Участь лабораторії в обговоренні звіту Стратегічного діалогу про майбутнє сільського господарства ЄС

5 вересня 2024, 11:03

   04 вересня 2024 року навчально-наукова лабораторія Економічної теорії та біоекономіки факультету аграрного менеджменту НУБІП України спільно з Європейської організації землевласників (ELO) взяла участь в обговоренні звіту Стратегічного діалогу про майбутнє сільського господарства ЄС.

   Викладачі лабораторії успішно обговорили низку важливих питань.
   Оголошений головою Європейської комісії, в її Посланні про становище країни, 13 вересня 2023 року та запущений у січні 2024 року подальшого розвитку ключової галузі європейського життя та економіки у новому форматі політичного дискурсу. Учасники Стратегічного діалогу прагнули концептуального консенсусу, який відкриває нові перспективи для сільського господарства та продовольства на континенті.
   Сьогодні президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила, що стратегічний діалог досяг угоди про те, як Європейський Союз має надалі організовувати свою політику в галузі сільського господарства та продовольства. Це не означає завершення всіх дебатів та відповіді на всі питання та компромісних рішень. Проте це важливий крок на шляху до економічно вигідної, екологічно стійкої та соціально відповідальної сільськогосподарської та продовольчої системи в Європейському союзі.
   ELO вітає визнання специфіки агропродовольчого сектора та його зростаючих проблем. Хоча він не пропонує рішень, він представляє деякі кроки у правильному напрямку, а саме спробу впоратися зі слабкою позицією фермерів у ланцюжку створення вартості. Проте це лише мала частина виправлення ринкових провалів як у приватних, так і в суспільних благах.
   ELO вітає кроки, запропоновані для кращого збереження та управління сільськогосподарськими угіддями, визнаючи вплив зміни клімату та відмови від земель на якість та кількість земель, що залишилися, а також труднощі з доступом до фінансування та обмеження мобільності земель для оновлення поколінь. Проте важливо визнати, що земля залишається у сфері національної компетенції.
   Інші елементи, за якими експерти, які брали участь у стратегічному діалозі, дійшли згоди, включають: зміцнення позицій фермерів у ланцюжку створення вартості продовольства, впровадження нового підходу до забезпечення стійкості, сприяння стійкості та конкурентоспроможності у торговельній політиці, удосконалення стійких методів ведення сільського господарства, скорочення викидів парникових газів у сільському господарстві, створення шляхів для стійкого тваринництва в ЄС, вжиття подальших заходів щодо більш ефективного збереження та управління сільськогосподарськими угіддями та сприяння стійкому до води сільському господарству, сприяння надійному управлінню ризиками та кризами, створення привабливого та різноманітного сектору та надання кращого доступу до знань та інновацій.
   Усі запропоновані заходи та цілі є частиною ширшої зміни управління, яку необхідно заохочувати з новою культурою співробітництва, довіри та багатосторонньої участі серед суб'єктів та в рамках установ. Ця вправа стала кроком у цьому напрямі, але не без труднощів. Нова культура взаємодії має забезпечити здійсненність та узгодженість між різними областями політики, подолати розрізнене мислення та підвищити довіру в цілому. ELO сподівається, що ця тісна взаємодія продовжиться у відображенні нового Бачення сільського господарства та продовольства ЄС, яке з'явиться у перші 100 днів нового мандата президента Комісії Урсули фон дер Ляйєн, та на його наступних етапах.

Микола Талавиря,
завідувач кафедри економічної теорії

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook