ВІДОЗВА учасників Круглого столу викладачів НУБіП України «Камо грядеши, університет» до громадськості, парламенту, Уряду та Президента України

7 вересня 2024 року

ВІДОЗВА

учасників Круглого столу викладачів НУБіП України

«Камо грядеши, університет»

до громадськості, парламенту, Уряду та Президента України

 
02 вересня 2024 року
 
Україна переживає непрості часи. Кривава війна забирає сотні і тисячі українців, зокрема викладачів і студентів університетів, зруйновано та пошкоджено більше чотирьох тисяч закладів освіти. Та попри все українська вища освіта працює, бореться і розвивається.
 
Про міцність і якість української вищої освіти свідчить героїчна оборона держави випускниками університетів, їх професіоналізм, самовідданість і патріотизм. Також добре зарекомендували себе українські студенти, які продовжили навчання за кордоном.
 
Якби важко не було нині в Україні, але колесо історії не зупинити, правда і справедливість переможе. Ми розуміємо, що великі історичні завдання щодо воєнної Перемоги, післявоєнної відбудови лягають на плечі української вищої школи. Ситуація вимагає єдиних дій всіх гілок влади, уряду, колективів університетів.
 
У Великій Хартії Європейських університетів 2020 року задекларовані три фундаментальних принципи університетського життя. Це принцип незалежності у дослідницькій і викладацькій діяльності, інтелектуальної і моральної свободи без політичного та економічного втручання влади. Важливим є також принцип єдності, неподільності викладання і досліджень, залученість студентства до пошуку знань. Третім принципом діяльності університетів є те, що заклади вищої освіти є майданчиками для вільних досліджень і дискусій, в основі яких лежить діалог та відмова від нетерпимості.
 
Інтегруючись до Європейського Союзу українські університети не стоять обабіч всіх процесів у вищій школі світу, Європи. Більшість з них має тісні зв’язки з сотнями університетів зарубіжжя, найбільше з країнами Євросоюзу. Більше двухсот університетів та освітніх установ України беруть участь у програмі Erasmus+. З 2014 року Україна реалізувала понад 300 проєктів у рамках цієї програми в таких напрямках, як академічна мобільність, розвиток потенціалу та стратегічні партнерства. Понад 12 тисяч українських студентів та викладачів скористалися можливістю навчатися або викладати в європейських університетах завдяки Erasmus+.
 
Більше півтори сотні українських науково-дослідницьких організацій, університетів взяли участь у Horizon Europe, отримавши загальне фінансування понад 45 мільйонів євро. Основними напрямками досліджень є інформаційні технології, енергетика, охорона здоров'я та екологія. Колектив НУБіП України активно також долучився до інтеграційних процесів, виконуючи різні міжнародні проєкти на суму майже 60 мільйонів гривень.
 
Вищевказане свідчить про великий потенціал української вищої освіти, її здатність до позитивних перетворень, нарощування віддачі для економіки країни, її обороноздатності.
 
Разом з тим, учасників Круглого столу «Камо грядеши, університет» глибоко хвилює ставлення окремих керівників Міністерства освіти і науки України, Уряду до проблем вищої школи. Замість діалогу, активної взаємодії на подолання існуючих проблем маємо команди до нескінченних реформ, більшість з яких немає логічного завершення, не викликані часом і реаліями життя. Постійна зміна умов прийому, зміни заради змін ведуть до того, що українська молодь часто-густо вибирає своє майбутнє за межами країни, в т.ч. через штучні обмеження при вступі до університетів.
 
Керуючись настановчими принципами Європейської Хартії університетів, підтримуючи мужні і правильні кроки Президента, Верховного головнокомандувача, Уряду, наших Збройних Сил, спрямовані на захист Батьківщини, розуміючи всю відповідальність, яка лягає на плечі університетської спільноти України, реально оцінюючи стан держави, розуміючи всі економічні та військові труднощі ми закликаємо всю громадськість, викладачів, вчених університетів, студентство, урядові структури, керівників держави до діалогу, активної співпраці заради Перемоги і майбутнього України.
 
Роз’єднаність і протистояння, нерозуміння реального стану справ, приниження ролі української вищої школи, вітчизняної науки і освіти до добра не доведуть.
 
Пропонуємо провести освітянській громаді Освітянське Віче за участю представників всіх гілок влади, де обговорити шляхи подальшого розвитку країни, консолідації величезного потенціалу університетів на інноваційний розвиток держави, оновлення всіх сторін університетського життя, спрямування його в конституційне русло європейського розвитку.

СЛАВА УКРАЇНІ!

02 вересня 2024 року
 
Учасники Круглого столу:
Боголюбов Володимир Миколайович
Дмитренко Євгеній Анатолійович
Єресько Олег Вікторович
Засєкін Дмитро Адамович
Качур Віра Олегівна
Клименко Максим Вікторович
Ковалевський Сергій Борисович
Ковальчук Іван Платонович
Ковальчук Ірина Василівна
Ковтун Олена Анатоліївна
Косолап Микола Павлович
Костюк Станіслав Юрійович
Ликтей Вікторія Володимирівна
Лисенко Віталій Пилипович
Ломага Василь Васильович
Лопатько Костянтин Георгійович
Масалович Юрій Степанович
 
Мельниченко Світлана Володимирівна
Мороз Сергій Юрійович
Назаренко Володимир Анатолійович
Ніколаєнко Микола Станіславович
Олексюк Вікторія Петрівна
Омельяненко Олександр Васильович
Паламарчук Ігор Павлович
Повозніков Микола Гаврилович
Приліпко Сергій Михайлович
Прохорчук Олександр Михайлович
Спряжка Роман Олегович
Степчук Яніна Анатоліївна
Хмельовський Василь Степанович
Хоменко Марина Олександрівна
Худолій Любов Михайлівна
Червінський Леонід Степанович
Швиденко Михайло Зіновійович

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook