Вдале поєднання канікул з навчанням студентів ІТ-факультету

29 серпня 2024 року
З 12 по 18 серпня 2024 року студенти факультету інформаційних технологій Архипов Вадим, Дейнеко Андрій, Опря Артем спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» разом із старшим викладачем кафедри комп’ютерних наук Степановим Олексієм Валерійовичем, взяли участь у ІV Літній міжнародній школі з алгоритмічного програмування Algorithmic Leo Camp 2024, що була організована Національним університетом «Львівська політехніка» спільно з платформою Algotester та проходила у одному з мальовничих куточків нашої країни – селищі Славсько Львівської області.

Розклад роботи школи складався з чотирьох тренувальних днів, а на п’ятий проходили змагання за кубок Лева. Навчати та змагатись довелося з кращими командами України, які неодноразово перемагали в українському відборі міжнародного чемпіонату з програмування International Collegiate Programming Contest та потім представляли Україну на цих міжнародних змаганнях. Деякі команди учасниці презентували свої завдання на тренувальних днях, а потім всі разом проводили розбір по їх вирішенню.

Після поїздки студенти поділились своїми враженнями, відповівши на декілька запитань:

  • Чого очікували від поїздки? Чи виправдались очікування?

Опря Артем – Очікування були трохи заплутані, тому що це був мій перший досвід поїздки до алгоритмічної школи. В цілому я мав очікування для підготовки до наступного семестру, зокрема підтягнути навички логічного мислення та кодування. Мої очікування були перевершені, це був і відпочинок, і робота в команді, розв’язування цікавих задач, нові знайомства та краєвиди гір. Цей тиждень був дуже насиченим і показав слабкі місця, що треба надолужити, та розвинув навички соціалізації у всіх аспектах.

Дейнеко Андрій – Очікував отримати нові знання та навички, а також цікаво провести час. Так, мої очікування повністю виправдались. Я отримав нові навички в алгоритмічному програмуванні та провів час надзвичайно цікаво.

Архипов Вадим – На початку мої очікування були досить низькими, оскільки я не знав, чого очікувати від тижня змагань. Проте вони швидко виправдалися, коли пройшов тільки перший тур із програмування в AlgoTester. Все виявилося надзвичайно захопливим! Особливо хочу відзначити програмістську спільноту, яка зібралася на події, дружню атмосферу та чудові умови, в яких проходили змагання.

  • Які ваші загальні враження по місцевості, проживанню, харчуванню, відпочинку, дозвіллю?

Опря Артем – Загалом місце для проведення алгоритмічної школи було вибрано чудово. Це оздоровчий табір на вищому рівні з усіма умовами для проживання, відпочинку, вирішення різного роду задач. Харчування було складено так, щоб відпочиваючі мали змогу поїсти і не бути голодним до наступного прийому їжі. Серед дозвілля були такі активності як футбол, волейбол, баскетбол та настільний теніс. Це дозволило учасникам завдань розслабитися, трохи відволіктися від розв’язування задач та набратися сил до наступного туру.

Дейнеко Андрій – Місцевість була однією з найкрасивіших, що я коли-небудь бачив, з неймовірними пейзажами. Проживали ми в чудових умовах, усе працювало бездоганно, гаряча вода була завжди. Харчування, на жаль, виявилось єдиним недоліком: їжа часто була позбавлена насиченого смаку, хоча вона й була їстівною, що вже добре.

Архипов Вадим – Місце для проведення алгоритмічної школи було обрано ідеально. Це оздоровчий табір, який забезпечує високий рівень комфорту для проживання, відпочинку та ефективного вирішення завдань. Харчування було неймовірним. У вільний час можна було взяти участь у футболі, волейболі, баскетболі або настільному тенісі. Ці активності допомагали розслабитися, відволіктися від задач та відновити сили для подальшої роботи.

 

  • Чи складними були для вас завдання і знання з яких дисциплін, що ви вивчали, допомагали вам їх вирішувати?

Опря Артем – Завдання були складені більше як не на знання кодування, а на логічне мислення, саме завдяки цьому можна було вирішити всі задачі та в підсумку закодувати їх і пройти тести. Допомогли знання з таких дисциплін, як алгебра, геометрія, структури даних, алгоритми.

Дейнеко Андрій – Завдання були дуже складними, і знання з алгоритмів відіграли ключову роль у їх вирішенні.

Архипов Вадим – Завдання були для мене досить складними, оскільки я спеціалізуюся на front-end розробці, а реалізовувати алгоритми довелося на мові програмування Python. Це було певним викликом, оскільки Python був єдиною мовою, яку розуміла моя команда, і я мав адаптуватися. Проте, незважаючи на труднощі, я здобув нові знання і досвід, що, безумовно, підвищило мою кваліфікацію. Допомогли майже всі дисципліни, де необхідно було щось кодити, але найбільше я хотів би виділити Емпіричні методи. Без цього предмету було б важко зрозуміти завдання та успішно їх виконати.

  • На що б ви радили звернути увагу (що підучити, над чим попрактикуватись) студентам, які будуть брати участь у Школі алгоритмічного програмування у майбутньому?

Опря Артем – Я б порадив звернути увагу на відпрацювання вирішення алгоритмічних задач, починаючи з більш-менш простих і закінчуючи комплексними задачами на складні математичні обрахунки. Для цього можна використовувати такі ресурси як Algotester, LeetCode, CodeWars. Також звернув би увагу на вивчення алгоритмів та структур даних, наприклад, бінарного пошуку, графів, дерев.

Дейнеко Андрій – Моя порада - вивчайте алгоритми, щоб мати можливість конкурувати з іншими учасниками, адже там дуже розумні студенти і школярі, які на свій вік знають надзвичайно багато. І ще одна порада – не їдьте туди, бо хочу поїхати я (жарт)))).

Архипов Вадим – Вивчайте математику, якщо дійсно прагнете бути гідними участі в цій олімпіаді з програмування.


Олексій Степанов,
старший викладач кафедри комп’ютерних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook