Відкриття лабораторії Інформаційно-комунікаційних технологій в освіті

6 вересня 2024 року
Колектив кафедри педагогіки – творчий, креативний, сповнений натхнення і нестримного бажання опановувати і продукувати нове, аби освітній процес був не тільки інформативно-пізнавальним, але і цікавим та захоплюючим для здобувачів освіти.

Розпочався новий навчальний рік. Наша держава не тільки тримає оборону проти агресії ворога на всій лінії зіткнення, але і завойовує нові, лідерські позиції на багатьох світових аренах: про Україну заговорили у світі, у кольори української символіки забарвлюють сьогодні фасади адміністративних споруд, пам’ятники та театри у багатьох країнах світу; українські прапори та Гімн нашої держави не тільки стали упізнаваними у більшості світових держав: сьогодні священні для кожного українця рядки звучать на площах найбільших міст усієї планети у підтримку демократії і свободи, незалежності, за які сьогодні точаться криваві бої; імена українських політичних лідерів та захисників, демонстрована ними позиція змушують парламентарів поважних держав аплодувати стоячи.

Хіба освітній фронт за таких обставин може ослабнути? Хіба можуть опуститися у розпачі руки тих, хто сіє розумне, добре, вічне?

Якісні зміни в системі освіти сьогодення є неможливими без цифрової трансформації освітнього процесу, максимально повного використання потенціалу цифрових технологій. Цифровізація системи освіти полягає у технологічній та цифровій модернізації інфраструктури закладу освіти, створенні безпечного цифрового освітнього середовища, розвитку цифрової компетентності педагогічних, науково-педагогічних та адміністративних кадрів, які здатні ефективно використовувати інформаційно-комунікативні технології в освітньому процесі.

Саме тому, постійно працюючи над питанням вдосконалення якості освітнього процесу, який би не тільки сприяв формуванню нових компетентностей здобувачів освіти, але і був для них захоплюючим, цікавим, сучасним, кафедра педагогіки днями провела урочисте відкриття Лабораторії інформаційно-комунікаційних технологій – дітища, створення якого було ініційоване завідувачем кафедри, докт.пед.наук, професором Русланом Сопівником та гарантом ОПП «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», докт.пед.наук, професором Олександром Кучаєм. Ініціативу підтримала декан гуманітарно-педагогічного факультету, канд.філос.наук, доцент Інна Савицька.

На урочисте відкриття Лабораторії, яке відбулось 03 вересня, завітали проректор з науково-педагогічної роботи та цифрової трансформації, докт.пед.наук, професор Олена Глазунова, завідувач навчально-методичного відділу, докт. пед. наук, доцент Лариса Кліх, декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька та її заступники докт.пед.наук, доцент Ігор Буцик, докт.пед.наук, професор Світлана Харченко, декан факультету тваринництва та водних біоресурсів, канд.вет.наук, доцент Руслан Кононенко, завідувачі кафедр, науково-педагогічні працівники кафедри.

Традиційно, під бурхливі оплески присутніх було розрізано червону стрічку, цієї честі були удостоєні проректор Олена Глазунова та декан факультету Інна Савицька.

Лабораторія являє собою цілісний модуль трьох об’єднаних аудиторій, своєрідну мережеву систему: лекційна аудиторія, комп’ютерний клас (оснащений 15 сучасними комп’ютерами, сенсорною дошкою, поворотною камерою тощо), кабінет віртуальної та доповненої реальності. Одночасно у ній може працювати 60 здобувачів освіти, тобто дві повнокомплектних академічних групи. Лабораторію оснащено сенсорною панеллю, за допомогою якої можна унаочнити презентаційний матеріал на лекціях і практичних. За допомогою сучасної поворотної камери можна проводити відеофіксацію лекцій і розміщувати їх на платформах Ельорн або YouTube. Камера має безліч переваг, за допомогою використання штучного інтелекту вона може слідкувати за лектором, тримаючи його завжди по центру зображення, вона може дистанційно керуватись за допомогою певних візуальних команд лектора.

Стосовно кабінету віртуальної і доповненої реальності, то у ньому студенти можуть використовувати автономні окуляри віртуальної реальності Oculus Quest 2, використовуючи їх як засіб опанування просторових віртуальних моделей, проєктувати складні 3d-моделі в додатку Gravity Sketch з подальшою підготовкою обʼєкта на компʼютері в додатку Ultimaker Cura і його друком на 3D принтері Creality Ender 3 S1 Pro, який теж розміщений в лабораторії.

Можливості лабораторії вже використовуються для викладання таких освітніх компонентів, як «Розумні цифрові технології в освіті», «Технології програмування», «Педагогічні і психологічні засади міжособистісної взаємодії у віртуальному середовищі», «WEB-програмування», «Інформаційні технології в управлінні освітнім процесом», «Створення е-ресурсів навчального порталу», «Технології STEM-освіти».

Варто зауважити, що у лабораторії на стінах експонуються ілюстрації - нерукотворні полотна, виконані у стилі імпресіонізму з наслідуванням Вінсента Ван-Гога у виконанні штучного інтелекту на основі Open AI DALL-E – нейромережі, яка створює зображення за текстовими описами.

Про всі ці та інші переваги Лабораторії розповіли на відкритті Руслан Сопівник та Олександр Кучай, презентуючи унікальні можливості нової платформи для сучасного навчання.

До народження лабораторії доклали зусиль не тільки науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки, але і роботодавці-спонсори, без участі яких лабораторія ще могла б залишатися нездійсненною мрією. Це БТУ-центр – компанія, яка понад 20 років працює над створенням інноваційних біологічних рішень для захисту рослин та особисто керівник департаменту товарів для населення Роман Бабкович; це ТОВ «ШИБАС» (ТМ «ПЛАНТОНІТ») і особисто керівник організації Сергій Шило; ТОВ «Сільпо-Фуд» Центрального регіону, зокрема, директор з персоналу Юлія Вовковінська. Усі вони є членами Клубу аграрного та освітнього консалтингу, що діє при кафедрі педагогіки та об’єднує як здобувачів освіти випускових спеціальностей кафедри та науково-педагогічних працівників, так і успішних представників агробізнесу та освітньої сфери.

Маючи такий потужний, націлений на творчу співпрацю, колектив і зацікавлених донаторів, можемо бути певними: наша освіта завжди буде крокувати в ногу з часом, а Національний університеті біоресурсів і природокористування України завжди буде на вершинах рейтингів серед національних та європейських закладів освіти!

 

Лідія Чередник,
старша викладачка кафедри педагогіки

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook