів біосенсорів.

     Наступною на порядку денному була доповідь директора відокремленого підрозділу університету «Мукачівський аграрний коледж» Надії Балаж, яка з певних причин вже вдруге не з'явилася на засідання вченої ради і не представила свій звіт. Тому вчена рада підтримала пропозицію доручити проректору Сергію Кваші сформувати комісію для об'єктивної перевірки діяльності коледжу.

     Про виконання заходів реалізації Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020» на 2015 рік доповів директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський. Доповідач зазначив, що ця програма внесла певний поштовх в роботу колективу. Інститут має гарний кадровий потенціал, який розумно збалансований за віком. Негативними факторами, які призводять до кадрових втрат, є відсутність житла для молодих вчених, зміни в пенсійному законодавстві та військовий призив.

     В інституті активізована міжнародна діяльність. Вчені співпрацюють з десятком університетів по всьому світі. Це і участь у міжнародних проектах, і стажування. Завдяки пристойній матеріально-технічній базі інститут приймає на стажування іноземних колег. Активно співпрацює колектив з польськими колегами за системою подвійних дипломів. Вчені ННІ спільно з колегами з Національного університету харчових технологій та Варшавського університету видали монографію міжнародного авторства. Значною подією є вихід книги нашого фізика професора Юрія Посудіна у США. Труднощами у міжнародній діяльності Володимир Козирський назвав поганий рівень знання іноземної мови, недостатню мотивованість тощо.

     Студенти інституту традиційно гарно виступають на Всеукраїнських олімпіадах і конкурсах. Кращим студентом НУБіП цього року названо студентку саме цього інститутуПоліну Іванюк.

     Директор інституту наголосив, всі роботи вчених за договірними тематиками завершуються конкретними проектами і впровадженнями. Їх застосовують і в навчально-дослідних господарствах університету. Крім того, всі дослідницькі магістерські роботи супроводжуються робочими зразками. Але, за переконанням Володимира Козирського, і цього недостатньо. Кожен викладач повинен працювати в комерційних проектах і залучати до них своїх студентів.

     За вже усталеною традицією звіт заслуховувався з виступами співдоповідачів. Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який представив результати опитування студентів інституту. Так, близькодвох третин опитаних вважають вищу аграрну освіту перспективною, задоволені лекційними і практичними заняттями. Але є претензії до роботи кураторів груп. Половина студентів інституту не залучається до науково-дослідної роботи. На завершення Сергій Кваша зауважив, що в університеті змінено систему контролю іспитів, спрощено роботу – і викладацьку, і деканатську. Та все ж іноді викладачі працюють все ще за застарілими методиками.

    Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко відзначив активність колективу, що зумовлена серйозною конкуренцією з боку технічних вишів. Та зазначив, що матеріально-технічна база та кадрове забезпечення дозволяють колективу виконувати завдання, поставлені програмою розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020».

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко та начальник планово-фінансового відділу Тетяна Костюк в цілому позитивно оцінили діяльність інституту як у господарських, так і фінансових питаннях. Зокрема, колектив ННІ плідно працює в напрямку енергозбереження, а відтак – і економії коштів, та активно долучився до відновлення 3-го навчального корпусу. Однак працювати ще є над чим. Йдеться про заповнення ліцензованого обсягу за спеціальностями та напрямами підготовки, збільшення надходжень від діяльності госпрозрахункових підрозділів в межах запланованого. Вчена рада взяла звіт до відома та винесла низку рекомендацій щодо поліпшення діяльності інституту.

     Сергій Кваша проінформував про результати проведення Всеукраїнських студентських олімпіад. Так, порівняно з попереднім роком цьогорічні показники значно кращі. Зокрема, перший – університетський тур представлений 74 олімпіадами та охопив 2338 студентів. Кращими за минулорічні виявилися і результати другого етапу. Студенти університету вибороли 4 перших, по 8 других і третіх місць, грамоти та подяки за творчість, краще виконання відповідних завдань тощо. Такожпроректор звернув увагу директорів ННІ та деканів факультетів на необхідностізалучення для супроводу учасників знанихнауковців та заохочувати для участі у другому етапі олімпіад студентів різних курсів.

    

     Вчена рада підтримала рішення навчально-методичної ради щодо відкриття спеціалізацій магістерських програм на юридичному факультеті та рекомендувала до друку навчальну літературу, монографії та наукові видання. Крім цього, на засіданні затверджені ряд положень про присвоєння почесних звань університету, представлені вченим секретарем Оксаною Барановською, та зміни до правил прийому, про які поінформував відповідальний секретар приймальної комісії Ігор Ільчук.

     За поданням Служби автомобільних доріг у Київській області вчена рада дала згоду на вилучення із землекористування університету земельної ділянки площею 1,7 га для будівництва транспортної розв’язки на трасі Київ-Одеса. Як зауважив перший проректор Ігор Ібатуллін, таке рішення є винятком, та додав – протягом року із земельного фонду вишу не вилучено жодної сотки.

     Центральним питанням порядку денного було обрання завідувачів кафедр та директора Немішаєвського агротехнічного коледжу. Доповідав про результати конкурсу, рекомендації колективів кафедр, вчених рад факультетів і інститутів та ректорату начальник відділу кадрів Микола Михайліченко. Шляхом таємного голосування вчена рада затвердила на посади директора Немішаївського агротехнічного коледжу Володимира Альохіна, завідувачів кафедр технологій виробництва молока та м’яса – Анатолія Угнівенка, біології тварин – Миколу Сахацького, технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві – Юрія Засуху, гідробіології та іхтіології – Петра Шевченка, годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного – Миколу Кривенка, глобальної економіки – Наталію Вдовенко, інноваційної діяльності в АПК – Ольгу Витвицьку, ботаніки – Бориса Якубенка, декоративного садівництва та фітодизайну – Сергія Поповича, технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. Б.В. Лесика – Григорія Подпрятова, електроприводу та електротехнологій ім. проф. С.П. Бондаренка – Анатолія Чміля, англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей – Оксану Іванову, соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті – Петра Лузана, охорони праці та інженерії середовища – Олександра Войналовича, фізичного виховання – Миколу Костенка.

     Вчена рада не затвердила кандидатуру Олександра Заславського на посаду завідувача кафедри органічної, фізичної і колоїдної хімії та хімії пестицидів. Також на посаду завідувача кафедри загальної екології та безпеки життєдіяльності претендувало два кандидати. Не підтримана кандидатура Валерія Макаренка, а переважною більшістю голосів завідуючим цієї кафедри затверджено Віталія Гайченка.

     Як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, вчена рада таємним голосуванням дала відповідь на кадрові питання. Очільник вишу наголосив, що попереду – літня сесія. Тож ми повинні підтвердити девіз: НУБіП – територія вільна від хабарів. У полі зору – вступна кампанія, яка обіцяє бути найскладнішою за останні роки. Ректор закликав взяти активну участь у Дні університету, виставці «Агро-2015». Особлива увага – підбору кадрів, поліпшенню матеріально-технічного забезпечення навчальних аудиторій, соціально-побутових умов у гуртожитках. Оскільки прерогатива поселення студентів відтепер належить деканам та директорам, то і контроль з їхнього боку має бути постійним і посиленим.

Ольга Наконечна,
Ірина Білоус

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook