ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України»: Як досягти максимального результату від десикації посівів сої?
ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України»: Як досягти максимального результату від десикації посівів сої?
5 вересня 2024 року
«Щоб залишатися на місці, треба швидко бігти вперед» – цяістина сьогодні надзвичайно актуальна для аграрної галузі.
Щороку перед агровиробниками постають нові й нові виклики. Підвищення рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції залишається питанням номер один. Сезон за сезоном аграрії вдосконалюють технології вирощування культур, запроваджуючи нові прийоми й інноваційні рішення.
Зі зміною кон’юнктури ринку соя стає дедалі привабливішою культурою для вирощування. Хоча в Україні сою вирощують вже досить довго, наразі це найменш вивчена культура, а технологія її вирощування потребує доопрацювання.
Передзбиральна десикація стала невід’ємною частиною агротехнології вирощування сільськогосподарських культур. Особливо це стосується таких культур, як горох, пшениця, ріпак, соняшник, соя, гідний урожай яких неможливо одержати без застосування десикації.
Десикація (від лат. Desiccare – висушувати) – це надійний спосіб зберегти врожай і домогтися дружного швидкого дозрівання культури навіть за несприятливих кліматичних умов. Цей захід зазвичай виконують у фазі фізіологічної стиглості культури, коли припиняється процес її зростання й споживання поживних речовин та не накопичується маса сухих речовин.
Соя – особлива культура. Для неї характерна фізіологічна різноякісність. Це проявляється в тому, що на окремих рослинах чи навіть бобах однієї рослини відбувається неодночасний розвиток і дозрівання. Тобто боби навіть на одній рослині можуть мати різний ступінь зрілості.
На демонстраційних посівах сої ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» студентами ІІІ та ІV курсів агрономічного відділення зі спеціальності 201 Агрономія за ОПП Агрономія під час проходження навчальної практики з дисципліни Рослинництво під керівництвом викладачів відділення Андрія ЧОНКИ та Наталії БАБІЛІ проводилася десикація сої на площі 30 га.
Декілька порад студентам під час майстер-класу надав оператор АГРОДРОНУ AGRICULTURAL MULTICOPTER DJI AGRAS T30 – Ярослав КАРАБІН:
1. Обирати відповідну техніку та високоякісні препарати для забезпечення максимальної ефективності десикації.
2. Враховувати умови їх внесення, щоб досягти оптимальних результатів у збиранні урожаю сої.
За словами експерта, функція оператора зводиться до маркування ділянки (в систему вводяться GPS-координати), введення параметрів обприскування (висота польоту над культурою, швидкість польоту, швидкість подачі рідини і т.д.) та промиванні бака.
В основі фізіологічної дії десикантів лежать незворотні перетворення колоїдів клітини в бік ослаблення здатності тканин утримувати воду. Тобто діюча речовина десиканту утворює в рослині сої сильні оксиди, які руйнують клітинні мембрани й цитоплазму. В результаті цього відбувається швидка втрата клітинного соку, тканини швидко зневоднюються, і рослина висихає.
Оптимальною температурою повітря для проведення обробок десикантами є температура 15-20°С. Розпочинати десикацію слід за вологості насіння 30-50%. Вплив препаратів на рослини відбувається швидко – протягом 30-60 хвилин.
Норми витрати десикантів залежать від вмісту діючої речовини у препараті. Ми застосовували препарати на основі диквату «Жар БТ», 150 г/л – із нормою витрати 2-3 л/га.
Для визначення терміну повної стиглості насіння та збирання сої зазвичай керуються такими показниками: опадання листя, підсихання й побуріння стебел і бобів на всій рослині, відокремлення насіння від стулок за вологості насіння не більше як 12%.
Застосування десикації на посівах сої дає можливість скоротити термін достигання насіння на п’ять – десять діб, знижує вологість насіння, допомагає зберегти його якість, знімає потребу післязбирального сушіння врожаю, зменшує засміченість поля та знижує втрати під час збирання.
Десикація посівів є важливим агротехнічним прийомом у технології вирощування сої. Цей спосіб дає змогу швидко та якісно провести збирання врожаю культури й значно зменшити витрати на доведення насіння до технологічних і посівних кондицій.
Студенти агрономічного відділення спеціальності «Агрономія» отримали цікавий практичний досвід та незабутні позитивні враження від даного заняття з навчальної практики.
Наталія БАБІЛЯ, Андрій ЧОНКА,
Вікторія КИПИЛА,
викладачі агрономічного відділення