Виробнича практика – важливий проміжний етап у підготовці конкурентоспроможного фахівця

20 серпня 2024 року
Виробнича практика проводиться на старших курсах навчання бакалаврських програм. Завданням такої практики є розширення, поглиблення та закріплення знань, які студенти отримали під час вивчення циклу спеціальних дисциплін та формування вмінь практичного застосування цих знань в умовах виробництва, набуття і вдосконалення професійної майстерності, а також збір фактичного матеріалу для виконання кваліфікаційної роботи.

Цьогоріч на виробничу практику студентів 3-го курсу (ОПП Деревообробні та меблеві технології) прийняли підприємства, що спеціалізуються на розпилюванні круглих лісоматеріалів, виготовленні шпону та фанери, меблів із масиву деревини та композиційних матеріалів, столярних виробів, дослідженні лакофарбових матеріалів, а також виробництва з повним циклом перероблення.

Практиканти мали можливість вивчити, дослідити та проаналізувати кожну операцію виготовлення дверних блоків та стільців із деревини сосни, приймаючи безпосередню участь у процесі. Ознайомились із організацією даного виробництва, технологічним оснащенням та асортиментом.

 

Також спостерігали та долучались до управління потоками лісопиляння. Слідкували за сортуванням сировини, процесом розпилювання колод, транспортуванням відходів виробництва за межі цеху до місця їх перероблення. Аналізували корисний вихід пиломатеріалів залежно від схеми розпилювання та вдосконалювали навики оцінювання групи якості.

Вивчаючи технологію виготовлення струганого шпону студенти вкотре зосередили увагу на підготовчих операціях. Важливими є умови зберігання сировини, її гідротермічна обробка, окорювання.

 

Під час проходження виробничої практики на фанерному виробництві цікавили етапи лущення фанерного кряжа, вихід повноформатного шпону та можливість використання кускового. Також досліджували технологію виготовлення ламінованої різними матеріалами та вогнетривкої фанери.

Окрім відповідних технологічних процесів студенти долучались до переналагодження виробничого обладнання.
Всі практиканти відмітили доброзичливе ставлення працівників, керівників від підприємств та їх прагнення відповісти на всі питання та допомогти розібратись із незрозумілими моментами.

Згідно із Положенням про практичну підготовку підведені підсумки та оцінено результати проходження. Під час захисту звітів на кафедрі технологій та дизайну виробів з деревини студенти доповідали про результати виконання індивідуальних завдань.

  

У підготовлених презентаціях та доповідях заслухали про особливості організації виробництв, асортимент продукції, технологічне забезпечення. Акцентували увагу на «вузьких місцях», що потребують вдосконалення для покращення роботи підприємств. Пропозиції стосувались заміни на більш продуктивне обладнання, змін технологічних потоків, розширення асортименту виробництва та вдосконалення конструкцій виробів, проектування нових дільниць, збільшення корисного виходу та додаткового перероблення відходів. Всі доповіді і звіти отримали позитивні оцінки.

Отже, в ході практики студенти зібрали необхідну нормативно-технологічну документацію, ознайомились із звітністю за результатами діяльності підприємств та готові до написання бакалаврської кваліфікаційної роботи. Також набули навичок прийняття самостійних рішень, виходячи із конкретної виробничої ситуації; впровадження у виробництво прогресивних технологій та результатів наукових досліджень; співпраці з трудовим колективом.

Колектив кафедри технологій та
дизайну виробів з деревини

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook